© Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
«Το επόμενο διάστημα έως τα μέσα Δεκεμβρίου είναι πολύ κρίσιμο για το αν θα υπάρξει εκ νέου πισωγύρισμα και θα δώσει ένα στίγμα για το πώς θα κινηθεί η σεζόν του 2022 στον τομέα των συνεδρίων και εκδηλώσεων, ο οποίος φέτος βγαίνει από την πανδημία με απώλειες περίπου στο 50%», μας λέει ο άνθρωπος που διοργανώνει κάθε χρόνο το μεγαλύτερο airshow της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, την πασίγνωστη Athens Flying Week, ηγείται ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους εταιρειών παραγωγής στην Ελλάδα, στον τομέα των εκδηλώσεων, και έχει τριπλό θεσμικό ρόλο στον χώρο του συνεδριακού τουρισμού, του εξοπλισμού εκδηλώσεων, αλλά και του αεροπορικού τουρισμού.
Ο κ. Παναγιώτης Ποδηματάς, διευθύνων σύμβουλος της Podimatas Group, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), αντιπρόεδρος της Ελληνικής Eνωσης Εταιρειών Ενοικίασης Εξοπλισμού Εκδηλώσεων (HERCA) κι επίσης αντιπρόεδρος της AOPA Hellas (Ενωση Πιλότων και Ιδιοκτητών Αεροσκαφών), δίνει τη μεγάλη εικόνα για τον πολύπαθο κλάδο των συνεδρίων- εκδηλώσεων, έναν από τους τομείς που υπέστησαν τεράστιες απώλειες εν μέσω πανδημίας, αφού έφτασαν στο μείον 80%-85% του τζίρου το 2020 και στο μείον 50% φέτος σε σύγκριση με την περίοδο της κανονικότητας.
Μετά τη θερινή σεζόν, με τις απρόσμενα θετικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού που έδωσε ανάσα και στον χώρο των συνεδρίων και των εκδηλώσεων όσον αφορά τη ζήτηση ειδικά από το εξωτερικό, ο κλάδος βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος εκ νέου με το μούδιασμα που φέρνει η αύξηση των κρουσμάτων σε όλη την Ευρώπη αλλά και η μετάλλαξη «Ομικρον».
Εντονο ενδιαφέρον
«Μέχρι και τον Οκτώβριο, η σεζόν πήγε αρκετά καλά και είχαμε αρκετές κρατήσεις και για την επόμενη περίοδο του 2022, ωστόσο η πορεία της πανδημίας εντός κι εκτός Ελλάδας δημιουργεί εκ νέου ανησυχία, γι’ αυτό και περιμένουμε μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου ώστε να έχουμε μία ξεκάθαρη εικόνα για την επόμενη χρονιά. Τα συνέδρια και οι εκδηλώσεις, με υψηλή σεζόν ειδικά μέσα στην άνοιξη, το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου και εν συνεχεία το τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου χρειάζονται αρκετό χρόνο προετοιμασίας και πολλά κλείνονται αυτή ειδικά την περίοδο.
Για να ανακάμψει ο κλάδος μας, όλοι οι συμμετέχοντες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς να ταξιδέψουν στην Ελλάδα και να συμμετέχουν με φυσική παρουσία στα συνέδρια και τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται, κάτι το οποίο επετεύχθη σε μεγάλο βαθμό φέτος. Μόνο τότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι η επανεκκίνηση του κλάδου πατάει γερά και μπορούμε να ελπίζουμε στην ανάκαμψη των εργασιών και των αποτελεσμάτων του κλάδου των εκδηλώσεων. Το θετικό είναι ότι το ενδιαφέρον για την υλοποίηση καθώς και τη συμμετοχή σε μεγάλες εκδηλώσεις παραμένει έντονο: Ολη αυτή η αποχή και ο περιορισμός καλλιέργησαν την έντονη επιθυμία και διάθεση σε όλους να επανέλθουν σε μία κανονικότητα – αυτή την οποία όλοι ήξεραν και στην οποία όλοι συμμετείχαν.
Επιπλέον, αυτό που επίσης θα αφήσει η πανδημία και την επόμενη μέρα των συνεδρίων είναι οι λεγόμενες “υβριδικές εκδηλώσεις”. Θα υπάρχει δηλαδή η φυσική παρουσία για πιο στενές επαφές και συναντήσεις, αλλά και διαδικτυακή, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε μία εκδήλωση να φτάσει παντού, ακόμη και σε συμμετέχοντες που υπό άλλες συνθήκες δεν θα παρακολουθούσαν την εκδήλωση».
