search icon

Ελλάδα

Πανελλαδικές: Στην τελική ευθεία οι υποψήφιοι για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων και οι οικογένειες τους για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου, προκειμένου αν διεκδικήσουν μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων και οι οικογένειες τους για τη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου, προκειμένου αν διεκδικήσουν μία θέση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η οριστικοποίηση των Μηχανογραφικών Δελτίων πρέπει να έχει γίνει έως και την Παρασκευή 8 Ιουλίου. Σε αντίθετη περίπτωση οι υποψήφιοι, παρά την όποια βαθμολογία έχουν συγκεντρώσει χάνουν την ευκαιρία να δηλώσουν φοιτητές από την ερχόμενη ακαδημαική χρονιά.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν και οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων για τα ΑΕΙ, στα Ειδικά Μαθήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η αποχή των υποψηφίων από τις εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων, ήταν αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Οι ειδικοί αποδίδουν το γεγονός στην ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών, πριν από την έναρξη των εξετάσεων στα Ειδικά Μαθήματα, οπότε γνώριζαν εάν με τα μόρια που συγκέντρωναν μπορούσαν να εισαχθούν σε σχολή που απαιτεί Ειδικό Μάθημα.

Από την ερχόμενη, Τετάρτη 6 Ιουλίου,θα χορηγούνται βεβαιώσεις συμμετοχής σε όσους υποψηφίους συμμετείχαν φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ με το νέο σύστημα.

Συγκεκριμένα, για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 θα χορηγηθεί Βεβαίωση Συμμετοχής που θα περιλαμβάνει τους γραπτούς βαθμούς όλων των πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων (Γενικής Παιδείας, Προσανατολισμού ή Ειδικότητας και Ειδικά Μαθήματα) καθώς και το σύνολο των μορίων ανά Επιστημονικό Πεδίο.

Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Παιδείας η έκδοσή της θα γίνει από τις 6-7-2016, προκειμένου να συμπεριλάβει και τις βαθμολογίες των ειδικών μαθημάτων, που αναμένεται να ανακοινωθούν μία ημέρα νωρίτερα. Ειδικότερα χορηγείται:

Α) Βεβαίωση Συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 ΓΕΛ με το νέο σύστημα.
Στους κατόχους απολυτηρίου Γενικού Λυκείου ή Ενιαίου Λυκείου ή άλλου τύπου Λυκείου ή αντίστοιχου Σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ή Δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου, καθώς και στους κατόχους ισότιμου τίτλου Επαγγελματικού Λυκείου ή κατόχους απολυτηρίου τίτλου δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξένου σχολείου που έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές Εξετάσεις της Γ’ τάξης ημερησίου ή Δ’ τάξης εσπερινού Γενικού Λυκείου έτους 2016 με το νέο σύστημα χορηγείται Βεβαίωση Συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του έτους εξέτασης 2016.

B) Βεβαίωση Συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις 2016 ΕΠΑΛ με το νέο σύστημα.
Στους κατόχους απολυτηρίου δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών Επαγγελματικού Λυκείου, κατόχους απολυτηρίου Γενικού Λυκείου, εφόσον κατέχουν και πτυχίο ειδικότητας ΕΠΑ.Λ. του N. 4186/2013, καθώς και κατόχους ισότιμου τίτλου Επαγγελματικού Λυκείου, που έχουν συμμετάσχει στις Πανελλαδικές εξετάσεις ΕΠΑ.Λ έτους 2016, χορηγείται Βεβαίωση Συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του έτους εξέτασης 2016.

Σε ότι αφορά στην πορεία των βάσεων που αναμένεται να ανακοινωθούν περί τα τέλη Αυγούστου εκτιμάται ότι: Στα ύψη θα πάνε οι Ιατρικές, και οι Παραϊατρικές σχολές πέφτουν οι Πολυτεχνικές σχολές, αυξομειώσεις στις ανθρωπιστικές σχολές, «γκρέμισμα» των Παιδαγωγικών τμημάτων και άνοδος στις Πυροσβεστικές και Αστυνομικές σχολές είναι τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάγνωση των βαθμολογικών στοιχείων των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων. Οι βάσεις σε Αστυνομικές και Πυροσβεστικές σχολές που θα κινηθούν πολύ υψηλά ενώ και οι Στρατιωτικές σχολές θα κρατηθούν σε υψηλά επίπεδα.

Οι βάσεις σε κάθε πεδίο αναμένεται να κυμανθούν ως εξής:
– Στο 1ο επιστημονικό πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών οι βάσεις εισαγωγής θα παρουσιάσουν αυξομοιώσεις. Οι αυξομοιώσεις αυτές θα αφορούν κυρίως στις Φιλοσοφικές και Ψυχολογικές σπουδές. Πτωτική πορεία ενδέχεται να ακολουθήσουν κάποιες Νομικές Σχολές ενώ μπορεί να σημειωθεί άνοδος σε χαμηλόβαθμες σχολές. Άνοδος αναμένεται και στο «κατώφλι» χαμηλόβαθμων σχολών.

– Στο 2ο επιστημονικό πεδίο το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο είναι οι πολύ καλές,σχεδόν άριστες επιδόσεις σε παραδοσιακά δύσκολα μαθήματα, όπως η φυσική. Στις Πολυτεχνικές σχολές πάντως αναμένεται πτώση, η οποία θα μεγαλώνει όσο κατεβαίνουμε προς τις πιο χαμηλόβαθμες σχολές. Σε κάποιες Πολυτεχνικές σχολές που παραδοσιακά έχουν υψηλή βαθμολογία και αίγλη οι ειδικοί επισημαίνουν ότι θα έχουν ακόμα και εντυπωσιακή πτώση.

– Στο 3ο επιστημονικό πεδίο η πολύ καλή εικόνα σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία διατηρεί τις βάσεις στις περιζήτητες Ιατρικές στο ύψος τους οδηγώντας τις σε πολλές περιπτώσεις και σε άνοδο. Η αύξηση των βάσεων στο 3ο επιστημονικό πεδίο θα θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις Παραιατρικές (Νοσηλευτικά τμήματα και ΤΕΙ) και τις Γεωπονικές σχολές.

– Στο 4ο επιστημονικό πεδίο στο οποίο ένα εντυπωσιακό ποσοστό μαθητών των Ανθρωπιστικών σπουδών περίπου 67% έγραψε στα Μαθηματικά της Γενικής Παιδείας κάτω από τη βάση. Ωστόσο πολλοί εξ αυτών θα εισαχθούν στις Παιδαγωγικές σχολές της Ελληνικής Τριτοβάθμιας.

– Στο 5ο επιστημονικό πεδίο των σχολών Οικονομίας, Διοίκησης και Πληροφορικής αναμένεται μεγάλη πτώση των βάσεων λόγω των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων στα Μαθηματικά, με ποσοστό περίπου 78% των υποψηφίων έγραψαν κάτω από τη βάση.

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version