search icon

Ελλάδα

Πέθανε ο Θεόδωρος Πάγκαλος (tweets) (upd)

Σε ηλικία 84 ετών - Τι αναφέρει η ανακοίνωση της οικογενείας του - Η διαδρομή του από το ΥΠΕΞ στον Οτσαλάν έως στο «μαζί τα φάγαμε» - Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Θεόδωρο Πάγκαλο

Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών.

Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή μέσα από ανάρτηση της οικογένειάς του στο Twitter.

«Ο αγαπημένος μας Θόδωρος Πάγκαλος έφυγε σήμερα από κοντά μας, ήσυχα στο σπίτι του, έχοντας δίπλα του την οικογένειά του και τους στενούς του συνεργάτες. Καλό ταξίδι λατρεμένε μας. Θα σε θυμόμαστε πάντα με αγάπη», τονίζεται στην ανάρτηση της οικογένειάς του.

Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον Θεόδωρο Πάγκαλο

Συλλυπτήριες ανακοινώσεις και δηλώσεις για τον Θεόδωρο Πάγκαλο που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών, εξέδωσαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου της χώρας, που είτε συνεργάστηκαν μαζί του ή στάθηκαν απέναντί του.

«Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν ένα αυστηρός κριτής των πολιτικών εξελίξεων με στόχο την επίτευξη μιας ολοκληρωμένης και ακριβούς εικόνας τους. Θα θυμόμαστε πάντα τη συμβολή του» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε δήλωσή του. Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του Κώστα Σημίτη, ο Θεόδωρος Πάγκαλος είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών (1996-1999) και Πολιτισμού (2000).

Για μια εμβληματική φυσιογνωμία της Μεταπολίτευσης, έκανε λόγο στη δική του συλλυπήτηρια δήλωση ο Ευάγγελος Βενιζέλος:

«Ο Θεόδωρος Πάγκαλος πορεύτηκε από πολύ νέος μέσα στην Ιστορία. Εισήλθε στο τοπίο της Mεταπολίτευσης έχοντας ήδη συσσωρεύσει γνώσεις, ακαδημαϊκούς τίτλους και πολιτικές εμπειρίες κυρίως από τον χώρο της κομμουνιστικής αριστεράς. Ταίριαζε στον στρόβιλο του ΠΑΣΟΚ. Υπό την αιγίδα του Ανδρέα Παπανδρέου ο Θεόδωρος Πάγκαλος ταυτίστηκε με τη μαχητική και ενεργό συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και εξέφρασε με τον καλύτερο τρόπο την αντίληψη ότι η ΕΕ είναι ένα πεδίο διαρκούς και σκληρής διαπραγμάτευσης. Αυτό το έκανε με το δικό του δυναμικό προσωπικό ύφος γνωρίζοντας όμως καλά τους πραγματικούς συσχετισμούς δυνάμεων και τα όρια που τίθενται. Συνέδεσε το όνομά του με μεγάλες στιγμές όλων των κυβερνητικών περιόδων του ΠΑΣΟΚ και με ιστορικές επιτυχίες όπως η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συνδέθηκε και με στιγμές ιδιαίτερα δύσκολες όπως τα Ίμια και η υπόθεση Οτσαλάν. Δεν του έλειψαν ούτε οι προκλήσεις ούτε οι εμπειρίες. Και στην επώδυνη περίοδο της οικονομικής κρίσης και των αντιδημοφιλών αποφάσεων στάθηκε ακλόνητος στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Συνυπήρξαμε ως υπουργοί πολλών κυβερνήσεων, τελικά ως αντιπρόεδροι δυο κυβερνήσεων της περιόδου της κρίσης. Συμπλεύσαμε και διαφωνήσαμε σε εκτιμήσεις και επιμέρους χειρισμούς. Έχω την αίσθηση ότι γνώρισα καλά τον πολύπτυχο, αντιφατικό και γοητευτικό Θόδωρο Πάγκαλο, αυτήν την εμβληματική φυσιογνωμία της Μεταπολίτευσης και όχι μόνο του κομματικού του χώρου και τον αποχαιρετώ με λύπη ως φίλο. Τα συλλυπητήρια μου στην Χριστίνα, τα παιδιά του, όλους τους δικούς του ανθρώπους».

