Η οικονομική πρόοδος πρέπει να επιδιωχθεί με τον προσήκοντα σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και, ευρύτερα, στο κοινωνικό κράτος δικαίου, αλλά και με ταυτόχρονη φροντίδα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την αντιφώνησή του κατά την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη του δήμου Λαυρεωτικής.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος: «Καθένας σήμερα αναγνωρίζει την ανάγκη για ταχεία οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας, η οποία είναι στην εποχή μας περισσότερο επιτακτική από ποτέ, προκειμένου ν’ αφήσουμε πίσω μας οριστικά και αμετάκλητα τα δύσκολα χρόνια της πρόσφατης οικονομικής κρίσης. Όλοι μας, όμως, γνωρίζουμε επίσης ότι αυτή η οικονομική πρόοδος πρέπει να επιδιωχθεί με τον προσήκοντα σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων και, ευρύτερα, στο κοινωνικό κράτος δικαίου, αλλά και με ταυτόχρονη φροντίδα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «αυτά είναι τα δύο κεντρικά, και ακόμη και σήμερα επίκαιρα, διδάγματα που αποκομίζουμε από τα “Λαυρεωτικά”, αλλά και από τη διαπίστωση ότι η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής σας είχε σημαντικές περιβαλλοντικές συνέπειες γι’ αυτήν, κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, ανάλογες των οποίων δεν πρέπει να επαναληφθούν στο μέλλον. Ας μην λησμονούμε μάλιστα κάτι που μας δίδαξε ο αείμνηστος Ξενοφών Ζολώτας με τη μελέτη του, “Οικονομική μεγέθυνση και φθίνουσα κοινωνική ευημερία”, ότι δηλαδή αυτοί οι δύο στόχοι δεν εκπληρώνονται πάντοτε, ταυτόχρονα και αυτομάτως, στον ίδιο βαθμό. Οπότε, πρέπει να φροντίζουμε ν’ αποφεύγεται η παραγωγή αυτής της «ανισορροπίας», λαμβάνοντας τα κατάλληλα προς τούτο μέτρα».
Επιπλέον, τόνισε ότι η προσπάθεια υπεράσπισης και περαιτέρω προαγωγής του κοινωνικού κράτους δικαίου καθίσταται πιο αποτελεσματική, όταν υπερβαίνει τα εθνικά σύνορα και επιχειρείται, ταυτοχρόνως, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η χώρα μας είναι, οριστικά και αμετάκλητα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μάλιστα του σκληρού της πυρήνα, της ευρωζώνης, για να μπορεί να επιδιώκει, συνεργαζόμενη με τους εταίρους της εντός της μεγάλης αυτής ευρωπαϊκής οικογένειας, τόσο την οικονομική της ανάπτυξη όσο και την προάσπιση και προαγωγή του κράτους δικαίου και, ειδικότερα, του κοινωνικού κράτους δικαίου. Διότι η οικονομική ανάπτυξη οφείλει να επιδιώκεται με πίστη μεν στην αξία και την ιστορικώς αποδειχθείσα αποτελεσματικότητα της ιδιωτικής οικονομίας, αλλά κατά τρόπο που να υπηρετεί τον άνθρωπο, την κοινωνική αλληλεγγύη, τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι η προστασία και η προαγωγή του κοινωνικού κράτους δικαίου είναι υπαρξιακής σημασίας και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Και τούτο διότι το μέλλον της και η περαιτέρω ενοποίησή της εξαρτώνται, εν πολλοίς, από την αποφυγή του μέγιστου κινδύνου της διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων και του συνακόλουθου κινδύνου ρήξης του κοινωνικού ιστού εντός των κρατών-μελών της. Επιπλέον, δεν πρέπει να υποτιμάται το, ιστορικώς πλέον αποδεδειγμένο, συμπέρασμα ότι οι κοινωνικές ανισότητες ενισχύουν τα μορφώματα του λαϊκισμού -ακόμη δε περισσότερο τα υπολείμματα του ναζισμού- που έχουν τελευταία εμφανισθεί σε διάφορα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.