Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες, με αποδοκιμαστικές αναφορές στο ανακοινωθέν για τις μονομερείς τουρκικές προκλήσεις παρότι το θέμα δεν ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί.
Κατά τη συνέντευξη τύπου μετά το πέρας της συνόδου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και της Τουρκίας είπε πως ότι το θέμα δεν ήταν αρχικά στην ημερήσια διάταξη: «Ζητήσαμε να υπάρξει ρητή αναφορά στα συμπεράσματα που να καταδεικνύει την αντίθεση της Ευρώπης” και οι ευρωπαίοι αρχηγοί συμφώνησαν», είπε ο πρωθυπουργός.
«Οταν συζητήσαμε το θέμα της Τουρκίας στην προηγούμενη Σύνοδο ήταν προφανές ότι έπρεπε να διανύσουμε δρόμο προκειμένου να εξηγήσουμε τις θέσεις μας. Δεν είναι μόνο για εμάς και την Κύπρο σημαντικό ζήτημα, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Τα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου αναφέρεται με σαφήνεια (στην παράγραφο 21) ότι ο Δεκέμβριος είναι η καταληκτική ημερομηνία για να ληφθούν αποφάσεις για κυρώσεις. Υπενθύμισα στους ομολόγους μου ότι σε προηγούμενες αποφάσεις είχαν ληφθεί μέτρα, όπως εμπάργκο στην πώληση όπλων. Η καλύτερη έκφραση αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ωστε να μην επιτρέπεται η πώληση όπλων στην Τουρκία. Η θέση μου έγινε κατανοητή. Οι ΗΠΑ δεν πωλούν τα F-35 στην Τουρκία, αφού οι S-400 είναι απειλητική συνθήκη».
Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε την καλύτερη ένδειξη αλληλεγγύης προς δυο χώρες μέλη που αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται».
Οπως είπε ο πρωθυπουργός απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, πολλές χώρες αιφνιδιάστηκαν δυσάρεστα από το γεγονός ότι το Ορουτς Ρέις ξαναβγήκε. «Δεν θέλω να πιστεύω ότι θα φτάσουμε να αναγκαστούμε να πάρουμε μέτρα τον Δεκέμβριο, αλλά η Ευρώπη δεν θα διστάσει να πάρει μέτρα και αυτά θα είναι επώδυνα», είπε ο πρωθυπουργός.
Το συμβούλιο κάλεσε την Τουρκία να αντιστρέψει τις επιθετικές ενέργειες και να συμβάλει στη μείωση των εντάσεων, είπε ο πρωθυπουργός.
Ειδικότερα στο κείμενο των Συμπερασμάτων αναφέρεται:
«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».