Παρότι κάνει αρκετές αναφορές στο κόμμα που ίδρυσε το 2015 ο Γιώργος Παπανδρέου δηλώνει ανοιχτά ότι ο ίδιος και το ΚΙΔΗΣΟ θα συμμετάσχουν στην ολοκλήρωση του νέου και ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς:
«Ο χρόνος μέχρι το Συνέδριο είναι βραχύς. Παρά ταύτα όμως, για το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ο στόχος είναι σαφής.
Συμμετέχουμε στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής που θα διεξαχθεί στις 30-31 Μαρτίου, για να δοθεί φωνή σε μια πλατφόρμα αξιών και θέσεων με καθοριστική και σαφή προοδευτική κατεύθυνση, γιατί η αλήθεια είναι, πως αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα που θα κριθεί το επόμενο διάστημα».
«Για το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών» προσθέτει ο Γιώργος Παπανδρέου «υπάρχει ανάγκη μιας προοδευτικής παράταξης, με όρους πολυφωνίας, δημοκρατικής έκφρασης, συμμετοχής και ισχυρού λόγου».
«Τα μέλη και οι φίλοι μας θα είναι εδώ. Θα είμαστε όλοι εδώ» καταλήγει στη δήλωσή του.
Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου:
Το Συνέδριο ενός πολιτικού φορέα είναι πάντα γεγονός ιδιαίτερης σημασίας.
Ιστορικά, για την παράταξη μας, τα Συνέδρια υπήρξαν σταθμοί, που καθρέφτιζαν και σηματοδοτούσαν, ανάλογα με τη συγκυρία, τον πολιτικό πολιτισμό, τον πλούτο αλλά και αντιπαράθεση ρευμάτων σκέψης.
Ενίοτε, αναδείκνυαν τα μεγάλα διλήμματα της Ελληνικής κοινωνίας, αλλά και τις ευρύτερες προκλήσεις της ανθρωπότητας, όπως τον αγώνα ενάντια στην κούρσα των πυρηνικών εξοπλισμών ή στην κλιματική αλλαγή.
Αντανακλούσαν τις προοπτικές διαμόρφωσης ενός προοδευτικού οράματος και ανάπτυξης ενός ευρύτερου λαϊκού και ισχυρού κινήματος.
Ο χρόνος μέχρι το Συνέδριο είναι βραχύς. Παρά ταύτα όμως, για το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ο στόχος είναι σαφής.
Συμμετέχουμε στο Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής που θα διεξαχθεί στις 30-31 Μαρτίου, για να δοθεί φωνή σε μια πλατφόρμα αξιών και θέσεων με καθοριστική και σαφή προοδευτική κατεύθυνση, γιατί η αλήθεια είναι, πως αυτό είναι το μεγάλο διακύβευμα που θα κριθεί το επόμενο διάστημα.
Για το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών,
Υπάρχει ανάγκη μιας προοδευτικής παράταξης, με όρους πολυφωνίας, δημοκρατικής έκφρασης, συμμετοχής και ισχυρού λόγου.
Υπάρχει ανάγκη για μια προοδευτική παράταξη, που θα προασπίζεται την αυτονομία της πολιτικής ως μοναδική οδό για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος, την αντιμετώπιση των αδικιών και των ανισοτήτων.
Υπάρχει ανάγκη για μια προοδευτική παράταξη, με διακριτή, προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης του τόπου, απάντηση στη συντήρηση, διέξοδο από το τέλμα ενός συντηρητικού διπολισμού.
Οφείλουμε να μη βουλιάξουμε ακόμα περισσότερο στο πελατειακό κράτος που υπηρέτησε και συντηρεί η κάθε λογής συντήρηση.
Οφείλουμε να αποκαλύπτουμε καθημερινά τα πραγματικά αίτια της κρίσης, που τόσο εύκολα συγκαλύφθηκαν από την έχουσα την ευθύνη δεξιά και την ανεύθυνη αριστερά. Χωρίς τις αλήθειες αυτές δεν θα χτυπηθούν τα κακώς κείμενα, θα χαθούν οι θυσίες του Ελληνικού λαού και η Ελλάδα θα παραμένει εξαρτημένη από δάνειες δυνάμεις.
Είναι κρίσιμο να σταματήσουμε τη συνειδητή υπονόμευση κάθε προοδευτικής μεταρρύθμισης που προώθησε με θυσίες η παράταξή μας, αλλά και να συνεχίσουμε με δυναμισμό τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια προς όφελος του Ελληνικού λαού.
Είναι κρίσιμο να αποκατασταθεί η σημασία της δημοκρατίας που δέχεται διαρκώς θεσμικό ευτελισμό. Οφείλουμε να την υπερασπιστούμε σθεναρά, να μεριμνούμε συνεχώς για την εμβάθυνσή της, όπως και για την ενίσχυσή της, με νέα εργαλεία, προς την κατεύθυνση της συμμετοχικής και διαβουλευτικής δημοκρατίας.
Είναι κρίσιμο να υψώσουμε ασπίδα προστασίας από κάθε διχαστική ρητορική, που φιμώνει τις φωνές των Ελλήνων, εξοστρακίζει κάθε σκεπτόμενη φωνή, αναδεικνύει το θυμό ως πυξίδα, με χάρτες που οδηγούν μόνο σε αδιέξοδα.
Στον αντίποδα αυτής της αυταρχικής ροπής του πολιτικού συστήματος, πρέπει να αναπτυχθεί ένας πλούσιος δυναμικός διάλογος, που σέβεται τις απόψεις των πολιτών και συνθέτει πολιτικές που δίνουν ελπίδα και δυνατότητες στον Ελληνικό λαό.
Στο πλαίσιο αυτό, χρειάζεται μια πλατιά συμμαχία προοδευτικών δυνάμεων, που να δώσει οξυγόνο στους πολίτες που αγωνίστηκαν πολλές δεκαετίες για μια κοινωνία δημοκρατική, με κοινωνική ευαισθησία και σεβασμό στα δικαιώματα. Μια προοδευτική συμμαχία, απέναντι στην ιδεολογική θολούρα της ανίερης συμμαχίας του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της καραμανλικής δεξιάς, αλλά και στη μετεξέλιξη της Νέας Δημοκρατίας με το αγκάλιασμα των πιο δεξιών ρευμάτων του χώρου της.
Χρειάζεται ένα συνολικό όραμα για την Ελλάδα, με σχέδιο για τα επόμενα είκοσι χρόνια, που να συνδέει τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα με τις παγκόσμιες τάσεις και να καλλιεργεί τις δικές μας δυνάμεις με γνώμονα την ισόρροπη ευημερία των περιοχών και των πολιτών.
Ανάγκη πατριωτική είναι μια Ελλάδα με ανοιχτούς ορίζοντες. Περιγράφτηκε καθαρά στο κείμενο που ψηφίστηκε στο συνέδριο θέσεων του Κινήματος Αλλαγής. Αποτελεί προϋπόθεση για μια προοδευτική εξωτερική πολιτική.
Ανάγκη είναι, μια οικονομία που δίνει προτεραιότητα στη μείωση των ανισοτήτων, που δεν μετακυλεί ασήκωτα βάρη στις επόμενες γενιές και αλλάζει οριστικά την τροχιά της χώρας προς την πράσινη βιώσιμη ανάπτυξη, που θα αξιοποιεί τα πολλά ελληνικά πλεονεκτήματα και θα ανοίγει νέες θέσεις εργασίας. Μια τέτοια οικονομία, είναι μοχλός για να πάμε μπροστά.
Ανάγκη είναι μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες για όλους, με σεβασμό στη διαφορετικότητα, με αντιστάσεις απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα – κάτι που συνιστά προϋπόθεση και για μια άλλη ποιότητα ζωής.
