search icon

Ελλάδα

Πανελλαδικές: Πώς κατανέμονται οι 68.394 θέσεις των εισακτέων

Χωρίς συγχωνεύσεις –καταργήσεις τμημάτων το φετινό μηχανογραφικό – Αυξήσεις και μειώσεις θέσεων με βάση τις δυνατότητες των πανεπιστημίων και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας - Πώς επηρεάζεται η πορεία των βάσεων

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις καθώς αυτή είναι η τελευταία εβδομάδα μαθημάτων για τους μαθητές λυκείου ενώ χθες ανακοινώθηκε ο αριθμός εισακτέων στα Πανεπιστήμια που είναι εφέτος μειωμένος κατά 9021 θέσεις. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τις συζητήσεις για συγχωνεύσεις – καταργήσει τμημάτων δεν υπάρχουν αλλαγές με στον πανεπιστημιακό χάρτη «και οι όποιες αυξήσεις και μειώσεις έγιναν με βάση τις δυνατότητες των Πανεπιστημίων και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας» όπως εκτιμούν αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 ανέρχεται σε 68.394 (στους οποίους θα προστεθούν και οι εισακτέοι στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος), από 77.415 πέρυσι.

Ωστόσο, ο αριθμός των εισακτέων δεν παίζει και εφέτος μεγάλο ρόλο, καθώς τα ίδια τα Πανεπιστήμια έχουν ορίσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που αναμένεται να αφήσει, όπως και πέρυσι υποψηφίους εκτός ΑΕΙ, όπως λέει στο “protothema,gr” o πρόεδρος της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης, εκτιμώντας ότι εφέτος τα Πανεπιστήμια «ομαλοποίησαν» την ΕΒΕ αναδιαμορφώνοντας την εκ νέου σε κάποιες περιπτώσεις, προκειμένου να είναι εφικτή η εισαγωγή φοιτητών στα τμήματα και να μην έχουμε σχολές χωρίς φοιτητές.

Η μείωση εισακτέων σε συγκεκριμένες σχολές κεντρικών ΑΕΙ αναμένεται να επηρεάσει προς τα πάνω. Αντιθέτως στις σχολές που παρουσιάζεται σταθεροποίηση οι βάσεις θα εξαρτηθούν από τον δείκτη δυσκολίας των θεμάτων και τις επιδόσεις των υποψηφίων. Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των υποψηφίων που εισήχθησαν το 2021 στα Πανεπιστήμια ανερχόταν σε 60.070 ενώ έμειναν κενές, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, περί τις 17.000 θέσεις. Ενδεικτικό του «τοπίου» που θα διαμορφωθεί εφέτος είναι ότι οι περιζήτητες Ιατρικές και Νομικές σχολές έχουν τον ίδιο αριθμό εισακτέων, όπως και τα τμήματα Πληροφορικής. Τα γεωπονικά τμήματα έχουν υποστεί μειώσεις ενώ τα περιζήτητα Οικονομικά τμήμα έχουν κάποιες λίγες θέσεις λιγότερες. Σε πολλές σχολές «έφυγαν» θέσεις από το κέντρο και δόθηκαν στην Περιφέρεια. Οι θέσεις αυξήθηκαν στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ενώ μειώθηκαν στο ΕΚΠΑ και στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Το μέτρο ενίσχυσης των Περιφερειακών Πανεπιστημίων αποσκοπεί στην κάλυψη επί της ουσίας των θέσεων καθώς πολλές από τις ήδη υπάρχουσες, δεν καλύφθηκαν πέρυσι, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Στις σχολές που έμειναν κενές θέσεις το κριτήριο ήταν γεωγραφικό και όχι γνωστικό καθώς αυτές οι σχολές ήταν μακριά από τα μεγάλα κέντρα.

Ο ορισμός και η κατανομή του αριθμού στα επιμέρους Τμήματα, το υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, έλαβε υπ’ όψιν και τα ακόλουθα κριτήρια με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών:

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version