Δυστυχώς, μαζί με όλες τις φωτιές σήμερα θα είναι και η μέρα που θα φτάσουμε το ορόσημο 13.000 διαπιστωμένους νεκρούς από κορωνοϊό, τόνισε μεταξύ άλλων ο ιατρός ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα»,
Εξέφρασε τον φόβο του ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα δούμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό από το 13.000. «Δυστυχώς το 4ο κύμα απλώνεται χωρίς σοβαρή αντίσταση λόγω της χαλάρωση το καλοκαίρι. Έχουμε 10-13 νεκρούς την ημέρα και δεν είναι καθόλου φυσιολογικό» είπε ενδεικτικά.
«Το Δ έρχεται με οπλοπολυβόλο και εμείς πάμε με νεροπίστολα αμέριμνοι στις διακοπές», σημείωσε αναφερόμενος στον κίνδυνο που υπάρχει με την χαλάρωση των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοιού ιδίως την περίοδο του καλοκαιριού.
«Για λίγα τουριστικά ευρώ κινδυνεύουμε να έχουμε πολλούς ανθρώπους σε ΜΕΘ που κοστίζουν φοβερά ενώ κινδύνεύουμε μακροχρόνια να έχουμε πολύ μεγάλα προβλήματα χρόνιας νόσου στην κοινωνίας μας. Αυτό θα έχει τεράστιο κόστος» ανέφερε ο ίδιος και υπογράμμισε πως το κύμα Δ δεν αστειεύεται, ενώ ο μονός τρόπος να αντιμετωπιστεί είναι lockdown. «Δεν παλεύεται με τίποτα άλλο εκτός από το σταμάτημα της ανθρώπινης επαφής», είπε χαρακτηριστικά.
Επεσήμανε πως την χαλάρωση- ευφορία του καλοκαιριού θα την πληρώσουμε το φθινόπωρο και το χειμώνα.
«Το CDC έχει αρχίσει να καταλαβαίνει ότι έτσι όπως είναι η κατάσταση πάμε για ένα μεγάλο Δ κύμα ιδίως όποτε αρχίσουν οι άνθρωποι και επιστρέφουν από την χαλαρότητα του καλοκαιριού, αλλά όπως βλέπουμε και στα ελληνικά νησιά το κύμα είναι εδώ ακόμα και το καλοκαίρι. Φοβάμαι να πω τι μπορεί να γίνει το φθινόπωρο με ανοιχτά τα σχολεία, τις δουλειές και τα ΜΜΜ. Χωρίς εμβολιασμούς, αποστάσεις και μάσκες σοβαρά φορεμένες δυστυχώς δεν νομίζω ότι μπορεί να κρατηθούν ανοιχτά τα σχολεία και να πάνε καλά οι δουλειές. Αν κρατηθούν τα μέτρα τώρα και περιοριστεί ο κορωνοιός το καλοκαίρι, η δουλειά για το χειμώνα θα είναι ευκολότερη» είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με τα κρούσματα κορωνοιού στην χώρα μας είπε πως λόγω της χαλάρωσης των μέτρων που παρατηρείται το καλοκαίρι ο ίδιος εκτιμά πως τον 15Αύγουστο ή τις επόμενες βδομάδες του να γίνει παραπάνω έκρηξη κρουσμάτων. «Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και σήμερα με 3500 κρούσματα η θετικότητα του 3 και κάτι δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά κρούσματα που διαφεύγουν και στους τόπους διακοπών η κατάσταση έχει φτάσει στο κόκκινο ενώ χτες το CDC έβαλε την Ελλάδα στο ανώτατο σημείο κινδύνου και έδωσε συστάσεις να μην ταξιδεύουν οι Αμερικανοί προς την χώρα μας. Οπότε νομίζω δυστυχώς ότι το τουριστικό μας προϊόν κινδυνεύει και ότι η περίοδος από τον 15Αύγουστο και μετά θα είναι πολύ επικίνδυνη και πολλοί άνθρωποι θέλουν να κρούσουν όσες καμπάνες έχουν απομείνει».
Ερωτηθείς αν χρειαστεί να κλείσουν κάποιες περιοχές ο ίδιος απάντησε πως έπρεπε να έχουν γίνει περιορισμοί στην αρχή του κύματος καθώς θα ήταν 100 φορές πιο εύκολο και αποδοτικό από το να γίνει στην κορύφωση του κύματος. «Το κύμα έχει κάνει οροπέδιο στα 3000 κρούσματα περίπου για πολύ καιρό και έχουν αρχίσει οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι. Στις επόμενες βδομάδες ιδίως μετά τον 15Αύγουστο η κατάσταση μπορεί να γίνει εκρηκτική πάλι στα νοσοκομεία γιατί θα μεταδοθεί η επιδήμια από τους νέους στους γεροντότερους και αν επεκταθεί στην υπόλοιπη κοινωνία – επειδή η μισή είναι ανεμβολίαστη – και αυτός ίσως γίνει πολύ γρηγορότερα από πέρυσι.
Αναφερόμενος στις πυρκαγιές που καταγράφονται στην χώρα μας τόνισε πως όλα αυτά τα δεινά που βλέπουμε σήμερα είναι απόρροια της απρόσεκτης και άσκεφτης καταστροφής που κάνουμε στον πλανήτη και αυτό φέρνει περιβαλλοντικές καταστροφές αύξηση της θερμοκρασίας, οι πυρκαγιές και οι οικολογικές καταστροφές είναι η αιτία των επιδημιών γιατί αλλάζουν το οικοσύστημα με αποτέλεσμα ζώα που δεν ήταν ζώα και ιοιί που ήταν σε μικές περιοχές του πλανήτη έχουν την ευκαιρία να επεκταθούν.
Ο ίδιος επεσήμανε πως πρέπει σοβαρά να σκεφτούμε για το μέλλον του πλανήτη μας γιατί έχουμε προοδεύσει τόσο πολύ που μπορεί να κάνουμε μεγάλες καταστροφές οπότε πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ πιο μακροχρόνια.
Ο κ. Παυλάκης έκανε επίσης αναφορά σε έναν καινούργιο όρο που περιβαλλοντολόγοι το ξέρουν το «WHI» (Wildland Urban Interface) που χρησιμοποιείται στην Αμερική και είναι το σύνορο οικισμών και φύσης. «Αυτό βλέπουμε τώρα στην Βαρυμπόμπη. Είναι μια καταστροφή. Η πόλη μπαίνει όλοένα και περισσότερο στο δάσος με αποτέλεσμα μια πυρκαγιά να προκαλεί και τεράστια οικονομική καταστροφή ενώ αν ήταν μια πυρκαγιά σε ένα έρημο βουνό θα ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα».
Σημείωσε ότι θα δούμε και πολλές διαταραχές στον ιστό της πόλης. «Ελπίζω να μην συνεχίσουμε να έχουμε ανθρώπινα θύματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε ακόμη:
«Μισός» ΕΝΦΙΑ τον Σεπτέμβρη και με… διπλή δόση τον Οκτώβρη
OTE: Σε υψηλά 13 ετών η μετοχή – «D-day» για Ρουμανία και επιδόσεις 6μηνου
Ενεργά μέτωπα στην Εύβοια – Εκκενώθηκαν κι άλλοι οικισμοί – Στις φλόγες δεκάδες σπιτια