search icon

Ελλάδα

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ασφαλιστικών εταιριών και τραπεζών

Αναμφισβήτητα οι τράπεζες έχουν ομοιότητες αλλά και τεράστιες διαφορές. Ενημερωθείτε

Τόσο οι τράπεζες όσο και οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά δεν έχουν τόσα κοινά στοιχεία όσο νομίζετε. Αν και έχουν κάποιες ομοιότητες, οι λειτουργίες τους βασίζονται σε διαφορετικά μοντέλα που οδηγούν σε ορισμένες αξιοσημείωτες αντιθέσεις μεταξύ τους.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες διαχειρίζονται  ασφάλιστρα πραγματοποιώντας κατάλληλες επενδύσεις, λειτουργώντας έτσι και ως χρηματοοικονομικοί ενδιάμεσοι μεταξύ των πελατών και των καναλιών που λαμβάνουν τα χρήματά τους. Για παράδειγμα, οι ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να διοχετεύουν τα χρήματα σε επενδύσεις όπως εμπορικά ακίνητα και ομόλογα.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες επενδύουν και διαχειρίζονται τα χρήματα που λαμβάνουν από τους πελάτες τους για δικό τους όφελος. Η επιχείρησή τους δεν δημιουργεί χρήματα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Από την άλλη, μια τράπεζα παίρνει καταθέσεις και πληρώνει τόκους για τη χρήση τους, και στη συνέχεια γυρίζει και δανείζει τα χρήματα σε δανειολήπτες που συνήθως πληρώνουν για αυτά με υψηλότερο επιτόκιο. Έτσι, η τράπεζα βγάζει χρήματα από τη διαφορά μεταξύ του επιτοκίου που σας πληρώνει και του επιτοκίου που χρεώνει σε όσους δανείζονται χρήματα από αυτήν. Λειτουργεί ουσιαστικά ως χρηματοοικονομικός ενδιάμεσος μεταξύ των αποταμιευτών που καταθέτουν τα χρήματά τους στην τράπεζα και των επενδυτών που χρειάζονται αυτά τα χρήματα.

Οι κύριες διαφορές τους

Οι τράπεζες δέχονται βραχυπρόθεσμες καταθέσεις και χορηγούν μακροπρόθεσμα δάνεια. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ των υποχρεώσεων και των περιουσιακών τους στοιχείων. Σε περίπτωση που ένας μεγάλος αριθμός καταθετών τους θέλει πίσω τα χρήματά τους, για παράδειγμα σε ένα σενάριο τραπεζικής λειτουργίας, ίσως χρειαστεί να βρουν τα χρήματα βιαστικά.

Για μια ασφαλιστική εταιρεία, ωστόσο, οι υποχρεώσεις της βασίζονται σε ορισμένα ασφαλισμένα γεγονότα που συμβαίνουν. Οι πελάτες τους μπορούν να λάβουν πληρωμή εάν συμβεί το γεγονός για το οποίο είναι ασφαλισμένοι, όπως το κάψιμο του σπιτιού τους. Δεν έχουν αξίωση από την ασφαλιστική εταιρεία διαφορετικά.

Μια άλλη διαφορά μεταξύ τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών είναι η φύση των συστημικών τους δεσμών. Οι τράπεζες λειτουργούν ως μέρος ενός ευρύτερου τραπεζικού συστήματος και έχουν πρόσβαση σε έναν κεντρικό οργανισμό πληρωμών και εκκαθάρισης που τις συνδέει μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό η συστημική μετάδοση να εξαπλωθεί από τη μια τράπεζα στην άλλη λόγω αυτού του είδους της διασύνδεσης.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες, ωστόσο, δεν αποτελούν μέρος ενός κεντρικού συστήματος εκκαθάρισης και πληρωμών. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι τόσο ευαίσθητα στη συστημική μετάδοση όσο οι τράπεζες.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Χρεώσεις ακόμη και κάτω από 11 λεπτά την κιλοβατώρα ετοιμάζουν οι πάροχοι για τα σταθερά συμβόλαια

«Παντοτινά χημικά» στο χιόνι: Πώς οι σκιέρ μολύνουν το περιβάλλον

Γιώργος Δεσύλλας – Ειρήνη Λουπασάκη: Το νέο πλάνο της FlexCar και η πρόταση για εισαγωγή στον Nasdaq (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version