To κυβερνητικό σχέδιο για την προστασία και την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος ως «οχήματος» για μια πράσινη ανάπτυξη που προωθεί τις ήπιες μορφές τουρισμού, παρουσίασαν σήμερα, Σάββατο 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, από το Μικρό Πάπιγκο στις παρυφές της Τύμφης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς και η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.

Ο Γιώργος Αμυράς ανακοίνωσε δύο μνημόνια συνεργασίας με το υπουργείο Τουρισμού, για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού δημιουργώντας προστιθέμενη αξία στις τοπικές κοινωνίες, θέσεις εργασίας, ενδυνάμωση της προστασίας της φυσικού περιβαλλοντος, και για τη χρηματοδότηση με σκοπό την προστασία και τη δυναμική ανάπτυξης, αλλά και τη βοήθεια σε άλλες περιοχές της Ελλάδας να ενταχθούν σε αυτό το δίκτυο.

Τους δύο υφυπουργούς συνόδευσαν στον νομό Ιωαννίνων η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, o γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, η πρόεδρος του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ), Μαρία Παπαδοπούλου και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Κώστας Τριάντης.

Οικοτουρισμός και Μονοπάτια

Στο επίκεντρο της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης της χώρας βρίσκονται οι προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000, με την προώθηση του οικοτουρισμού και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Για τον σκοπό αυτόν υπεγράφη χθες Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργείου Τουρισμού, της διαΝΕΟσις και του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής για τη διαμόρφωση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οργάνωσης και Ανάπτυξης του Τουρισμού στις περιοχές του Δικτύου Natura 2000 και τον σχεδιασμό σειράς δράσεων που αποσκοπούν στην ανάδειξή τους.

Στόχος είναι η αναβάθμιση της σχεδιαζόμενης και εφαρμοζόμενης δημόσιας πολιτικής, με επιστημονική τεκμηρίωση και υποστήριξη, καθώς οι προστατευόμενες περιοχές τα τελευταία έτη, με την άνοδο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού (οικοτουρισμού, τουρισμού υπαίθρου, τουρισμού περιπέτειας), αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών από την Ελλάδα και από το εξωτερικό.

Η έρευνα θα χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από πόρους της διαΝΕΟσις και τα αποτελέσματά της θα αξιοποιηθούν και θα ενσωματωθούν στις δημόσιες πολιτικές και τις επιχειρησιακές δράσεις των αρμόδιων Υπουργείων και του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης της δημιουργίας εθνικού δικτύου με μονοπάτια και διαδρομές πεζοπορίας σε ολόκληρη τη χώρα, της αποκατάστασης αναβαθμίδων (ξερολιθιές), της δημιουργίας και αναβάθμισης μουσειακών χώρων για τη φυσική ιστορία της Ελλάδας, της ψηφιοποίησης συλλογών, καθώς και της δημιουργίας εθνικού συστήματος παρακολούθησης ειδών, βιοτόπων και προστατευόμενων περιοχών, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ.

Γεωπάρκα

Για πρώτη φορά, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μαζί με τον ΟΦΥΠΕΚΑ αναλαμβάνουν την προστασία και την οικονομική υποστήριξη των πέντε αναγνωρισμένων Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, την προώθηση των δράσεων τους και την αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων, με στόχο την κάλυψη των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη διεθνή αναγνώριση των Γεωπάρκων.

Τα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» αποτελούν την τρίτη κατηγορία περιοχών που απολαμβάνουν αναγνώρισης από την UNESCO, μετά τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας.

Μέχρι και το 2020 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» 161 περιοχές από 44 χώρες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται πέντε περιοχές της Ελλάδας, που μπορούν να αξιοποιηθούν και να προβληθούν διεθνώς ως περιοχές παγκόσμιας σημασίας για τη γεωλογική και φυσική τους κληρονομιά, καθώς και να αποτελέσουν προορισμούς βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι περιοχές αυτές είναι:

