Μπορεί η πανδημία από τον ιό SARS-CoV-2 να απασχόλησε το ενδιαφέρον Πολιτείας, ΜΜΕ και πολιτών και να αποτέλεσε αναγκαστικά υγειονομική προτεραιότητα, όμως ο καρκίνος συνέχισε και συνεχίζει να αποτελεί ακόμα πιο συχνή και επικίνδυνη νόσο, γι’ αυτό δεν πρέπει να αποσυρθεί από το προσκήνιο του δημόσιου ενδιαφέροντος, αναφέρει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρία, με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου, παγκόσμια ημέρα για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Προσθέτει ότι παρατηρήθηκε διεθνώς μία υστέρηση σ’ ό,τι αφορά τον αριθμό των πολιτών που προσήλθαν για εξετάσεις έγκαιρης διάγνωσης, ενώ επιστημονικές μελέτες επισήμαναν πως και η καθυστέρηση που καταγράφηκε στην προσέλευση για εξέταση συμπτωματικών ασθενών θα έχει ως αποτέλεσμα στο επόμενο χρονικό διάστημα την αύξηση του ποσοστού διαγνώσεων πιο προχωρημένων καρκίνων.
Κάθε χρόνο οι νέες περιπτώσεις καρκίνου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, ανέρχονται σε 68.000, ενώ οι θάνατοι στους 33.000. Παράλληλα, εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι ασθενείς που επιζούν μετά την εμφάνιση της νόσου για αρκετά, έως πάρα πολλά, χρόνια.
Οι αριθμοί είναι ανησυχητικοί και οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για τη μείωση τους και την ελάφρυνση της επιβάρυνσης που προκαλεί ο καρκίνος σε ατομικό και κοινωνικό επίπεδο, είναι η αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων (πρωτογενής πρόληψη) και η πρόωρη (έγκαιρη) διάγνωση (δευτερογενής πρόληψη). Με αυτές μπορούν να μειωθούν κατά περίπου 30% οι νέες περιπτώσεις και να βελτιωθεί σημαντικά η θνησιμότητα.
Παράλληλα, οι σύγχρονες θεραπευτικές αγωγές, τις οποίες κατέχουν και εφαρμόζουν οι Έλληνες υγειονομικοί, έχουν βελτιώσει αισθητά την ποιότητα και ποσότητα της ζωής των ασθενών, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον.«Όμως, πέρα από την πρόοδο της επιστήμης και την επάρκεια γνώσεων και ικανοτήτων των υγειονομικών μας, εξακολουθεί να είναι ζητούμενο στη χώρα μας, η βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας, για να μπορούν όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα του τόπου κατοικίας, της κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης, ή των πεποιθήσεων τους, να έχουν ίσες δυνατότητες πρόσβασης σε έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση καθώς και θεραπεία, σε αξιοπρεπείς συνθήκες», σημειώνει η ΕΑΕ. Υπογραμμίζει τέλος ότι «ο καρκίνος δεν είναι μόνο ιατρικό, αλλά και κοινωνικό πρόβλημα. Χρειάζεται επομένως, την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στον αντικαρκινικό αγώνα και τη χάραξη και πιστή εφαρμογή των κατάλληλων πολιτικών από το κράτος. Ο καρκίνος είναι ατομική, κοινωνική και κρατική ευθύνη».
Ψηφιακό πρόγραμμα σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας
Ψηφιακό πρόγραμμα που αφορά στη διαχείριση του καρκίνου, σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας. Στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται η δημιουργία “ολοκληρωμένου ψηφιακού συστήματος φροντίδας ογκολογικών αιματολογικών ασθενών”, και παράλληλα όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας, Ιωάννης Κωτσιόπουλος, δρομολογούνται δράσεις, στo πλαίσιο του Προγράμματος της «Κατ’ Οίκον Νοσηλείας», που εστιάζουν στην παροχή θεραπείας στο σπίτι και στους ογκολογικούς ασθενείς, αξιοποιώντας την τεχνολογία.
Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Φροντίδας Ογκολογικών Αιματολογικών Ασθενών είναι 1 από τα 5 προγράμματα Ψηφιακής Υγείας που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Η συνολική αξία του προγράμματος είναι 37,2 εκατομμύρια ευρώ. Το σύστημα προορίζεται να καλύψει με ψηφιακές διαδικασίες όλα την αντιμετώπιση του καρκίνου και περιλαμβάνει:
Την ανάπτυξη Εθνικού Αρχείου Νεοπλασιών (Μητρώο Καρκίνου). Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρώπης που δε διαθέτει συστηματική καταγραφή νεοπλασιών και κατά συνέπεια η ανάπτυξη του Εθνικού Μητρώου Καρκίνου είναι υψηλότατης προτεραιότητας.
Ογκολογικό Πληροφοριακό Σύστημα που θα εγκατασταθεί σε 10-12 επιλεγμένα Νοσοκομεία και θα παρέχει:
Ψηφιακή Πλατφόρμα που θα φιλοξενεί τα Ογκολογικά Συμβούλια των Νοσοκομείων ώστε να σχεδιάζεται η βέλτιστη θεραπεία για κάθε ασθενή από διεπιστημονικές ομάδες ιατρών που θα συνεργάζονται .
Σύστημα Σχεδιασμού και Διαχείρισης Χημειοθεραπειών που θα περιλαμβάνει: σχεδιασμό με βάση θεραπευτικά πρωτόκολλα, ακριβή και ασφαλή προετοιμασία των κυτταροστατικών φαρμάκων στο νοσοκομείο και παρακολούθηση της χορήγησης τους.
Υποστήριξη των ασθενών με ηλεκτρονικές εφαρμογές (apps), ώστε ο ασθενής να έχει πρόσβαση, ανά πάσα στιγμή, σε βασικά στοιχεία του φακέλου του, να διαχειρίζεται το πρόγραμμα της θεραπείας του, να αναφέρει συμπτώματα και παρενέργειες θεραπείας και να υποστηρίζεται στην αντιμετώπισή τους, να επικοινωνεί εύκολα με το γιατρό του, να ενημερώνεται για τη νόσο του ακόμα και να μοιράζεται το φόβο και την αγωνία του.
Επιπλέον, σχεδιάζονται παράλληλες δράσεις, επίσης χρηματοδοτούμενες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, στo πλαίσιο του Προγράμματος της «Κατ’ Οίκον Νοσηλείας», που εστιάζουν στην παροχή θεραπείας στο σπίτι και στους ογκολογικούς ασθενείς αξιοποιώντας και σε αυτή την περίπτωση την τεχνολογία. Στόχος , σύμφωνα με τον κ. Κωτσιόπουλο, είναι η μείωση της ταλαιπωρίας του ασθενή, φυσικής ή/και ψυχολογικής, απαλλάσσοντάς τον από την μετάβαση στο Νοσοκομείο και παρέχοντας τη θεραπεία, με απόλυτη ασφάλεια στον οικείο του χώρο (εφόσον αυτό είναι εφικτό) .
“Αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνολογίας, ευελπιστούμε να αναβαθμίσουμε με ουσιαστικό τρόπο την φροντίδα των ογκολογικών ασθενών, δημιουργώντας ένα ψηφιακό πλέγμα υπηρεσιών που θα υποστηρίζει το έργο των ιατρών όλων των ειδικοτήτων αλλά και θα καθοδηγεί τον ίδιο τον ασθενή σε όλες τις φάσεις της νόσου”, δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ιωάννης Κωτσιόπουλος.
Σημειώνεται ότι σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας των διαγωνιστικών διαδικασιών για την προμήθεια των συστημάτων, αναφέρει ο κ. Κωτσιόπουλος. Με βάση τα αυστηρά χρονικά πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης τα έργα θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2025. Προφανώς σε όλο αυτό το διάστημα, προσθέτει, θα παράγονται σταδιακά αποτελέσματα, με πρώτο το Εθνικό Αρχείο Νεοπλασιών. Παράλληλα δρομολογείται και η διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα υποστηρίξει τα παραπάνω έργα.
Διαβάστε ακόμη
«Αρχοντικό Χατζηγάκη»: Βγαίνει στο σφυρί το 5άστερο «διαμάντι» των Τρικάλων
Αττική Οδός: Πώς θα δοθούν οι αποζημιώσεις – Ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις