«Το Έθνος των Ελλήνων μένει σταθερά προσηλωμένο στην ειρήνη και στην φιλία με όλους τους λαούς, ιδίως δε με τους γείτονές του» επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετά την κατάθεση στεφάνου στο ηρώο του 1821 στην Καλαμάτα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε ότι εμείς, οι Έλληνες, είμαστε πάντα συνειδητοποιημένοι εκφραστές του Ευρωπαϊκού Οράματος και επεσήμανε με νόημα ότι η «Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς», το πρώτο πολιτικό και διπλωματικό έγγραφο των Επαναστατημένων Ελλήνων» συνιστά Εθνική Παρακαταθήκη για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Ανέδειξε, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκραατίας ότι για εμάς, τους Έλληνες, η Ελευθερία είναι αξία, κυριολεκτικώς, υπαρξιακή.
Συγκεκριμένα στην δήλωση του επεσήμανε:

Η «Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς», το πρώτο πολιτικό και διπλωματικό έγγραφο των Επαναστατημένων Ελλήνων, το οποίο απηύθυνε από την Καλαμάτα την 23η Μαρτίου 1821 η Μεσσηνιακή Γερουσία, υπό την ηγεσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, συνιστά Εθνική Παρακαταθήκη για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Παρακαταθήκη με τρεις, εμβληματικές, πτυχές.

Πτυχή πρώτη: Το Έθνος των Ελλήνων, ξεκινώντας από τα βάθη των αιώνων, έδωσε από την Αρεόπολη, την 17η Μαρτίου, από την Καλαμάτα την 23η Μαρτίου και, τέλος, από την Αγία Λαύρα την 25η Μαρτίου 1821, «σάρκα και οστά» και στο Νεώτερο Ελληνικό Κράτος.

Πτυχή δεύτερη: Η «Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς» της Μεσσηνιακής Γερουσίας ανέδειξε, ήδη από την αρχή της Εθνεγερσίας του 1821, ότι για εμάς, τους Έλληνες, η Ελευθερία είναι αξία, κυριολεκτικώς, υπαρξιακή. Με την έννοια ότι το Έθνος των Ελλήνων μένει σταθερά προσηλωμένο στην Ειρήνη και στην Φιλία με όλους τους λαούς, ιδίως δε με τους γείτονές του. Αλλά σε ό,τι αφορά την Ελευθερία του, δεν πρόκειται να κάνει οιασδήποτε μορφής εκπτώσεις κατά την υπεράσπιση των συνόρων, του εδάφους και της κυριαρχίας της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πτυχή Τρίτη: Η «Προειδοποίησις εις τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς» της Μεσσηνιακής Γερουσίας απευθύνθηκε, πρωτίστως, στους Λαούς της Ευρώπης. Αποδεικνύοντας έτσι ότι εμείς, οι Έλληνες, είμαστε πάντα συνειδητοποιημένοι εκφραστές του Ευρωπαϊκού Οράματος. Και το Όραμα αυτό στοχεύει στην δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, το οποίο θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να φέρει σε πέρας την αποστολή της έναντι των Λαών της αλλά και έναντι της Ανθρωπότητας, υπερασπιζόμενη τις θεμελιώδεις αρχές της Ειρήνης, του Ανθρωπισμού, της Αλληλεγγύης, της Δημοκρατίας και της Δικαιοσύνης, κατ’ εξοχήν δε της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.