«Αποχαιρετούμε ένα πρωταγωνιστή της πολιτικής ζωής του τόπου μας, τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Μαχητής της δημοκρατίας ως ενεργό στέλεχος στον αντιδικτατορικό αγώνα, τιμήθηκε από τους συμπολίτες μας με την ανάδειξή του ως βουλευτή για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και διετέλεσε με δυναμισμό και αποφασιστικότητα υπουργός στο μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του. Τον διακρίνουμε για το κοφτερό μυαλό και την ουσιαστική του σκέψη. Η Κυβέρνηση απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του» ανέφερε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, στη δική του δήλωση για τον Θεόδωρο Πάγκαλο.

Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, από την πλευρά του, ανέφερε:

 

«Ο Θόδωρος Πάγκαλος υπήρξε από τους σημαντικότερους αγωνιστές και πολιτικούς της αριστεράς και του σοσιαλιστικού κινήματος. Η ιδεολογική και πολιτική του συγκρότηση, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αναλυτική και συνθετική δυνατότητά του και τον πλούτο των γνώσεων του, τον καθιστούσαν στέλεχος αναφοράς στην πολιτική ζωή του τόπου. Συνεργαστήκαμε συστηματικά με τον Θόδωρο για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και εκτίμησα τη θέληση και τον πατριωτισμό του. Τον Θόδωρο Πάγκαλο τον εκτιμούσες ακόμη και όταν διαφωνούσες ριζικά με τις απόψεις του. Όσοι τον γνωρίσαμε και αγωνιστήκαμε μαζί του θα έχουμε πάντα στη σκέψη μας τον πνευματώδη λόγο του. Καλό ταξίδι φίλε Θόδωρε».

Προσωπικότητα με ξεχωριστό αποτύπωμα και μαχητικό πολιτικό χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης τον Θεόδωρο Πάγκαλο, εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια και τους φίλους του.

Σε ανάρτησή του, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «για παραπάνω από μισό αιώνα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπήρξε ένας μαχητικός πολιτικός, υπηρετώντας με παρρησία τις απόψεις του», είτε προδικτατορικά, ως στέλεχος της Αριστεράς, είτε ως υπουργός αργότερα κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. «Σε μία πολυκύμαντη διαδρομή, από την οποία θα ξεχώριζα τη συμβολή του στην εθνική υπόθεση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημείωσε.

«Ο ίδιος έλεγε πάντα ότι χαιρόταν «να χύνει την καρδάρα με το γάλα». Να ταράζει, δηλαδή, τις κατεστημένες θέσεις με τις δικές του ριζοσπαστικές προσεγγίσεις και τον θυελλώδη χαρακτήρα του. Με όπλο την ευφυΐα, τον κοσμοπολιτισμό, το χιούμορ και την τόλμη του» αναφέρει ο πρόεδρος της ΝΔ, που επισημαίνει ότι το ότι βρέθηκαν σε αντίπαλες παρατάξεις δεν τον εμποδίζει να διακρίνει «την σφραγίδα του Θόδωρου στην πολιτική ζωή της χώρας. Με πρώτο χαρακτηριστικό της, την πίστη στην ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας».

 

Συλλυπητήρια δήλωση για τον θάνατο του Θεόδωρου Πάγκαλου «ανέβασε» στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter o Άδωνις Γεωργιάδης.

«Ειλικρινή Συλλυπητήρια στην Οικογένειά του Θεοδώρου Παγκάλου. Ένας ευφυής άνθρωπος που αγαπούσε την Ελλάδα. Καλό του ταξίδι!» ανέφερε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης.

Συγκινητικό ήταν το «αντίο» του Ανδρέα Λοβέρδου στον Θεόδωρο Πάγκαλο, «έναν από τους πιο έμπειρους, τους πιο ικανούς, τους πιο πολυπράγμωνες πολιτικούς της μεταπολίτευσης».

