search icon

Ελλάδα

Ποινικοί Κώδικες: Όλες οι αλλαγές – Οι θέσεις των δικαστών και εισαγγελέων

Μεταξύ άλλων, η ΕΔΕ διατυπώνει ενστάσεις για μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην ποινή των ισοβίων, την υφ' όρων απόλυση με βραχιολάκι και το έγκλημα της αλιείας σε χωρικά ύδατα από αλλοδαπούς

Μεγάλο αριθμό παρατηρήσεων κάνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις τροποποιήσεις οι οποίες επέρχονται στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που έχει κατατεθεί στην Βουλή, ενώ παράλληλα η Ένωση απέστειλε τις θέσεις στο υπουργείο Δικαιοσύνης και τις γνωστοποίησε στα κόμματα εν όψει της συζήτησης στην Βουλή του εν λόγω νομοσχεδίου.

Ειδικότερα, η ΕΔΕ τάσσεται κατά της επαναφοράς των ισοβίων ως μόνης απειλούμενης ποινής για συγκεκριμένα κακουργήματα, ενώ εκφράζει και την αντίθεσή της στον αποκλεισμό της υφ΄ όρων απόλυσης με ηλεκτρονικό «βραχιολάκι» καταδικασθέντων για συγκεκριμένα κακουργήματα.

Παράλληλα, μεταξύ των άλλων, η ΕΔΕ διατυπώνει την αντίθεσή της στην επαναφορά του εγκλήματος της αλιείας σε χωρικά ύδατα από αλλοδαπούς ως πλημμέλημα. Μάλιστα, σημειώνει η ΕΔΕ ότι σκοπός δεν είναι -όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου- η προστασία «του θαλάσσιου περιβάλλοντος από την αλόγιστη και μη ελεγχόμενη αλιεία», αλλά «η αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης αλιείας από τούρκους αλιείς στην αιγιαλίτιδα ζώνη του Ελληνικού Κράτους».

Ακόμη, εκφράζει ενστάσεις ως προς την άμεση εφαρμογή των νέων τροποποιήσεων που θα ψηφιστούν από την Βουλή, καθώς δικαστές και εισαγγελείς δεν θα έχουν τον απαιτούμενο χρόνο να ενημερωθούν.

Οι παρατηρήσεις της ΕΔΕ στο νομοσχέδιο για αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Με τους Ν. 4619/2019 και 4620/2019 ψηφίστηκαν ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ την 1.7.2019. Οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί κλήθηκαν να εφαρμόσουν τους νέους κώδικες, συγκρίνοντας, σύμφωνα με το άρθρο 2 του νέου ΠΚ, τις διατάξεις του παλαιού και του νέου ΠΚ, ώστε να εφαρμόσουν αυτές που είναι ευμενέστερες σε κάθε περίπτωση για τον κατηγορούμενο από την τέλεση της πράξης μέχρι την αμετάκλητη εκδίκασή της. Κάποιες διατάξεις του νέου ΠΚ και του νέου ΚΠΔ τροποποιήθηκαν ξανά με τον Ν. 4623/2019, που τέθηκε σε ισχύ την 9.8.2019. Με το παρόν νομοσχέδιο επέρχονται για ακόμα μία φορά εκτεταμένες αλλαγές στον νέο Ποινικό Κώδικα και στον νέο Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που θα τεθούν σε ισχύ από την ημερομηνία ψήφισής τους. Θα πρέπει να εφαρμοσθούν άμεσα, χωρίς να δοθεί το χρονικό περιθώριο στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς να μελετήσουν τις νέες τροποποιήσεις, να συγκρίνουν τις διατάξεις, να καταλήξουν με ασφάλεια στον εφαρμοστέο κάθε φορά κανόνα δικαίου. Και είναι βέβαιο ότι θα τεθούν πλείστα ζητήματα ως προς την εφαρμογή της ευμενέστερης για κάθε περίπτωση διάταξης από τη σύγκριση του παλαιού ΠΚ, του νέου ΠΚ (πριν ή μετά την τροποποίηση επιμέρους διατάξεών του με τον Ν. 4623/2019) και του νεότερου ΠΚ, όπως θα ισχύει μετά τις τροποποιήσεις που επέρχονται με το παρόν νομοσχέδιο. Εν μέσω μίας δικαστικής χρονιάς με ιδιαίτερα επιβαρυμένα πινάκια από ποινικές -αλλά και από πολιτικές- υποθέσεις και ενώ ήδη έχουν επέλθει εκτεταμένες τροποποιήσεις και στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, που ομοίως πρέπει να μελετηθούν και να εφαρμοσθούν άμεσα από τους δικαστικούς λειτουργούς. Χωρίς καμία απολύτως μέριμνα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τη διοργάνωση σεμιναρίων που να αφορούν τις εκτεταμένες τροποποιήσεις στα πιο βασικά νομοθετήματα, που αποτελούν τον κορμό της ποινικής και πολιτικής δικαιοσύνης. Θεωρούμε ότι η νομοθετική εξουσία οφείλει να λαμβάνει υπόψη της την ανασφάλεια δικαίου που δημιουργείται με τις νομοθετικές παλινωδίες.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version