  • Η περιοχή του Βίκου – Αώου με τμήμα του Εθνικού Πάρκου της Βόρειας Πίνδου, τα μοναδικά αλπικά τοπία της Τύμφης και του Σμόλικα, το μεγάλο πλήθος καρστικών και τεκτονικών δομών, τους Πύργους της Αστράκας, τα εντυπωσιακά φαράγγια του Βίκου και του Αώου με τη μοναδική γεωαρχαιολογική αξία και την εξαιρετική παραδοσιακή αρχιτεκτονική με πλήθος παραδοσιακών οικισμών.
  • Η Νήσος Λέσβος, στην οποία βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος, ένα απολιθωμένο δασικό οικοσύστημα, εξαίρετο δείγμα της βιοποικιλότητας της Ελλάδας κατά το Μειόκαινο (πριν 20 εκατ. χρόνια), με εντυπωσιακές ηφαιστειογενείς δομές, σχηματισμούς και τοπία. Φορέας λειτουργίας είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.
  • Η περιοχή του Ψηλορείτη στην Κρήτη, εξαίρετο δείγμα της γένεσης των οροσειρών και ανύψωσης της Κρήτης εξαιτίας της υπο-βύθισης της αφρικανικής λιθοσφαιρικής πλάκας κάτω από την ευρασιατική, η οποία χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακά και αρχαιολογικής σημασίας σπήλαια, όπως το Ιδαίο Άντρο, σπηλαιοβάραθρα και άλλες καρστικές δομές.
  • Η περιοχή του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού, σημαντικό παράδειγμα της ενεργούς τεκτονικής ανύψωσης της βόρειας Πελοποννήσου, με τη δημιουργία του φαραγγιού του Βουραϊκού, των κροκαλοπαγών σχηματισμών του Μεγάλου Σπηλαίου, του Σπηλαίου των Λιμνών και των πηγών της Στυγός.
  • Η περιοχή της Σητείας, με τις εντυπωσιακές παλαιοακτές, τα σπήλαια και τα φαράγγια, που τεκμηριώνουν την πρόσφατη ανύψωση της Κρήτης και τα σπουδαία παλαιοντολογικά ευρήματα Δεινοθηρίων και Πλειστοκαινικών θηλαστικών.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, αφού ευχαρίστησε την υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη για την παραγωγική συνεργασία των δύο Υπουργείων, δήλωσε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το ΥΠΕΝ πορευόμαστε με πλοηγό την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, ώστε να αναδείξουμε τις φυσικές ομορφιές της χώρας και να δώσουμε κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες για πράσινη επιχειρηματικότητα και τη μετάβασή τους στη βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα. Η κλιματική κρίση δεν αφήνει περιθώρια για αναβολές και ημίμετρα. Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες χτίζουμε την ασπίδα της φύσης, δημιουργώντας ευκαιρίες ανάπτυξης και αειφορίας».

Η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, επισήμανε: «Έχει φθάσει η στιγμή να αναθεωρήσουμε το τουριστικό μας μοντέλο, να ξεπεράσουμε απαρχαιωμένες αντιλήψεις και πρακτικές. Η προώθηση των ειδικών μορφών ήπιου τουρισμού και ιδίως του περιπατητικού τουρισμού και του οικοτουρισμού αποτελούν για εμένα απόλυτη προτεραιότητα και στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί».

Η γενική γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε: «Η προστασία του περιβαλλοντικού πλούτου και του φυσικού τοπίου της χώρας μας αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η ανάδειξη των ιδιαίτερων φυσικών χαρακτηριστικών κάθε περιοχής, όπως τα ξεχωριστά βουνά μας και τα μονοπάτια, σε συνδυασμό με ήπιες και βιώσιμες μορφές ανάπτυξης, βρίσκονται στο επίκεντρο της στρατηγικής της ελληνικής κυβέρνησης για τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία».

Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, αναφέρθηκε στη σημασία των Γεωπάρκων: «Η ένταξη στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO πέντε περιοχών της χώρας μας αποτελεί μεγάλη επιτυχία, διότι δίνει ώθηση στην επανεκκίνηση της οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών με φιλικές προς το περιβάλλον παραγωγικές δραστηριότητες».

Η πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, Μαρία Παπαδοπούλου, σημείωσε: «Ο εορτασμός της φετινής Ημέρας Περιβάλλοντος μας βρίσκει στα πανέμορφα Ζαγόρια και συνδέεται με την έναρξη υλοποίησης δύο εξαιρετικά σημαντικών δράσεων για την προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη των προστατευόμενων περιοχών της χώρας».

Ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης, καλωσόρισε το κυβερνητικό κλιμάκιο τονίζοντας: «Χαιρόμαστε πολύ για τις φρέσκες ειδήσεις που επιλέξατε να τις ανακοινώσετε στον τόπο μας. Ο οικοτουρισμός και η βιώσιμη ανάπτυξη θα επιτευχθεί με φρέσκες ιδέες και συνεργασία». Ο δήμαρχος Ζαγορίου, Γιώργος Σουκουβέλος, επικρότησε τη συντήρηση και ανάδειξη των μονοπατιών: «Το Ζαγόρι είναι γεμάτο μονοπάτια, τα οποία χρησιμοποιούσαν οι πρόγονοι μας για να μεταφέρονται από χωριό σε χωριό και ήρθε η ώρα να αξιοποιηθούν τουριστικά».

Διαβάστε ακόμη

Πειραιάς: Στις κορυφαίες θέσεις παγκοσμίως με βάση τον δείκτη αποδοτικότητας των λιμανιών

Τάσος και Μηνάς Μερτζανίδης – Almi Foods: Καρποί της ελληνικής γης στα πέρατα του κόσμου

Γυρίζει σελίδα: Στη φάση της ανάπτυξης περνά η Alpha Bank