Οι καλές αποδόσεις των υποψηφίων αναμένεται να φέρουν σημαντική άνοδο στις βάσεις των σχολών υψηλής ζήτησης. Στις σχολές μεσαίας ζήτησης η βάση αναμένεται να μην εμφανίσει σημαντικές αποκλίσεις ενώ υποχώρηση δείχνουν οι εκτιμήσεις για τις βάσεις Παιδαγωγικών και Οικονομικών Σχολών (Πεδία 4ο και 5ο) και κάποιων Πολυτεχνικών του 2ου Πεδίου.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από τα γραπτά των μαθητών, μάχη μεταξύ αριστούχων αναμένεται να δοθεί στις πανελλήνιες, καθώς οι βαθμοί θα είναι αρκετά υψηλότεροι σε σχέση με πέρυσι.
Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε «εκτόξευση» των βάσεων στις σχολές με τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ σε αυτές με τη μικρότερη ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί το όριο εισαγωγής.
Καθηγητές υποστηρίζουν πως τα θέματα φέτος ήταν βατά και είχαν μικρότερο βαθμό δυσκολίας συγκριτικά με άλλες χρονιές, γεγονός που βοηθάει τους καλά διαβασμένους μαθητές να αριστεύσουν.
Αν και πολλά θα εξαρτηθούν από τα επόμενα μαθήματα (δυσκολία θεμάτων και επιδόσεις μαθητών), οι πρώτες εκτιμήσεις σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» δείχνουν ότι οι βάσεις στις σχολές που πέρυσι κινήθηκαν μεταξύ 18.000 και 18.500 μονάδων θα κινηθούν πιο ψηλά από τις 19.000 μονάδες, ενώ για τις σχολές που πέρυσι η είσοδος μπορούσε να επιτευχθεί με 10.000 μονάδες η προσέγγισή τους μάλλον θα εκτιναχθεί στις 12.000 μονάδες.
Οι εκτιμήσεις είναι πως οι ιατρικές σχολές όχι μόνο δεν θα πέσουν κάτω από τις 18.000 μονάδες, αντιθέτως, το εισιτήριο θα κινηθεί κοντά στις 19.000 μονάδες.
Πτώση αναμένεται να έχουν οι περιφερειακές Οικονομικές Σχολές, καθώς από φέτος έχουν αποκλειστεί οι μαθητές θεωρητικής κατεύθυνσης.