Ο όμιλος Podimatas
Aκριβώς αυτό τον δρόμο ακολούθησε και το Podimatas Group, το οποίο μέσα στην πανδημία επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη και υλοποίηση virtual και υβριδικών εκδηλώσεων με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. «Οταν τον Μάρτιο του 2020 ανακοινώθηκε το πρώτο lockdown εξαιτίας της πανδημίας, στις αρχές Απριλίου του 2020 λειτούργησε το πρώτο -και μεγαλύτερο στην Ελλάδα- Green Screen Studio του ομίλου, ενώ σε εξαιρετικά μικρό διάστημα λειτούργησε και το δεύτερο. Αυτή η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση στην αναστολή υλοποίησης εκδηλώσεων φυσικής παρουσίας έδωσε τη διέξοδο για τον χρόνο που ακολούθησε και κράτησε τον όμιλο όρθιο», αναφέρει ο κ. Ποδηματάς.
Το Podimatas Group ειδικεύεται στη δημιουργία και παραγωγή εκδηλώσεων, με τεχνογνωσία τεσσάρων δεκαετιών σχεδόν, από το 1984. Με έδρα την Αθήνα και υποκαταστήματα στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στη Ρόδο και το Βελιγράδι, η επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου στον κλάδο των εκδηλώσεων επισφραγίζεται με την εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση του μεγαλύτερου airshow της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Athens Flying Week.
Πώς ξεκίνησε η ιδέα του Athens Flying Week
O κ. Ποδηματάς μάς λέει ότι έμπνευσή μας στάθηκε η διεθνής αεροπορική επίδειξη “Αρχάγγελος”, τον Σεπτέμβριο 2005, από την Πολεμική μας Αεροπορία, η εκδήλωση που καθήλωσε περισσότερους από 500.000 συμπολίτες μας σε Φάληρο και Τανάγρα. Ο Γεώργιος Αυλωνίτης, σήμερα Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΑ, ήταν ο άνθρωπος που πρωτοστάτησε στην υλοποίηση της διεθνούς αυτής επίδειξης και ο οποίος παραμένει καθοδηγητής και αρωγός του δικού μας airshow.
Η Athens Flying Week ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια όταν με κάποιους φίλους από την Πολεμική, την Πολιτική και τη Γενική Αεροπορία, πιλότοι οι περισσότεροι, πήγαμε να παρακολουθήσουμε ένα airshow στην Ιταλία. Aναρωτηθήκαμε “γιατί όχι κι εμείς” και επιτόπου προσεγγίσαμε τους δύο Ιταλούς πρωταθλητές, τον Φραντσέσκο Φορναμπάιο, ο οποίος δεν βρίσκεται πια στη ζωή, και τον Λούκα Μπερτόσιο. Και οι δύο δέχτηκαν αμέσως να ξεκινήσουμε κάτι στην Αθήνα, στο αεροδρόμιο του Τατοΐου. Ετσι έγινε η αρχή.
Μέχρι το 2015, η Athens Flying Week γινόταν στο Τατόι, αλλά στη συνέχεια, όταν άρχισε να γίνεται γνωστό το airshow στην Ελλάδα και το εξωτερικό και να αποκτά χαρακτηριστικά διεθνούς διοργάνωσης, αποφασίσαμε να το μεταφέρουμε στη φιλόξενη βάση της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα, ώστε να μπορούν να έρθουν και μεγάλα σμήνη, αλλά και να απολαμβάνουν οι θεατές τις απογειώσεις και τις προσγειώσεις των αεροσκαφών που γίνονται ακριβώς μπροστά στα μάτια τους.
Η ομάδα της Athens Flying Week είναι μια παρέα φίλων της αεροπορίας, αλλά και άνθρωποι που πιστεύουν στη διάδοση της αεροπορικής ιδέας, χωρίς να περιμένουν επιχειρηματικά κάποιο κέρδος».
Δικαίωση ήταν για όλη την Οργανωτική Επιτροπή το sold-out του Σαββάτου 4 Σεπτεμβρίου 2021, της πρώτης ημέρας του φετινού airshow μετά από την αναβολή του 2020, «το οποίο -σημειώνουμε- ήταν το πρώτο μεγάλο event που έλαβε χώρα εν μέσω πανδημίας, έχοντας ωστόσο λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα. Φέτος, είχαμε στα χέρια μας την ειδική άδεια που εξασφαλίσαμε από το υπουργείο Ανάπτυξης και ακολουθήσαμε κατά γράμμα τις συστάσεις της, ώστε να εφαρμόσουμε όλα τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα. Συγκεντρώνοντας σχεδόν 20.000 θεατές, η 9η Athens Flying Week – Tanagra International Airshow 2021, επέστρεψε εν μέσω κορωνοϊού, ενώ τις αεροπορικές επιδείξεις απόλαυσαν τελικά σχεδόν 500.000 θεατές μέσω της ζωντανής μετάδοσης, των κοινωνικών δικτύων ή με τη φυσική τους παρουσία στην αεροπορική Βάση της Τανάγρας. Είδαμε περιοδικά στον Καναδά, στη Μαλαισία και την Ιαπωνία να φιλοξενούν στις σελίδες τους αφιερώματα στο μεγαλύτερο αεραθλητικό γεγονός της χώρας με εκπληκτικές φωτογραφίες από την εκδήλωση».