«Όταν φεύγει από τη ζωή ένας πολιτικός του διαμετρήματος του Θεόδωρου Πάγκαλου το πικρό και γεμάτο θλίψη αντίο είναι μάλλον πιο εύκολο από τα λόγια που πρέπει να διαλέξεις για να συνοδεύσουν αυτόν τον αναπόφευκτο χαιρετισμό. Πώς να καταφέρεις να χωρέσεις σε λέξεις το εύρος της προσωπικότητας του Πάγκαλου; Ήταν τόσο πληθωρικός και τόσο μορφωμένος, είχε τέτοια απύθμενη μνήμη, κατείχε με τέτοιες λεπτομέρειες ολόκληρη την ιστορία του 20ου αιώνα που όσο και αν θες δεν γίνεται να τον περιγράψεις χωρίς να αφήσεις κάτι ή και πολλά απέξω. Όσοι τον γνωρίσαμε και συνεργαστήκαμε μαζί του συνεννοούμαστε καλύτερα. Οι υπόλοιποι ας μας εμπιστευτούν για να πιστέψουν ότι σήμερα αποχαιρετούμε έναν από τους πιο έμπειρους, τους πιο ικανούς, τους πιο πολυπράγμωνες πολιτικούς της μεταπολίτευσης.

Υπήρξε καθοριστικός για πολλά και σημαντικά και ανάμεσά τους για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Η ένταξη αυτή ήταν έμπνευση και του ιδίου αλλά φυσικά και του αείμνηστου συνεργάτη του Γιάννου Κρανιδιώτη. Ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν πολιτικός συνάμα του εκάστοτε ενεστώτος χρόνου αλλά και της μακράς πνοής. Ποτέ δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που έκλαιγε όταν ένας δρόμος πήρε το όνομα του φίλου και συνεργάτη του Γιάννου Κρανιδιώτη. Για την ακρίβεια τίποτε δικό του δεν μπορώ να ξεχάσω. Όχι γιατί δεν πρέπει. Γιατί δεν θέλω. Του αξίζουν όλες οι αναμνήσεις και της συνεργασίας και της φιλίας μας. Θα μου λείψει αφόρητα. Όλα του θα μου λείψουν. Ακόμη και το τρανταχτό του γέλιο. Τέτοιος ήταν σε όλα: τρανταχτός και έντονος σαν το γέλιο του. Νιώθω υπερήφανος και ευγνώμων που με τίμησε με την εμπιστοσύνη του και ενίοτε … με τις κατραπακιές του. Ήταν σε όλα καλός. Ήταν σε όλα πολύς. Ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος. Αντίο» έγραψε ο κ. Λοβέρδος.

Στη δική του συλλυπητήρια ανάρτηση, ο δημαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε:

«Ο Θόδωρος Πάγκαλος ήταν ευφυέστατος, ευρυμαθής και πάντοτε με το θάρρος της γνώμης του. Ακατάβλητο σκαρί μιας άλλης εποχής. Έλειψε πρόωρα από την πολιτική. Θα μας λείψει και από τη ζωή. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

«Ο Θεόδωρος Πάγκαλος υπηρξε ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, διαμορφωτής της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της χώρας. Εκρηκτικός, ευφυής, αιρετικός, δεν περνούσε αδιάφορος. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του» είπε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης.

Ποιος ήταν ο Θεόδωρος Πάγκαλος

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Οικονομικά (Διδάκτωρ των Οικονομικών Επιστημών) στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού Ι (Πάνθεον Σορβόνη) με υποτροφία της Γαλλικής Κυβερνήσεως.

Με σημαντική δράση στο φοιτητικό κίνημα και ιδρυτικό μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη, διαδραμάτισε ενεργό ρόλο στον αντιδικτατορικό αγώνα με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια από την χούντα το 1968.

