Για την εκλογή Μπάιντεν, τον κορωνοϊό και τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και τα μέτρα οικονομικής στήριξης των πληγέντων, μίλησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας σε πρωινή εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «Open».

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαμε δει μια πολύ καλή προσέγγιση των αμερικανικών θέσεων προς τις ελληνικές θέσεις. Είχαν εγκαταλείψει την πολιτική των ίσων αποστάσεων και της ουδετερότητας έναντι της Τουρκίας. Πιστεύουμε τώρα ότι με τη νέα διοίκηση υπό τον πρόεδρο Μπάιντεν οι σχέσεις μας θα βελτιωθούν ακόμη περισσότερο. Ο πρωθυπουργός είχε συναντήσει ήδη, εδώ και χρόνια, τον κ. Μπάιντεν και είχε αναπτύξει διαύλους επικοινωνίας, οι οποίοι θα είναι πολύ χρήσιμοι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Όταν υπάρχει ένα μεσοδιάστημα ανάμεσα στην προηγούμενη και στη νέα διοίκηση, υπάρχουν πειρασμοί σε διάφορους που θέλουν να έχουν αποσταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή μας. Είμαστε σε εγρήγορση. Ήδη οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας κατά το προηγούμενο διάστημα έχουν δημιουργήσει μεγάλη ένταση στην περιοχή.

Πιστεύουμε ότι θα πρυτανεύσει η λογική και θα έχουμε μία ομαλή εξέλιξη στο επόμενο χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Περνώντας στο πεδίο της υγειονομικής κρίσης, ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως «υπάρχει σε όλη την Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, ένα δεύτερο κύμα του κορονοϊού που ήταν τόσο μεγάλο και είχε τόσο γρήγορη ανάπτυξη σε επίπεδο κρουσμάτων και θανάτων που σάρωσε πολύ πιο προηγμένα Συστήματα Υγείας από το δικό μας.

Παρά την αύξηση των θυμάτων, η οποία σε ένα βαθμό, δυστυχώς, είναι αναμενόμενη όταν έχουμε τόσα πολλά κρούσματα και τόσους πολλούς διασωληνωμένους, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες. Για παράδειγμα, η Ελλάδα έχει συνολικά 749 νεκρούς -δυστυχώς, επαναλαμβάνω- ενώ το Βέλγιο, έχει περίπου 17 φορές περισσότερους -πάνω από 12.000- και η Πορτογαλία 4 φορές περισσότερους. Πρόκειται για χώρες που είναι ίδιου μεγέθους».

Υπογράμμισε στο σημείο αυτό πως «κανείς δεν θέλει αυτή την κατάσταση της πανδημίας, όμως πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Την ημέρα που έγινε η εισήγηση για την κήρυξη καθολικού lockdown, ο πρωθυπουργός πήρε την σχετική απόφαση. Έχει μεγάλη σημασία η ταχύτητα στη λήψη τέτοιου είδους αποφάσεων, ακόμη κι όταν τα στοιχεία δεν θα τη δικαιολογούσαν. Για να είμαστε μπροστά από την εξέλιξη και να προλάβουμε και τα κρούσματα και τους θανάτους».

Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του για το ότι «αν τηρήσουμε όλοι τα μέτρα, οι τρεις εβδομάδες θα επαρκούν. Εάν έχουμε καταφέρει να ανοίξουμε σταδιακά πιο γρήγορα σχολεία ή λιανεμπόριο, για παράδειγμα, τότε θα σταματήσουν να υπάρχουν και τα sms. Αν δεν μπορέσουμε τότε μπορεί να είναι μεγαλύτερο το διάστημα που θα χρειαστεί για κάποιες δραστηριότητες να έχουμε τα sms.

Τα πράγματα είναι αρκετά διαφορετικά από αυτά που ίσχυαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, στο πρώτο κύμα της πανδημίας, υπάρχει αρκετά μεγαλύτερη ευελιξία σε πολλά ζητήματα. Μεταξύ αυτών είναι και οι μετακινήσεις, βασική φιλοσοφία είναι, ότι μένουμε εντός των ορίων του Νομού μας. Γιατί ο βασικός εχθρός που τρέφει τον κορονοϊό και τη διασπορά του είναι η κινητικότητα.

Η πολιτική «ακορντεόν» θα εξαρτάται πάντα από τις αντοχές του Συστήματος Υγείας και το πόσο βαρύ είναι το επιδημιολογικό φορτίο στην κοινότητα. Ο ορίζοντας για να σχεδιάσει κανείς τα επόμενα βήματα εξαρτάται από την πρόοδο στα εμβόλια και τη φαρμακευτική αγωγή. Ευτυχώς, τα εμβόλια όλων των εταιρειών, όχι μόνο της AstraZeneca, αλλά και της Pfizer, της Johnson & Johnson, αλλά και των υπολοίπων πηγαίνουν καλά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. ‘Αρα τέλος του έτους, αρχές του επόμενου θα υπάρξουν τα πρώτα εμβόλια και για τη χώρα μας.

