Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς διαχωρίζει την θέση του σε ό,τι αφορά την επένδυση στο Γκολφ Αφάντου σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Cosmos 91.5 της Νέας Υόρκης.
Ο υπουργός Επικρατείας κλήθηκε συγκεκριμένα να σχολιάσει το γεγονός ότι με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού χαρακτηρίστηκε ως αρχαιολογικός χώρος έκταση 10.000 στρεμμάτων στο γκόλφ Αφάντου και ματαιώθηκε ουσιαστικά η διαδικασία αξιοποίησης της περιοχής.
«Ο ομογενής επενδυτής Μαϊκ Αγγελιάδης δεν το πίστευε αυτό που έγινε εκεί» είπε, απευθυνόμενος στον υπουργό ο δημοσιογράφος, υπενθυμίζοντάς του ότι ο Μερκούριος Αγγελιάδης έχει χρηματοδοτήσει με ένα εκατ. ευρώ την εκπόνηση μελέτης για μια πρωτότυπη αξιοποίηση του γκόλφ Αφάντου και η επένδυση που οραματίζεται έχει προϋπολογισμό κοντά στο μισό δισεκατομμύριο.
«Υπάρχει εξήγηση για την απόφαση που εκδόθηκε; Δεν νομίζετε ότι η Ελληνική Πολιτεία με τέτοιες αποφάσεις στέλνει διεθνώς ένα μήνυμα ενός εχθρικού επενδυτικού περιβάλλοντος σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη τις επενδύσεις για να βγει από το τέλμα;» ερωτήθηκε ο υπουργός, που με την απάντηση του «άδειασε» τον υπουργό Πολιτισμού:
«Δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω μαζί σας ότι οι επενδύσεις είναι η λέξη κλειδί και οι επενδύσεις προϋποθέτουν ένα περιβάλλον κοινωνικής πολιτικής οικονομικής σταθερότητας και νομικής διαφάνειας. Επίσης κανείς δεν θα μπορούσε να διαφωνήσει ότι δεν μπορεί η πολιτεία να καλεί κάποιους επενδυτές λέγοντας τους ότι οι όροι μιας επένδυσης είναι Α και αυτοί οι όροι να αλλάζουνε στο δρόμο.
Σε σχέση με την συγκεκριμένη επένδυση, η τελευταία ενημέρωση που έχω είναι ότι, γίνεται μια προσπάθεια σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο να υπάρξει μια έρευνα στο χώρο με την μέθοδο του σκαναρίσματος και να διαπιστωθεί εάν πραγματικά υπάρχουν αρχαία και αν δεν υπάρχουν να προχωρήσει κανονικά η επένδυση.
Εάν σε κάποια σημεία υπάρχουν να δούμε πώς μπορούν να αξιοποιηθούν αυτά και να ξεμπλοκαριστεί ας πούμε και να υπάρξει μια υπέρβαση του προβλήματος.
Το σύστημα της διοίκησης στην Ελλάδα δυστυχώς είναι πολυδαίδαλο, είναι σύνθετο και πολλές φορές δημιουργεί δυστυχώς την εικόνα της ασυνέχειας διότι και οι επενδυτές δεν έχουν πρόβλημα, ως επί το πλείστον, για το αν είναι αυστηροί ή όχι οι όροι της επένδυσης.
Αυτό που ζητούν είναι η σταθερότητα των όρων και νομίζω ότι δικαίως κάποιος θα μπορούσε να πει ότι σ’ αυτήν την περίπτωση είχαμε μια παραβίαση αυτού του κανόνα, του κανόνα της σταθερότητας.
Ελπίζω τις επόμενες ημέρες να είμαστε όλοι σε θέση να έχουμε καλά νέα και να ξεμπλοκαριστεί αυτή η κατάσταση».
Και συνέχισε, επισημαίνοντας:
«Για το θέμα των επενδύσεων θα πρέπει να σας πως γενικά ότι, η κυβέρνησή μας είχε έτοιμο τον επενδυτικό νόμο από την αρχή του χρόνου στο συρτάρι και δυστυχώς στη διαδικασία των συζητήσεων με τους εταίρους μας δεν πήγαινε ο νόμος αυτός στη Βουλή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αξιολόγησης. Κακώς κατά τη γνώμη μου. Ενα σημείο στο οποίο θα μπορούσε κανείς να σταθεί ως χαρακτηριστικό αυτού του επενδυτικού νόμου είναι ότι θα προσφέρει 12ετή περίοδο σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος για όλες τις επενδύσεις που είναι πάνω από 20 εκατ. ευρώ, αν δεν κάνω λάθος.
Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς επίσης ότι η κυβέρνησή μας έχει προχωρήσει σε συμφωνία για τα αεροδρόμια και για το λιμάνι του Πειραιά. Είναι δύο συμφωνίες που δεν εμπίπτουν στην κατηγορία των ιδιωτικοποιήσεων γιατί αποτελούν συμβάσεις με εταιρείες που είναι δημόσιες και η κινέζικη και η γερμανική είναι εταιρείες που την πλειοψηφία των μετοχών τις έχει το δημόσιο, όμως νομίζω ότι με τη βελτίωση των όρων της συμφωνίας και την υπογραφή τους, αναδεικνύεται η Ελλάδα ως ένας κόμβος για την ευρύτερη περιοχή».