Της Στεφανίας Σούκη
«Η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να διαφυλάξει όσο μπορεί το κλίμα σταθερότητας που έχει δημιουργηθεί στη χώρα μας, τόσο σε σχέση με τον περίγυρό μας, μέσα από μία προσπάθεια διπλωματική και πολιτική (π.χ. προσφυγικό) όσο και στο εσωτερικό, διαφυλάσσοντας την πολιτική σταθερότητα με τη διενέργεια εκλογών στο τέλος της θητείας της».
Αυτό ανέφερε πρίν από λίγο στο πλαίσιο του συνεδρίου της Prodexpo για την πορεία της αγοράς ακινήτων ο κ. Στέργιος Πιτσιόρλας, υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.
«Μία ακόμη προτεραιότητά μας έχει να κάνει με το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης με την προοπτική τον Αύγουστο του 2018 να κλείσει το πρόγραμμα κι εν συνεχεία να βγούμε στις αγορές. Τα νέα από την Αμερική είναι θετικά σήμερα, με τις δηλώσεις της κ. Λαγκάρντ να είναι καθησυχαστικές, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση είναι πολύ αποφασισμένη να καλύψει όλα τα προαπαιτούμενα ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει κλείσει η αξιολόγηση και να μπούμε στο 2018 με άλλον αέρα. Είμαστε αυτή την στιγμή σε μία πορεία θετική και η εμπιστοσύνη με τους ξένους οικοδομείται βήμα βήμα.
Θεωρούμε ότι σιγά σιγά μπαίνουμε στην πορεία της ανάπτυξης με δείγματα δομικών αλλαγών, με αύξηση εξαγωγών, αύξηση άμεσων ξένων επενδύσεων κ.α.».
Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης ανέφερε ότι σε αυτή τη φάση μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, ενώ αντίστοιχα και στον τομέα των ακινήτων έχουμε κάποια καλά δείγματα ότι αρχίζει να αλλάζει η αγορά.
«Στα ακίνητα αντανακλώνται οι παθογένειες που αντιμετωπίζει το διοικητικό σύστημα. Βεβαίως κι εδώ έχουμε τα στοιχεία που πρέπει να μας κινητοποιήσουν και να μας δείξουν προς τα πού θα πρέπει να εργαστούμε. Οι θετικές επιδόσεις του τουρισμού που θα συνεχιστούν και την επόμενη χρονιά δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μία καλή προοπτική των τουριστικών ακινήτων, ενώ στον τομέα των κατοικιών έχουμε επίσης δείγματα ότι κινείται η αγορά ειδικά όσον αφορά τα ποιοτικά ακίνητα».
Ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε ότι το πρόγραμμα Golden Visa, με το οποίο προσφέρονται άδειες διαμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών και μέλη των οικογενειών τους, όταν αυτοί επενδύουν πάνω από 250.000 ευρώ λειτουργεί αυτή την στιγμή και με τις βελτιώσεις που πραγματοποιούνται μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη καλύτερα.
Ως προς την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ο ίδιος επεσήμανε ότι μεγάλο είναι το θέμα της ωρίμανσης των ακινήτων ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν είναι τεράστιο, είτε πρόκειται για ακίνητα του δημοσίου, των τραπεζών, των ασφαλιστικών ταμείων κ.τ.λ.. «Όλα είναι μπλεγμένα, με σειρά προβλημάτων που χρειάζονται πολύ χρόνο για να ξεκαθαρίσουν. Εχουμε στόχο ως κυβέρνηση να προχωρήσουμε εντατικά στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ωστόσο αυτό συνδέεται με προβλήματα δεκαετιών, με βαθιές ρίζες και εκκρεμότητες δεκαετιών (έλλειψη Κτηματολογίου, Δασολογίου, η εξέλιξη των χωροταξικών σχεδιασμών κ.τ.λ.).
Τα δασικά και αρχαιολογικά ζητήματα δεν μπορούν να επιλυθούν με πολιτικές εντολές γι΄αυτό και η προωθεί και μια σειρά παρεμβάσεων που έχουν να κάνουν με την επίλυση των προβλημάτων στη ρίζα τους: Ετσι, προωθεί το Κτηματολόγιο, τη διαδικασία των δασικών χαρτών, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την κωδικοποίηση νομοθεσίας κ.α..
Το Ελληνικό θα προχωρήσει, λεπτομέρειες λεπτομερειών μένουνε αλλά θα προχωρήσει. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για το Ελληνικό όπως χρειάστηκε και για τον Αστέρα Βουλιαγμένης».
Ο κ. Πιτσιόρλας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της φορολογίας των ακινήτων, όπου «προφανώς υπάρχουν προβλήματα και κατά τη διάρκεια της κρίσης υπήρξαν πρωτοβουλίες και πρόχειρες λύσεις.
Ωστόσο, θεωρώ ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018 θα μπορέσουμε να συζητήσουμε πιο ψύχραιμα και α διορθώσουμε τυχόν ακραίες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η φορολογική μεταχείριση επαγγελματικών ακινήτων, το οποίο είναι πράγματι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να επανεξετάσουμε.
Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρξει παράλληλα και μία εμπέδωση της φορολογικής συνείδησης στη χώρα και να κατανοήσουμε όλοι ότι θα πρέπει να συμμετέχουμε όλοι, διευρύνοντας τη φορολογική βάση.