Από την περασμένη Παρασκευή, οι επτά εμπλεκόμενοι στην πολύκροτη υπόθεση της Υπηρεσίας Δόμησης Ρόδου τέθηκαν σε αναστολή καθηκόντων. Ανάμεσά τους και η ιδιώτης πολιτικός μηχανικός, παρότι δεν υπηρετούσε εντός της Πολεοδομίας. Επιπλέον, έχουν δεσμευτεί οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, γεγονός που – σύμφωνα με τα επιχειρήματα της υπεράσπισης – τους καθιστά μη επικίνδυνους για φυγή ή τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.
Ωστόσο, η απόφαση της μη προφυλάκισης τους, αν και στηρίχθηκε νομικά, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και ερωτήματα στη Ρόδο και όχι μόνο. Οι φωνές που κάνουν λόγο για επιείκεια απέναντι σε κρατικούς λειτουργούς πληθαίνουν, ενώ στον αντίποδα, οι κατηγορούμενοι, μέσα από τις απολογίες τους, προσπαθούν να αντικρούσουν ένα ογκώδες κατηγορητήριο, κάνοντας λόγο για παρερμηνείες, ατεκμηρίωτες υποθέσεις και – σε ορισμένες περιπτώσεις – ακόμα και καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους που παρακολουθούν στενά την εξέλιξη της υπόθεσης, η δικογραφία στο σκέλος της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης παρουσιάζει εμφανή νομικά κενά, τα οποία φαίνεται πως βάρυναν στην κρίση του Ανακριτή και του Εισαγγελέα για τη μη προφυλάκιση των κατηγορουμένων.
Όπως εκτιμούν, από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής, δεν προκύπτει η ύπαρξη ενός κεντρικού συντονιστή ή μιας οργανωμένης ιεραρχικής δομής, όπως απαιτείται από τη νομολογία για την τεκμηρίωση της συγκρότησης εγκληματικής ομάδας.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr