search icon

Ελλάδα

Πάνος Σκουρλέτης: Από τη μικρή ΔΕΗ και τον χρυσό στην υγειονομική βόμβα των σκουπιδιών

Δεν είναι λίγες οι φορές που ως υπουργός της κυβέρνησης ο κ. Πάνος Σκουρλέτης έχει απασχολήσει την δημοσιότητα.

της Μαριάννας Τζάννε

Δεν είναι λίγες οι φορές που ως υπουργός της κυβέρνησης ο κ. Πάνος Σκουρλέτης έχει απασχολήσει την δημοσιότητα. Από την θέση του υπουργού Περιβάλλοντος, καταμεσής του Αυγούστου του 2015 και λίγες ώρες πριν την προκήρυξη εκλογών, έβαζε ταφόπλακα στα σχέδια των Καναδών επενδυτών της Eldorado Gold στην Χαλκιδική. Ακολούθησε η οξύτατη απόρριψη του σχεδίου για την μικρή ΔΕΗ και τον τότε σχεδιασμό για την μείωση του μεριδίου της στην λιανική αγορά, η οποία στάθηκε και η αφορμή για να απομακρυνθεί από το ΥΠΕΝ για να προχωρήσει ανέφελα η ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης. Τις τελευταίες μέρες, η ρήξη εκδηλώνεται με την ΠΟΕ ΟΤΑ, ανοίγοντας ένα εργασιακό θέμα με τεράστιες όμως προεκτάσεις στο περιβάλλον και την υγεία, εξέλιξη που έχει προκαλέσει την παρέμβαση του εισαγγελέα.

Η χθεσινοβραδυνή πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να εμπλακεί προσωπικά στην δύσοσμη και υγειονομικά απαράδεκτη κατάσταση που έχει προκαλέσει η συνέχιση των κινητοποιήσεων και τα εμπόδια στην αποκομιδή των απορριμμάτων, επιβεβαιώνει το αδιέξοδο στον οποίο βρίσκεται το κυβερνητικό στρατόπεδο στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η συνάντηση της ΠΟΕ-ΟΤΑ με τον υπουργό υπήρξε άκαρπη και συγκρουσιακή, την ώρα που τα προγνωστικά της ΕΜΥ για τις καιρικές συνθήκες των επόμενων 24ωρων γεννούν μεγάλη ανησυχία, αυξάνοντας τους κινδύνους που προκαλεί η συσσώρευση τόνων απορριμμάτων.

Η δυσοσμία, η μόλυνση αλλά και το κοκτέιλ των ρύπων που λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών τροφοδοτούν την ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλούν πρωτόγνωρες εικόνες και κάνουν το γύρω του κόσμου. Το υπουργείο Περιβάλλοντος από την πλευρά του, δείχνει απρόθυμο να εμπλακεί στο θέμα των σκουπιδιών, υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια του υπουργείου Εσωτερικών.

Όμως η περίπτωση των συμβασιούχων μπορεί να αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, όχι όμως και το ίδιο το παγόβουνο. Την ώρα που ο Πρωθυπουργός ψάχνει διέξοδο στο θέμα των σκουπιδιών για να καθαρίσει την Αττική, άφαντος παραμένει ο περιφερειακός σχεδιασμός για τα απορρίμματα. Τον περασμένο Νοέμβριο σε μια επεισοδιακή συνεδρίαση του περιφερειακού συνεδρίου εγκρίθηκε η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του νέου ΠΕΔΣΑ. Ουδείς όμως γνωρίζει για την ωριμότητα των σχεδιασμών αλλά και τις πηγές χρηματοδότησης που είναι το σπουδαιότερο κεφάλαιο για να καλυφθεί το κόστος των έργων. Ούτε φυσικά για την χωροθέτησή των νέων μονάδων που απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και παραμένει επτασφράγιστο μυστικό. Μαζί με το εργοστάσιο στο Γραμματικό ο νέος περιφερειακός σχεδιασμός προβλέπει την εγκατάσταση έξι συνολικά μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων σε όλη την Αττική, μέσα στα οποία εντάσσεται και η βελτίωση του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης στην Φυλή (ΕΜΑΚ) που διαχειρίζονται ιδιώτες. Για τρία από αυτά (ΕΜΑΚ, Γραμματικό, Πειραιάς) καταβάλλεται προσπάθεια να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, μολονότι το εγχείρημα βρίσκεται στον αέρα, κάνοντας πολλούς στην κυβέρνηση να μιλούν πλέον ανοικτά για εναλλακτικά σχέδια χρηματοδότησης όπως είναι οι ΣΔΙΤ.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγους μήνες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης είχε παραδεχτεί δημόσια ότι το χρηματοδοτικό κενό του εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων φτάνει τα 800 εκ. ευρώ, καθώς από το συνολικό κόστος, άνω του 1,6 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί, εξασφαλισμένα από κοινοτικούς πόρους ήταν μόλις 877 εκατ. ευρώ.

Exit mobile version