Την οργή τους για τη δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη σχετικά με τη… σύνδεση της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες με τις… χιλιάδες προσλήψεις για την Υγεία, εξέφρασαν με ανακοίνωσή τους νοσηλευτές.
Συγκεκριμένα λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, η κυβερνητική εκπρόσωπος προέβη σε δήλωση, καταλήγοντας πως η συγκεκριμένη απόφαση στερεί την πρόσληψη 4.000 ατόμων στον τομέα της Υγείας και αφήνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.
«Η δήλωσή αυτή της κυρίας Γεροβασίλη μας γεμίζει οργή και αγανάκτηση, ιδίως κατά το μέρος που επιχειρείται να στηθεί ένα μάλλον φτηνό πολιτικό – επικοινωνιακό παιχνίδι στις πλάτες της πολύπαθης νοσηλευτικής κοινότητας. Υπενθυμίζουμε, ότι η πρόσληψη νοσηλευτών αποτελεί πάγια κυβερνητική εξαγγελία, και μόνον οψίμως συνδέθηκε η υλοποίησή της με τα έσοδα που θα προέκυπταν από την δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών» αναφέρουν -μεταξύ άλλων- στην ανακοίνωσή τους οι νοσηλευτές.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
Σε συνέχεια της προχθεσινής είδησης περί της εκφοράς κρίσεως εκ μέρους της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας υπέρ της αντισυνταγματικότητας των ρυθμίσεων του Νόμου 4339/2015, ήτοι του περίφημου νόμου «Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες, με έκπληξη παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη, η οποία σχολιάζοντας την επίμαχη δικαστική απόφαση και επιχειρώντας να παρουσιάσει τις δήθεν απορρέουσες συνέπειές της ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης των υπερθεματιστών της δημοπρασίας των τηλεοπτικών αδειών εμποδίζει, πλέον, την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία χρειάζονται προσωπικό.
Η δήλωσή αυτή της κυρίας Γεροβασίλη μας γεμίζει οργή και αγανάκτηση, ιδίως κατά το μέρος που επιχειρείται να στηθεί ένα μάλλον φτηνό πολιτικό – επικοινωνιακό παιχνίδι στις πλάτες της πολύπαθης νοσηλευτικής κοινότητας. Υπενθυμίζουμε, ότι η πρόσληψη νοσηλευτών αποτελεί πάγια κυβερνητική εξαγγελία, και μόνον οψίμως συνδέθηκε η υλοποίησή της με τα έσοδα που θα προέκυπταν από την δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών.
Από πότε, άραγε, στην χώρα μας η άσκηση ασφαλούς κοινωνικής πολιτικής και η ρεαλιστική στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας βασίζεται σε μη προσδιοριζόμενους εξ αρχής πόρους, προερχόμενους από δημοπρασίες τύπου «καζίνο»; Και με ποιο δικαίωμα η παρούσα κυβέρνηση προγραμματίζει την χρηματοδότηση της πρόσληψης νοσηλευτικού προσωπικού από τους πόρους της επίμαχης δημοπρασίας, την στιγμή που γνώριζε πολύ καλά ότι εκκρεμεί η έκδοση απόφασης από το ΣτΕ, που θα μπορούσε να ανατρέψει πλήρως, όπως και έγινε, τον συγκεκριμένο προγραμματισμό;
Εν προκειμένω είναι σαφές, ότι το μείζον ζήτημα της ανάγκης πρόσληψης νοσηλευτών αντιμετωπίζεται με χαρακτηριστική προχειρότητα και ελαφρότητα, αφού εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται, ότι η κυβέρνηση ουδέποτε διασφάλισε τους αναγκαίους πόρους. Και τώρα, προκειμένου να καλύψει το δικό της έλλειμμα σχεδιασμού και ρεαλισμού, επιρρίπτει την ευθύνη στην Δικαιοσύνη!
Σημειωτέον, εξάλλου, ότι οι αυτές οι πολυθρύλητες προσλήψεις αφορούν αποκλειστικώς και μόνον συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και δεν λύνουν το μόνιμο και διαχρονικό πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσηλευτικών μονάδων. Ωστόσο η κυβέρνηση αναιρεί, πλέον, ακόμη και την λήψη αυτού του ημίμετρου, αφού δεν είχε την ελάχιστη πρόνοια να εξεύρει σίγουρη πηγή χρηματοδότησης για την απασχόληση αυτών των συμβασιούχων.
Ως εκ τούτου λυπούμεθα και οργιζόμεθα για την στρέβλωση της πραγματικότητας και την άσκηση αμιγώς επικοινωνιακής πολιτικής εις βάρος του νοσηλευτικού κόσμου. Παράλληλα, καλούμε κάθε υπεύθυνο και αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα να εξεύρει άμεσα μια ρεαλιστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, διότι η αντοχή και η ανοχή μας εξαντλήθηκαν.