search icon

Ελλάδα

Παραμένουν τα ερωτήματα παρά την τροπολογία για τις offshore των υπουργών

Παραμένει αδιευκρίνιστο ποιον ήθελαν να καλύψουν με την επίμαχη διάταξη - Απομένει να φανεί ποιοι θα υπερασπιστούν στη Βουλή τη νέα απόφαση και ποιοι θα δικαιολογήσουν τη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης

Του Γιάννη Μακρυγιάννη

Την τροπολογία με τη νέα διατύπωση της διάταξης για τη (μη) συμμετοχή υπουργών, βουλευτών και άλλων πολιτικών προσώπων σε offshore εταιρίες στο εξωτερικό αναμένεται να καταθέσει σήμερα στη Βουλή η κυβέρνηση, ολοκληρώνοντας την υποχώρησή της σε ένα θέμα, που εξέπληξε τους πάντες δυσάρεστα και έπληξε το λεγόμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της αριστεράς.

Στην κυβέρνηση επικρατεί κατήφεια και προβληματισμός για την εξέλιξη της υπόθεσης, αφού βρέθηκε βαλλόμενη από παντού, ωστόσο μία σειρά από ερωτηματικά παραμένουν και πρέπει να απαντηθούν. Κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι η θύελλα δεν πέρασε, αφού οι κατηγορίες και οι επικρίσεις για τη σκοπιμότητα της αρχικής διάταξης, η καθυστέρηση στην απόσυρσή της, που επέτρεψε τη δημοσίευσή της στο ΦΕΚ – παράγοντας έτσι πιθανόν νομικά αποτελέσματα, και η διατύπωση της νέας διάταξης, θα συνεχιστούν και θα κορυφωθούν με τη σχετική συζήτηση στη Βουλή επί της τροπολογίας.

Απομένει να φανεί ποιοι από την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα και με ποιο τρόπο θα υπερασπιστούν στη Βουλή τη νέα απόφαση και ποιοι θα δικαιολογήσουν τη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης.

Σε μία κίνηση αντιπερισπασμού βέβαια, η κυβέρνηση προτίθεται να επιτεθεί στην αντιπολίτευση και κυρίως στη ΝΔ, την οποία θα κατηγορήσει για πολιτική υποκρισία και υπερβολικό θόρυβο, ενώ θα επαναφέρει τα περί σχέσης γαλάζιων στελεχών με φορολογικούς παραδείσους.

Το διάστημα που μεσολάβησε πάντως από την ώρα που διαπιστώθηκε ότι το θέμα δεν ελέγχεται και πως η κυβέρνηση δεν μπορούσε πλέον να επιμένει και να εκτίθεται για μία διάταξη, που συγκέντρωνε πυρ ομαδόν από παντού, ακόμη και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και την Αυγή, ήταν εφιαλτικό για το πρωθυπουργικό επιτελείο και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, που κλήθηκαν να πουν την άποψή τους. Επί ώρες για παράδειγμα το Μέγαρο Μαξίμου αναζητούσε την Τρίτη τον τρόπο υποχώρησης και τη νέα επιχειρηματολογία, ώστε να μην πληγεί άλλο το κύρος της κυβέρνησης.

Είναι ενδεικτικό ότι χρειάστηκε όχι μόνο η μακροσκελής δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη για να γίνει η ανακοίνωση περί της αλλαγής στη διάταξη, αλλά και η έκδοση ενός non paper με την ενίσχυση της σχετικής επιχειρηματολογίας, ώστε να μην φανεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου είναι σε απόλυτη άμυνα.

Το θέμα αυτό ωστόσο φέρνει στην επιφάνεια τα προβλήματα και τις αδυναμίες που εμφανίζονται συχνά πυκνά στο κυβερνητικό επιτελείο, τόσο για τους πολιτικούς και επικοινωνιακούς χειρισμούς κρίσιμων θεμάτων, όσο και για τα αντανακλαστικά που φαίνεται ότι δεν έχει τελικά το Μέγαρο Μαξίμου σε κάποιες κρίσεις. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που εκδηλώνονται τέτοιου είδους προβλήματα ασυνεννοησίας ή καθυστερημένης αντιμετώπισης πολιτικών θεμάτων, που πλήττουν την κυβέρνηση, αλλά αυτή τη φορά η κατάσταση «ξέφυγε» εντελώς, με αποτέλεσμα να φανεί εκτεθειμένο το Μαξίμου ακόμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο σχετικός προβληματισμός έφερε και πάλι στο προσκήνιο, έστω και δειλά το σενάριο του ανασχηματισμού, που όμως λόγω της παρατεταμένης αξιολόγησης και των εκκρεμοτήτων με τους δανειστές, αλλά και επειδή πρέπει να τρέξουν κατά προτεραιότητα ορισμένα σημαντικά νομοσχέδια, φαίνεται να πηγαίνει προς τον Σεπτέμβριο.

Με ενδιαφέρον αναμένεται άλλωστε η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πιθανόν θα δώσει και τις ανάλογες εντολές και οδηγίες προς τους υπουργούς να μην εκθέτουν με τις ενέργειές τους την κυβέρνηση.

Exit mobile version