Θεματικός και αεροπορικός τουρισμός
Ο κ. Ποδηματάς θεωρεί ακριβώς ότι τέτοιου είδους διοργανώσεις μπορούν να ενισχύσουν την εικόνα της Ελλάδας στον τομέα του θεματικού τουρισμού με έμφαση και στον αεροπορικό τουρισμό όπου η χώρα μας έχει μείνει πίσω σε σύγκριση π.χ. με άλλες χώρες στην Ευρώπη όπως η Πορτογαλία, η Μάλτα ή η Ιταλία, όπου πραγματοποιούνται κάθε χρόνο χιλιάδες πτήσεις ιδιωτών με ακριβοπληρωμένους τουρίστες εκτός της υψηλής σεζόν.
«Μέσω της Athens Flying Week περίπου 4.000 θεατές αλλά και αρκετοί φωτογράφοι και δημοσιογράφοι ήρθαν στη χώρα, συνδυάζοντας σε πολλές περιπτώσεις το airshow με τις διακοπές τους. Εικόνες με τα αεροσκάφη φωτογραφημένα με φόντο τα μαγευτικά τοπία της Ελλάδας ταξίδεψαν σε ολόκληρο τον κόσμο, με αναφορές σε ιστοσελίδες, περιοδικά και μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την Ιαπωνία και την Κίνα μέχρι το Μεξικό, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τη Βόρεια και Κεντρική Ευρώπη, τις αραβικές χώρες και φυσικά τη Μεσόγειο.
Η ακτινοβολία της Ελλάδας μέσω της Athens Flying Week και το μήνυμα ότι η χώρα μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλες διοργανώσεις με χιλιάδες θεατές και με όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα ταξίδεψαν σε κάθε αποδέκτη, ενισχύοντας την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό και λειτουργώντας ως όχημα που θα φέρει ακόμη περισσότερους επισκέπτες την επόμενη τουριστική σεζόν. Πρόκειται, άλλωστε, για τη μεγαλύτερη, σε προσέλευση κόσμου, διοργάνωση από το φθινόπωρο του 2019! Και γι’ αυτό είναι πολύ σημαντική η αρωγή του ΕΟΤ στην Athens Flying Week, καθώς ο ΕΟΤ στηρίζει τον θεματικό τουρισμό και το airshow αποτελεί σημαντικό τουριστικό προϊόν για τη χώρα. Ας μην ξεχνάμε ότι φέτος, περίπου το 30% των θεατών μας ήρθε από το εξωτερικό για να παρακολουθήσει τις αεροπορικές επιδείξεις ή για να συνδυάσει και τις διακοπές του στην Ελλάδα».
Ο κ. Ποδηματάς επισημαίνει ότι η Athens Flying Week, με συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος λειτουργεί συμπληρωματικά ως προς την εδραίωση της χώρας ως προορισμό θεματικού τουρισμού:
«Ο θεματικός τουρισμός θα είναι το μέσο για να επεκταθεί η σεζόν εκτός της υψηλής περιόδου του καλοκαιριού και οι επισκέπτες αυτής της κατηγορίας μπορεί να ξοδεύουν έως και επτά φορές περισσότερα από έναν κοινό επισκέπτη. Μία ξεχωριστή περίπτωση είναι ο αεροπορικός τουρισμός, ο οποίος έχει μείνει πίσω στην Ελλάδα για διαφόρους λόγους, μεταξύ των οποίων και θεσμικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη σύγκρουση αρμοδιοτήτων μεταξύ των αρμοδίων υπουργείων.
Εξ ου και έχουμε ζητήσει ως ΑΟPA Hellas να υπάρχει μία Επιτροπή που να ρυθμίζει τα ζητήματα που προκύπτουν π.χ. σχετικά με το θέμα του ωραρίου αεροδρομίων σε μικρότερα αεροδρόμια ανά την Ελλάδα που παραμένουν κλειστά αρκετές ώρες σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει π.χ. στην Ιταλία, την Πορτογαλία ή την Κροατία όπου μικρά αεροδρόμια Γενικής Αεροπορίας δίνουν την ευελιξία του ωραρίου σε ιδιωτικά αεροσκάφη».
Διαβάστε ακόμη
Ο μυθικός Πύργος της Κλέλιας Χατζηιωάννου, της «βασίλισσας» των τάνκερ
«Εξυπηρετούμενα διαμερίσματα» – Το νέο επενδυτικό project της Premia Properties