Ανάγκη είναι, ένα κράτος που λειτουργεί με αξιοκρατία, διαφάνεια, που υπηρετεί ουσιαστικά τον πολίτη, που εμπεδώνει αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας στην κοινωνία. Ένα κράτος αποκεντρωμένο ριζικά, με την περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση να παίζουν καθοριστικό ρόλο στην βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική πρόνοια. Ακόμα περισσότερο, ένα κράτος – εργαλείο για να λειτουργήσει σωστά και πιο άμεσα η δημοκρατία.
Ανάγκη έχει ο λαός μας, όσοι έμειναν και παλεύουν και όσοι έφυγαν λόγω της κρίσης, να ακουμπήσουν σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς.
Να ακουμπήσουν σε μια κοινωνική και πολιτική συμμαχία που θα εκφράσει και τις αγωνίες των νέων ανθρώπων. Των νέων, που δεν έζησαν τους μεγάλους αγώνες της εποχής της Χούντας και της Μεταπολίτευσης για την δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά έχουν να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις, της αυξημένης ανισότητας, της μακρόχρονης ανεργίας, της προσωρινής εργασίας, τις προκλήσεις που φέρνει η ανάπτυξη της ρομποτικής και της τεχνητής νοημοσύνης στην αγορά εργασίας, στην εκπαίδευση αλλά και την προσωπική τους ζωή.
Μπορεί να υπάρξει αλλαγή;
Μπορεί να υπάρξει ελπίδα;
Μπορεί.
Μόνο αν όλοι αποφασίσουμε να γίνουνε ξανά ενεργοί, ο καθένας στο χώρο του, γνωρίζοντας ότι ο αγώνας δεν είναι ένας δρόμος στρωμένος με ρόδα.
Μόνο αν φύγουμε από τη μοιρολατρία και την ενασχόληση με το μικροπολιτικό κουτσομπολιό που μας αποκοιμίζει.
Μόνο αν εμπνευστούμε από τα τόσα ελπιδοφόρα κινήματα που υπάρχουν σε αλλά μέρη του κόσμου, όπως το γυναικείο, το περιβαλλοντικό, για τα δικαιώματα, την ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο, και σφυρηλατήσουμε ευρύτερες συμμαχίες εντός Ελλάδας και μέσα στην ΕΕ.
Το σοσιαλιστικό κίνημα οικοδομήθηκε πάνω στις αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της δημοκρατίας. Πάλεψε και παλεύει για την ελευθερία, για την κοινωνική απελευθέρωση, δυναμώνει μέσα από την αλληλεγγύη.
Σήμερα οι συνθήκες, η ισχύς του κεφαλαίου, το παγκόσμιο περιβάλλον, η τεχνολογία, έχουν αλλάξει ραγδαία την κοινωνία μας.
Όμως οι δικές μας θεμελιώδεις αρχές δεν έχουν αλλάξει.
Και όχι μόνο αυτό – τώρα σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών, αποτελούν τις αναγκαίες σταθερές για την αναγέννηση του σύγχρονου σοσιαλιστικού κινήματος.
Αυτές σηματοδοτούν την πραγματική μας πυξίδα στους νέους και δύσκολους δρόμους που μαζί πρέπει να περπατήσουμε.
Το κάθε μικρό βήμα για αλλαγές, οδηγεί σε μεγάλα βήματα ανατροπών.
Αρκεί η φωνή μας να ακούγεται. Να είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε.
Χωρίς να θυσιάσουμε τις αξίες μας στις σειρήνες των θολών συναλλαγών και των απολίτικων μηχανισμών νομής της όποιας εξουσίας.
Δεν απογοητευόμαστε, δεν αδιαφορούμε, δεν αφήνουμε χώρο στη συντήρηση και σε όλους εκείνους που αποφασίζουν για μας, χωρίς εμάς.
Συμμετέχουμε, αγωνιζόμαστε.
Τα μέλη και οι φίλοι μας θα είναι εδώ.
Θα είμαστε όλοι εδώ.»