Κρίσιμη εβδομάδα για τις εξελίξεις στα ΑΕΙ καθώς Σύγκλητοι και προεδρεία των υπό κατάληψη τμημάτων υιοθετούν στην πλειονότητά τους την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων για τη διενέργεια των εξετάσεων με ψηφιακά μέσα, ενώ έως την Τρίτη (6/2) οι περισσότεροι φοιτητικοί σύλλογοι αναμένεται να λάβουν νέες αποφάσεις για τη συνέχιση ή μη των καταλήψεων.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο την ψήφιση του νομοσχεδίου που αφορά την ίδρυση και λειτουργία των Μη Κρατικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα, πριν από το τέλος Φεβρουαρίου.

Η Σύνοδος Πρυτάνεων έκανε αποδεκτή τη Δευτέρα (29.1) την ερμηνευτική εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας και οι εξετάσεις στα υπό κατάληψη τμήματα των ΑΕΙ θα μπορέσουν να γίνουν ψηφιακά. Πρόκειται για μία απόφαση που, ναι μεν θα διευκολύνει τη συνέχιση του ακαδημαϊκού έτους, ωστόσο, φαίνεται ότι δημιουργεί «πονοκέφαλο» στους καθηγητές που αναζητούν τρόπους για να διαφυλαχθεί το αδιάβλητο των εξετάσεων. Πηγές του Υπουργείου Παιδείας επισημαίνουν ότι και το Μαρούσι τηρεί στάση αναμονής, αφού – λόγω αυτοδιοίκητου των ΑΕΙ – δεν μπορεί, πέραν της εγκυκλίου, να προχωρήσει σε άλλη ενέργεια, «αν οι πρυτάνεις δεν αναλάβουν τις ευθύνες τους για να καταγγείλουν έκνομες ενέργειες στους χώρους των Πανεπιστημίων».

Τα Πανεπιστήμια αναζητούν τη «χρυσή τομή»

Λιγότερο από το 1/3 των τμημάτων των ΑΕΙ βρίσκονται σήμερα υπό κατάληψη. Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις∙ οι περισσότεροι μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου, οπότε και αναμένεται να ληφθούν νέες αποφάσεις για τη συνέχιση ή μη των καταλήψεων. Οι κινητοποιήσεις μπαίνουν πλέον στην 4η εβδομάδα.

Την ίδια ώρα, Σύγκλητοι και προεδρεία των υπό κατάληψη τμημάτων εκδίδουν αποφάσεις για τον τρόπο διεξαγωγής των αναπληρώσεων και της Εξεταστικής, υιοθετώντας στην πλειονότητά τους την απόφαση της Συνόδου Πρυτάνεων. Πηγές διευκρινίζουν ότι ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο παραμένει ορατός για κάποια τμήματα, αν και ήδη έχει εκδοθεί απόφαση για την παράτασή του Χειμερινού Εξαμήνου και τη διενέργεια εξετάσεων στην «κενή» εβδομάδα πριν από την έναρξη του Εαρινού. Τα προεδρεία των τμημάτων λαμβάνουν υπόψη και τις θέσεις των καθηγητών, επιλέγοντας σε κάποιες περιπτώσεις την υιοθέτηση μιας «χρυσής τομής» ή καλύτερα ενός υβριδικού μοντέλου εξετάσεων. «Όπου είναι δυνατόν οι εξετάσεις να γίνουν δια ζώσης», επισημαίνουν καθηγητές, προβάλλοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των μαθημάτων τους, ειδικά για τις εξετάσεις των εργαστηρίων.

«Όχι» στην εξ αποστάσεως εξεταστική λένε τέσσερις σχολές του ΕΜΠ, υπογραμμίζοντας ότι η διασφάλιση του αδιάβλητου του εξετάσεων «δεν είναι δυνατή σε όλα τα μαθήματα».

 

Ο «φόβος» του Chat GPT και η εμπειρία της πανδημίας

Καθηγητές πανεπιστημίων εκφράζουν ανοιχτά τα ερωτήματά τους για τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εξετάσεων με τη χρήση ψηφιακών μέσων, ενθυμούμενοι την εμπειρία των τηλε-εξετάσεων στα χρόνια της πανδημίας, υπολογίζοντας όμως και έναν ακόμη, νέο παράγοντα: τη δυνατότητα οι φοιτητές να απαντήσουν στα ερωτήματα που θα τους τεθούν γραπτώς με τη χρήση των λογισμικών τεχνητής νοημοσύνης (όπως το Chat GPT). Στις αιτιάσεις τους προστίθεται και το ζήτημα έλλειψης των κατάλληλων λογισμικών για την επαρκή επιτήρηση των εξεταζόμενων και τους περιορισμούς που θέτει η ανάγκη προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Αν η εξέταση συγκεκριμένων μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου δεν πραγματοποιηθεί, οι φοιτητές θα πρέπει να τα δώσουν τον Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, οι εξετάσεις θα γίνουν εξ αποστάσεως για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές και τους φοιτητές των Erasmus.

Διαβάστε ακόμη

Ορεινό τουρισμό 4 εποχών θέλουν τώρα οι χειμερινοί προορισμοί (πίνακας + pic)

Αττική Οδός: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω εργασιών

Ευρωεκλογές: Γιατί η οικονομία δεν είναι το δυνατό χαρτί των πολιτικών – Ποιοι κερδίζουν από το «οικονομικό άγχος» των πολιτών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