Κινηθήκαμε γρήγορα, με πρόγραμμα έντονα μεταρρυθμιστικό, είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της συνομιλίας του με τον Νάιαλ Φέργκιουσον, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού φόρουμ του Νταβός.
Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια ανέφερε ότι μετά τις εκλογές υπάρχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα, πράγμα που αντανακλά τόσο στην εικόνα που έχουν οι επενδυτές και η διεθνής κοινότητα για την Ελλάδα, όσο και ειδικότερα στο κόστος δανεισμού της χώρας μας.
Αναφερόμενος στην οικονομία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτή αντιδρά θετικά στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με αποτέλεσμα να επιστρέφει η εμπιστοσύνη στη χώρα και την οικονομία της, καθώς οι επόμενες εκλογές είναι προγραμματισμένες για το 2023.
Ο πρωθυπουργός προχώρησε και σε κριτική των περασμένων ετών, λέγοντας ότι το λαϊκιστικό πείραμα της περιόδου 2015- 2019 ήταν εξαιρετικά επώδυνο για την ελληνική οικονομία.
Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μέσα στο 2020 θα φτάσει το 3% περίπου, ενώ εξήγησε ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η χώρα θα μπορούσε να βγαίνει συχνά στις αγορές, αλλά δεν χρειάζεται να γίνει κάτι τέτοιο.
Μιλώντας για την Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι επικοινωνεί με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για πρώτη φορά με βάση ένα συνεκτικό σχέδιο, ενώ τόνισε ιδιαίτερα τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της ενέργειας και των τραπεζών, ειδικά με τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Παρ’ όλα αυτά, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν δίστασε να καυτηριάσει τη θέση πολλών Ευρωπαίων στο ζήτημα του μεταναστευτικού, λέγοντας: “δεν πήρα τις απαντήσεις που περίμενα”. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι κατά τη γνώμη του ήταν λάθος η μη πρόσκληση της Ελλάδας στη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Αναφερόμενος σε άλλα θέματα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η εκπαίδευση είναι το δικό του μεγάλο στοίχημα, ότι η Ελλάδα έχει χώρο για 12 αμερικανικά Πανεπιστήμια και ότι ο ίδιος είναι υπερήφανος που η Βουλή εξέλεξε την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Στη συνέχεια της συζήτησης ο κ. Φέργκιουσον απαρίθμησε τις καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας στις μέρες μας και ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να συγκρίνει με το πρόσφατο παρελθόν. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θύμισε την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Νταβός πριν από δέκα χρόνια, στην πρώτη περίοδο της κρίσης και είπε ότι από τότε μεσολάβησαν πολλά στην Ελλάδα. Στάθηκε ιδιαίτερα στο καλοκαίρι του 2015 με το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls, εξελίξεις που χαρακτήρισε “εξαιρετικά επώδυνες” για τον ελληνικό λαό, -υπενθύμισε και τη διεθνώς κατοχυρωμένη λέξη “κολοτούμπα”- και ακολούθως επανήλθε στα επιτεύγματα της δικής του διακυβέρνησης στο τελευταίο επτάμηνο.
Δείτε την ενδιαφέρουσα συνομιλία