Η φαρμακευτική αγωγή που έχει φανεί και στην Αμερική και στην Ευρώπη ότι είναι η καλύτερη και η πιο αποτελεσματική στα πρώιμα στάδια του ιού, υπάρχει διαθέσιμη και στη χώρα μας. ‘Αρα ο συνδυασμός αυτών των δύο, μπορεί να φέρει έναν ορατό ορίζοντα. Και σε αυτό θα στηριχθεί η στρατηγική μας».

Αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε: «Παραλάβαμε 557 Μ.Ε.Θ. και έφτασαν τις 1.008 την ημέρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός το δεύτερο lockdown.

Έχουν γίνει περίπου 7.000 προσλήψεις- 6.818 αν δεν κάνω λάθος- ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό. Προσθέτουμε συνεχώς κλίνες Μ.Ε.Θ. Στόχος είναι να πάμε στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, δηλαδή στις 1.200 Μ.Ε.Θ. συνολικά στην επικράτεια. Αυτές δεν είναι όλες Μ.Ε.Θ. για τον κορονοϊό, αλλά για όλες τις ανάγκες που υπάρχουν.

Δεν θα φτάσουμε στο σημείο να γίνεται διαλογή ασθενών, όπως δυστυχώς είδαμε να συμβαίνει στην Ιταλία και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν θα φτάσουμε στο σημείο που βλέπουμε σήμερα στο Βέλγιο να κάνει εξαγωγή ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας στη Γερμανία. Έχουμε συναίσθηση της πραγματικότητας που βιώνουν οι συμπολίτες μας πολύ ανεπτυγμένων χωρών της Ευρώπης. Δεν μιλάμε για τον τρίτο κόσμο. Επομένως σε αυτό το στάδιο δεν θα φτάσουμε. Και το Σύστημα θα αντέχει». Και επανέλαβε: «Ας εφαρμόσουμε λοιπόν όλοι τα μέτρα για να μην υπάρξει διασπορά του ιού γιατί κανέναν Σύστημα Υγείας δεν μπορεί να αντέξει, εάν έχει τόσα πολλά κρούσματα για πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».

Στο σημείο αυτό, ο κ Πέτσας τόνισε πως «είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί η επίπτωση από το δεύτερο lockdown στην οικονομία. Γι’ αυτό και από το πρώτο κύμα, κάθε φορά που αλλάζουν τα δεδομένα κάνουμε επικαιροποίηση των προβλέψεών μας. Αυτό που έχει σημασία είναι να πείθουμε και τους συμπολίτες μας στο εσωτερικό, αλλά και τις αγορές στο εξωτερικό, ότι η πολιτική μας είναι η σωστή, ώστε να επιβεβαιώνεται διαρκώς η εμπιστοσύνη που υπάρχει στην οικονομία μας. Αυτό είναι το κλειδί.

‘Αρα ακόμη και αν έχουμε μεγαλύτερη ύφεση φέτος, -από την Κομισιόν αναθεωρήθηκε ελαφρά προς τα πάνω γύρω στο 9% από 8,2%- σημασία έχει να διατηρήσουμε θέσεις εργασίας και τον παραγωγικό ιστό στη θέση του, για να έχουμε όλοι μερίδιο από μία γρήγορη επανεκκίνηση το 2021, όταν ξεπεράσουμε το υγειονομικό σκέλος της κρίσης. Ακόμη κι αν είναι διψήφιος ο αριθμός της ύφεσης φέτος, σημασία έχει, μέσα στην διετία ’20-’21 να μην υπάρξει μεγάλη μείωση στο εισόδημα του μέσου Έλληνα.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, όλες οι δράσεις που αναπτύσσουμε είτε με το πρόγραμμα «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», είτε με τις αναστολές στις συμβάσεις εργασίας, είτε με την απαγόρευση των απολύσεων για όσους μπαίνουν σε αυτά τα δύο προγράμματα, έχουν μία κοινή συνισταμένη: Να μην υπάρξει έκρηξη της ανεργίας. Γιατί, αν κάποιος χάσει τη δουλειά του, παίρνει χρόνο να την ξαναβρεί. Θέλουμε να είναι ο κόσμος της εργασίας στη θέση του».

Ανέλυσε επίσης πως «όσοι μπαίνουν σε αναστολή με απόφαση της κυβέρνησης, έχουν την ενίσχυση των 800 ευρώ κατ’ αναλογία, τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την επιστρεπτέα προκαταβολή, την διευθέτηση που υπάρχει για τα τραπεζικά τους δάνεια. ‘Αρα, και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις υπάρχει πρόνοια. Θα στηρίζουμε συνεχώς την οικονομία λελογισμένα, με σοβαρότητα και όλοι μαζί θα ξεπεράσουμε την κρίση.

Η ενίσχυση των 800 ευρώ, θα δοθεί σε όσους έχουν μπει σε αναστολή εργασίας, μέχρι τις 3 Δεκεμβρίου. Για όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που είναι σε λειτουργία, θα εξαρτηθεί από τις δηλώσεις που θα κάνουν οι εργοδότες τους -αν τους έχουν βγάλει σε αναστολή ή όχι- προκειμένου να καταβληθεί λίγο αργότερα, αλλά σίγουρα πολύ νωρίτερα από τα Χριστούγεννα.

