Τον προσεχή Σεπτέμβριο θα υπάρξει αναγκαιότητα εμβολιασμού για τον γενικό πληθυσμό και για τις ευάλωτες ομάδες, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» στο Open TV.

Όσον αφορά τα εμβόλια ο κ. Πλεύρης τόνισε ότι κοινή επιθυμία όλων των υγειονομικών αρχών είναι τον Σεπτέμβριο να υπάρξει ένα εμβόλιο το οποίο θα είναι στη λογική του εμβολίου της γρίπης. Να μην πηγαίνουμε σε επαναληπτικές δόσεις, αλλά να είναι ετήσιο.

«Η κατεύθυνση είναι να πάμε εκεί και να αφορά συνολικά τον πληθυσμό (και τα παιδιά)», είπε. «Τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει αναγκαιότητα εμβολιασμού, σίγουρα για τον γενικό πληθυσμό και για τις ευάλωτες ομάδες, δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο από Σεπτέμβριο να επανέλθουν κάποια μέτρα, διευκρινίζοντας ότι αυτά θα αφορούν κυρίως τις ευάλωτες ομάδες: «Το αρχικό μας σχέδιο είναι ότι θα υπάρξει επαναφορά μέτρων εάν κι εφόσον δείξει η πανδημία μία δυναμική. Υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο, που ελπίζουμε αυτό να υλοποιηθεί, είναι και η συγκεκριμένη πανδημία ακολουθεί τη χρονική διάρκεια των προηγούμενων πανδημιών άρα από το 2ο προς 3ο έτος έχει μία σαφή πτώση και μετατρέπεται σιγά-σιγά σε μια ενδημική κατάσταση. Αυτό θα μας κάνει να μην πάμε σε πολύ αυστηρά μέτρα και να πάμε στα απολύτως απαραίτητα. Αν, όμως, έχουμε μια κατάσταση έξαρσης ή μια μετάλλαξη, προφανώς όλα είναι στο τραπέζι».

Επανέλαβε ότι τα όποια μέτρα ληφθούν θα είναι στοχευμένα, θα αφορούν κυρίως τον ευάλωτο πληθυσμό, δηλαδή αυτούς που κατά βάση κινδυνεύουν από τη νόσηση. «Μπορεί να χρειαστεί να πάρουμε μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες», είπε.

«Μπαίνουμε σε μια άλλη κανονικότητα, σε αυτή της συνύπαρξής μας με τον κορωνοϊό», υπογράμμισε ο υπουργός.

Για την κατάργηση των μασκών στα σχολεία

Ερωτηθείς γιατί αποφασίστηκε η άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σχολεία, 15 ημέρες πριν αυτά κλείσουν και γιατί το μέτρο διατηρείται στις Πανελλαδικές εξετάσεις, είπε: «Η εισήγηση της Επιτροπής ήταν ότι πλέον, από τη στιγμή που έχουμε μπει σε μια διαδικασία πλήρους κατάργησης της μάσκας από 1η Ιουνίου σχεδόν σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, ενδεχομένως να ήταν αρκετά πιεστικό, όταν (απελευθερώνονται) όλοι ο χώροι, ακόμα και με μεγαλύτερη επικινδυνότητα.

Κρίθηκε ότι και για τα σχολεία θα ήταν ένα δογματικό μέτρο να παρέμενε και γι’ αυτόν το λόγο το έχουμε διατηρήσει για τις εξετάσεις, όχι για λόγους επιδημιολογικής πίεσης, αλλά επειδή οι εξετάσεις, ειδικά οι Πανελλήνιες, συνδυάζονται με μια μοναδική στιγμή του ατόμου που πάει να δώσει εξετάσεις, δεν θέλουμε να ρισκάρουμε το ενδεχόμενο να νοσήσει κάποιος και να χάσει τις εξετάσεις του. Από επιδημιολογική άποψη, ακόμη και οι εξετάσει θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς της χρήση μάσκας, αλλά γίνεται για να υπάρχει ένα επιπλέον προστατευτικό μέτρο, να μην νοσήσει ούτε ένας άνθρωπος».

«Ως πολιτική ηγεσία ήταν από το θέματα που μας προβλημάτισαν πάρα πολύ», παραδέχτηκε.

Είμαστε σε κατάσταση εφησυχασμού; «Δεν φαίνεται τουλάχιστον για τους θερινούς μήνες να έχει κάποια δυναμική η πανδημία, αυτό όμως δεν δημιουργεί εφησυχασμό, διότι όλοι οι ειδικοί αναφέρουν την ανησυχία ότι από τον Σεπτέμβρη, τους φθινοπωρινούς μήνες, θα υπάρχει γύρισμα της πανδημίας. Δηλαδή, θα υπάρξει μία φυσιολογική άνοδος, άρα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι», τόνισε ο υπουργός.

Διαβάστε ακόμη: 

Δυνατά ξεκίνησε ο τουρισμός με αυξημένες αφίξεις και ζήτηση (πίνακας + pics)

Οικογένεια Τίγκα: Οι κόντρες, οι κατασχέσεις και τo ακίνητο – τρόπαιο στο Λαγονήσι που πήρε ο Προκοπίου (pics)

Λογαριασμοί ρεύματος: Η «πλατφόρμα» που επιστρέφει 280 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά (πίνακες)