Από το 1969 μέχρι το 1978 εργάσθηκε στη Σορβόνη ως Εντεταλμένος Διδάσκαλος και Ερευνητής σε θέματα οικονομικής ανάπτυξης, προγραμματισμού και χωροταξίας. Διετέλεσε επίσης Διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικής Ανάπτυξης του ίδιου Πανεπιστημίου. Το 1981 εκλέχθηκε για πρώτη φορά Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, ιδιότητα την οποία κατείχε αδιάλειπτα μέχρι το 2012.

Διετέλεσε Υφυπουργός Εμπορίου (1982), Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρωπαϊκής Κοινότητας (1984), Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών (1985-1989). Κατά την περίοδο 1989 μέχρι 1993 ορίστηκε Αντιπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Τον Οκτώβριο 1993 ορκίστηκε και πάλι Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών. Τον Ιούλιο 1994 αναλαμβάνει Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. Τον Ιανουάριο 1996 ορκίστηκε Υπουργός Εξωτερικών ασκώντας τα καθήκοντά του μέχρι τον Φεβρουάριο 1999.

Τον Απρίλιο 2000 ορκίσθηκε Υπουργός Πολιτισμού διατηρώντας το αξίωμα έως το Νοέμβριο 2000. Διετέλεσε Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τον Ιούνιο 2003 ορίσθηκε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Το Νοέμβριο του 2004 ορίσθηκε Συντονιστής της προεκλογικής εκστρατείας του ΠΑΣΟΚ. Επανεκλέχθηκε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και ορίσθηκε αρμόδιος του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών. Στη συνέχεια ανέλαβε την ευθύνη του Τομέα Αυτοδιοίκησης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης ενώ σήμερα προΐσταται στον νευραλγικό Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας.

Τον Σεπτέμβριο του 2006 ανέλαβε Γενικός Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στις διαδικασίες για την Συνταγματική Αναθεώρηση.

Από το 2004 έως τις εκλογές του 2009 εκπροσώπησε την Βουλή των Ελλήνων στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Στις 6 Οκτωβρίου 2009 ορκίστηκε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Άσκησε τα καθήκοντά του μέχρι τον Μάϊο του 2012.

Είναι συγγραφέας πολλών άρθρων και διαφόρων βιβλίων μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν τα «Παγκοσμιοποίηση και Αριστερά» (2001), «Εφήμεροι Προφήτες – Αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού και κοινωνικά κινήματα στην εποχή της παγκοσμιοποίησης» (2005), «Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι» (2005), «Παρέμβαση στην Επικαιρότητα» (1994) και «Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα» (1988).

Υπόθεση Οτσαλάν

Στις αρχές του 1999 ο Θεόδωρος Πάγκαλος ως υπουργός Εξωτερικών κλήθηκε να χειριστεί την υπόθεση του Κούρδου Αμπντουλάχ Οτζαλάν, ο οποίος ήταν ιδρυτής και ηγέτης του PKK. Ο Οτζαλάν έχοντας καταφύγει στην Ελλάδα ενώ διωκόταν από την Τουρκία, μεταφέρθηκε, με την έγκριση του Πάγκαλου, στην ελληνική πρεσβεία της Κένυας και συνοδευόταν από τον αξιωματικό της ΕΥΠ Σάββα Καλεντερίδη, ο οποίος αργότερα δέχτηκε προφορικές εντολές αμφισβητούμενης προέλευσης να πετάξει τον Οτζαλάν έξω από την πρεσβεία.

Κάποιες πηγές αναφέρουν ότι οι εντολές αυτές προέρχονταν από τον Πάγκαλο αν και ο ίδιος το αρνείτο. Επίσης, ο Πάγκαλος παρείχε διαβεβαιώσεις στον Έλληνα πρέσβη της Κένυας ότι είχε εξασφαλίσει δίοδο για τον Οτζαλάν προς την Ολλανδία σε συνεργασία με τις κενυάτικες αρχές, οι οποίες όμως παρέλαβαν τον Οτζαλάν από την ελληνική πρεσβεία και τον οδήγησαν σε άγνωστη κατεύθυνση, σε μια επιχείρηση ενορχηστρωμένη κρυφά από την ΜΙΤ με την βοήθεια της CIA.