Πολλούς από τους επαγγελματίες έχουμε αποφασίσει να τους ενισχύσουμε με την επιστρεπτέα προκαταβολή. Υπάρχει ο τέταρτος και πέμπτος κύκλος επιστρεπτέας προκαταβολής και το 50% δεν θα επιστρέφεται. Δηλαδή, για κάποιον που θα πάρει το μίνιμουμ τα 1.000 ευρώ, τα 500 ευρώ δεν επιστρέφονται».

Πρόσθεσε επίσης πως «τα 3,3 δισ. είναι ένα σεβαστό ποσό που έβαλε το υπουργείο Οικονομικών στο τραπέζι. Αν χρειαστεί να αυξηθεί και να παραταθεί η στήριξη για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις θα το κάνουμε. Και μπορούμε να το κάνουμε για έναν απλό λόγο. Ότι υπάρχει εμπιστοσύνη. Όταν όλοι κατανοούν ότι το σχέδιό μας είναι στη σωστή κατεύθυνση, τότε η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να δανείζεται από τις αγορές με ιστορικά χαμηλά επιτόκια. Έχουμε δανειστεί, ήδη, 16 δισ. από τις αγορές με επιτόκια πάρα πολύ χαμηλά. Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές και οι επενδυτές βλέπουν ότι στην Ελλάδα κάτι καλό γίνεται. Η αναβάθμιση από τη Moody’s, είναι μία απόδειξη αυτής της εμπιστοσύνης».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε ειδικά στο κομμάτι του Πολιτισμού επισημαίνοντας πως «είναι ένας κλάδος, ο οποίος έχει πολλές ιδιαιτερότητες και χρειάζεται συνδυασμός πραγμάτων, για να στηριχθεί αποτελεσματικά. Ένας τρόπος είναι η άμεση εισοδηματική ενίσχυση, με τη μορφή ενός επιδόματος. Γι’ αυτό από τον Μάιο έχει γίνει μία προσπάθεια από το υπουργείο Πολιτισμού, από την κυρία Μενδώνη να δημιουργηθεί η πλατφόρμα μητρώου, στην οποία θα δηλώνονται οι καλλιτέχνες, οι άνθρωποι του πολιτισμού, προκειμένου να είναι καταγεγραμμένοι και να τύχουν των ευεργετημάτων της Πολιτείας, όταν χρειάζεται. Μιλάγαμε για έναν αριθμό περίπου 100.000 από τους οποίους δεν μπορούσε να ταυτοποιηθεί ούτε το 1/10.

Ένας δεύτερος τρόπος είναι η στήριξη με βάση την απώλεια εισιτηρίων στα θέατρα και στους κινηματογράφους. Και το κάνουμε αγοράζοντας ένα ποσοστό των εισιτηρίων με ένα τίμημα για ένα χρονικό διάστημα. Ο τρίτος και πιο μακροπρόθεσμος τρόπος, είναι η στήριξη της παραγωγής. Και αυτό γίνεται με δύο τρόπους. Είτε με έναν προσωρινό, μια κρατική παρέμβαση -και αυτό το έχουμε κάνει και θα το μεγαλώσουμε το επόμενο διάστημα και μέσω της Ε.Ρ.Τ., της ραδιοτηλεόρασης και μέσω άλλων εργαλείων- είτε με στήριξη στις ιδιωτικές οπτικοακουστικές παραγωγές. Από την αρχή της πανδημίας -και όχι μόνο λόγω της πανδημίας, αλλά επειδή είναι μια βασική πολιτική μας η στήριξη των οπτικοακουστικών μέσων- έχουμε ενισχύσει τα κίνητρα μέσω του ΕΚΟΜΕ και επιχορηγούμε σημαντικά ελληνικές παραγωγές, είτε σήριαλ είτε κινηματογραφικές ταινίες. Αν πάμε καλά αυτές τις τρεις εβδομάδες και περιορίσουμε την πανδημία σε επίπεδα που μπορεί να αντέχει το Σύστημα Υγείας, σιγά-σιγά θα ανοίγουμε κι άλλους τομείς και αισιοδοξούμε ότι θα έχουμε άνοιγμα και των πολιτιστικών δραστηριοτήτων».

Σε όλους τους τόνους ο κ. Πέτσας τόνισε πως «στόχος είναι λειτουργήσουμε πριν από τα Χριστούγεννα. Γι’ αυτό, άλλωστε, πήραμε τα μέτρα γρήγορα, ώστε να μπορέσουμε μέσα στον Δεκέμβριο να έχουμε μία σταδιακή επιστροφή, η οποία θα μας επιτρέψει να κάνουμε γιορτές με κάποια κανονικότητα -που φυσικά δεν θα είναι ίδια με την περσινή, αλλά θα είναι μορφή κανονικότητας- και να υπάρξει ο τζίρος, στην αγορά».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