Την επιστροφή στο καθεστώς των παλαιών καναλιών στην περίπτωση που ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. «Το τι νόμικά θα συμβεί είναι σαφές ότι εάν έχουμε τέτοια απόφαση του ΣτΕ. Γυρίζουμε σε ένα καθεστώς που είναι αντισυνταγματικό και εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ.

 

Παράλληλα ο κ. Παππάς έκανε λόγο για ένα «γαϊτανάκι πιέσεων στους δικαστικούς λειτουργούς» λέγοντας ότι είναι «μια παρατήρηση που μπορεί να κάνει κάθε πολίτης παρακολουθώντας τα δελτία ειδήσεων τα οποία αναλόγως την περίπτωση διασύρουν ή αποθεώνουν δικαστικούς λειτουργούς». «Μιλώ για δελτία ειδήσεων που είχαν θεματολογία λαιφστάιλ και της βιομηχανίας θεάματος και τώρα έχουν πέσει με εμβρίθεια στο θέμα των καναλιών και ασχολούνται με συγκεκριμένες περιπτώσεις δικαστών».

Απαντώντας στο ερώτημα αν θα επαναφέρει την τροπολογία που είχε αποσυρθεί την περασμένη Παρασκευή ανέφερε: «Για το θέμα της τροπολογία θα μου επιτρέψετε να τοποθετηθώ και εγώ και η κυβέρνηση συνολικά, αφού περαιωθεί και η προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ και αφού εξαντληθεί οποιοδήποτε περιθώριο συναινέσεων».

Όσον αφορά τη συζήτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο ο κ. Παππάς σημείωσε ότι δεν έκανε δεκτές τις προσφυγές αλλά αποφάσισε να μπει στην ουσία της υπόθεσης. «Η ΝΔ έχει εγκλωβιστεί στη παγίδα της απόφαση να μην συμμετάσχει στη συγκρότηση του ΕΣΡ. Θα ήταν καλό για τη δημοκρατία μας να προσαρμοστεί στη πραγματικότητα», συμπλήρωσε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Είναι ανήθικο τις όποιες εξελίξεις να τις συνδέουν με τις προσωπικές στιγμές του οποιουδήποτε. Δεν αφορούν κανέναν, να μείνουν έξω από την αντιπαράθεση», σημείωσε.

Στην ερώτηση για το αν θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις τυχόν απόφαση του ΣτΕ που θα κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες ο υπουργός Επικρατείας αρκέστηκε στο σχόλιο ότι τα συμφέροντα επιθυμούν να πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις. «Είναι ηλίου φαεινότερο και το προδικάζουν και κάποιες δηλώσεις στελεχών της ΝΔ» συμπλήρωσε με νόημα.

Επέκρινε, μάλιστα, τη ΝΔ ότι με τις ενέργειές της αυτό που ζητά είναι «δικαστές να βγάλουν λεφτά από το δημόσιο ταμείο και να επιστρέψουν στους καναλάρχες».

«Δέχονται πιέσεις οι δικαστές από επιχειρηματικά συμφέροντα; Είναι προφανές ότι υπάρχουν αυτά τα συμφέροντα. Τα δελτία ειδήσεων δεν ασχολούνται με την ενημέρωση των πολιτών, αλλά με την υπεράσπιση των συμφερόντων των επιχειρηματιών», τόνισε ο κ. Παππάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Το πρόβλημα με την αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι εμφανίζεται ουραγός αυτών των συμφερόντων», πρόσθεσε.

«Αλλαξε το παράδειγμα των σχέσεων διαπλοκής με την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει το καθεστώς νομιμότητας με τη χορήγηση προηγούμενης άδειας, σύμφωνα με το Σύνταγμα.

«Εχει υπάρξει ένα τηλεοπτικό παρακράτος, η κυβέρνηση κι εγώ έχουμε υποστεί επιθέσεις», υπογράμμισε.

Για τις θεματικές άδειες είπε ότι θα δοθούν σύντομα και ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να συγκροτηθεί το ΕΣΡ για να αναλάβει τον σχετικό διαγωνισμό.

Τέλος χαρακτήρισε «ζήτημα πολιτικής βούλησης» τη μάχη κατά της διαπλοκής και κάλεσε τη ΝΔ να εξηγήσει γιατί δεν έκανε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδεις. «Ποιος τους πίεσε να μη το κάνουν;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια γραμμή και ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος που δήλωσε πως «Αν το Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες θα επιστρέψουμε στο προηγούμενο τηλεοπτικό καθεστώς» και «θα επιστραφούν τα χρήματα της πρώτης δόσης στους υπερθεματιστές».

Ο κ. Κρέτσος, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την όποια απόφαση της Δικαιοσύνης, ενώ ερωτηθείς τι θα γίνει με τους δύο νέους υπερθεματιστές που έχουν λάβει τηλεοπτική άδεια περιορίστηκε να πει ότι «ξεκινάμε ξανά από το μηδέν».

Επίσης ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση θα επανακαταθέσει την τροπολογία που προβλέπει τη διακοπή λειτουργίας σε πέντε μέρες για τα κανάλια που δεν έχουν λάβει άδεια και κάλεσε τη ΝΔ να ανταποκριθεί στην προσπάθεια της κυβέρνησης για συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Σύμφωνα με τον ΓΓΕΕ με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν άλλαξε τίποτα και είναι μια μάχη που θα δώσει η κυβέρνηση λέγοντας πως ό,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι συμβατό με το Σύνταγμα.

Είπε τέλος πως η κυβέρνηση δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια εξηγώντας πως το κράτος έχει αποδείξει ότι έχει τη δυνατότητα να παρεμβαίνει και έχει την πολιτική βούληση για συναίνεση σε βασικά ζητήματα.

πηγή: protothema.gr