Ο Πάγκαλος δέχτηκε κριτική και για το γεγονός ότι δεν εξασφαλίστηκαν εγγυήσεις από τους Κενυάτες για την ασφαλή μεταφορά του Οτζαλάν στην Ολλανδία αλλά ο ίδιος δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι απουσίαζε τρεις μέρες από την Αθήνα και δεν παρακολουθούσε την υπόθεση. Με την σύλληψη του Οτζαλάν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, προκλήθηκε πολιτική κρίση στην Ελλάδα που οδήγησε στην παραίτηση τριών υπουργών, συμπεριλαμβανομένου και του Πάγκαλου.

«Μαζί τα φάγαμε»

Η Ελλάδα ήδη έχει μπει στο Μνημόνιο και ο Θεόδωρος Πάγκαλος ως μέλος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις 21 Σεπτεμβρίου 2010, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της «Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης» σχετικά με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την κατάργηση και τη συγχώνευση υπηρεσιών, οργανισμών και φορέων του δημοσίου τομέα, ο Θεόδωρος Πάγκαλος από το βήμα της Βουλής, είπε τη φράση που έμελλε να ξεσηκώσει πλήθος αντιδράσεων από όλες τις κομματικές παρατάξεις, από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης αλλά και από τους ίδιους τους πολίτες.

«Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας “πώς τα φάγατε τα λεφτά;”, που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: “Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής.”»

Το 2012 στο e-book του «Μαζί τα φάγαμε» αναλύει περαιτέρω το σκεπτικό του: «Η φράση «τα φάγαμε όλοι μαζί» σημαίνει ότι ένα μεγάλο τμήμα από εμάς -τον ελληνικό λαό- συμμετείχαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε μη ορθολογικές πρακτικές και συμπεριφορές, στην πορεία του χρόνου, σε σχέση με τις δαπάνες και τα έσοδα του κράτους. Αυτό που λέμε «δημοσιονομική κρίση» είναι και δικό μας δημιούργημα… Οι πολίτες είτε με πράξεις, είτε με την εκπορευόμενη από την ενοχή απραξία τους, είτε απλά εκλέγοντας ακατάλληλα πολιτικά πρόσωπα για να διαχειριστούν τα κοινά, συμμετέχουν με συλλογικό τρόπο στη δημοκρατία και έχουν την ευθύνη των επιλογών τους…Φυσικά δεν έχουν όλοι το ίδιο μερίδιο ευθύνης, η ευθύνη ξεκινάει από πάνω προς τα κάτω». Συνεχίζει παρακάτω λέγοντας: «Η πλειοψηφία των βουλευτών της Αριστεράς όχι μόνο δεν πρότεινε και δεν βοήθησε στο πολιτικό και άρα κοινωνικό έργο αλλά αποτέλεσε φραγμό στις τεκμηριωμένες και σοβαρές προτάσεις των άλλων. Ολα αυτά τα χρόνια ουδέποτε εκπρόσωπος της Αριστεράς αντέδρασε σε προσλήψεις, σε αυξήσεις μισθών, σε θέσπιση επιδομάτων, σε αυξήσεις συντάξεων, σε κοινωνικοποιήσεις επιχειρήσεων, σε απεργιακές κινητοποιήσεις ή σε διαδηλώσεις…Αντίθετα, σε συζητήσεις και προτάσεις τους ήθελαν και άλλες, πιο πολλές ακόμα παροχές…»

 

* Με πληροφορίες από την προσωπική του ιστοσελίδα και το Wikipedia

Διαβάστε ακόμη

«Σαρώνουν» οι συναλλαγές με κάρτες – Έως €10 οι μισές πληρωμές με πλαστικό χρήμα

Πώς αξιολογεί η Moody’s τις τέσσερις τράπεζες μετά τις εκλογές (πίνακες)

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα – Οι «παγίδες» στα τιμολόγια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version