search icon

Ελλάδα

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το εορταστικό τραπέζι – Οδηγίες ΕΦΕΤ για την ασφάλεια στα τρόφιμα (pics)

Τι πρέπει να ξέρουμε για την φύλαξη των τροφίμων και τις αγορές κρεατικών – Συστάσεις προς τους καταναλωτές

Χρήσιμες συμβουλές για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων και την προστασία των καταναλωτών από πρακτικές παραπλάνησης δίνει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που συνδέεται με αύξηση της ζήτησης συγκεκριμένων ειδών τροφίμων.

Συγκεκριμένα, ενημερώνει σχετικά:

Αγορά τροφίμων στην εορταστική περίοδο

Προμήθεια κρέατος

Η διάθεση του νωπού κρέατος πρέπει να γίνεται υπό ψύξη μεταξύ +2°C και +5°C.

Η διάθεση του κατεψυγμένου πρέπει να γίνεται σε θερμοκρασία από -18°C και κάτω (π.χ. -20°C).

Το κρέας δεν πρέπει να διατίθεται εκτός ψύξης.

Στα σημεία πώλησης του κρέατος πρέπει να υπάρχουν πινακίδες για την καταγωγή-προέλευση του κρέατος, πληροφορία που πρέπει να αναγράφεται και στην αυτοκόλλητη ετικέτα που εκδίδεται από την ταμειακή μηχανή.

Τα σφάγια των ζώων πρέπει να φέρουν σφραγίδες που τοποθετούνται από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες ως απόδειξη της πραγματοποίησης υγειονομικού ελέγχου.

Πηγή: ΕΦΕΤ

Προμήθεια κρέατος πουλερικών (γαλοπούλες, κοτόπουλα) ή προϊόντων πτηνοτροφίας

Προμήθεια κρέατος θηραμάτων

Προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων

Πηγή: ΕΦΕΤ

Προμήθεια και συντήρηση αυγών

Τα τυποποιημένα αυγά που αγοράζουμε από τη λιανική ή από λαϊκές αγορές, πρέπει να φέρουν πάνω στο κέλυφός τους τον διακριτικό αριθμό του παραγωγού με ευανάγνωστα γράμματα και επί της συσκευασίας τον κωδικό αριθμό του ωοσκοπικού κέντρου, την κατηγορία ποιότητας και βάρους και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας.

Προμήθεια προϊόντων ζαχαροπλαστικής

Κατά την προμήθεια προϊόντων ζαχαροπλαστικής ο παρασκευαστής οφείλει να ενημερώνει τον καταναλωτή για τις συνθήκες διατήρησης των τροφίμων δεδομένου ότι ορισμένα είδη ζαχαροπλαστικής πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο στις ορθές θερμοκρασίες συντήρησης.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στην ύπαρξη αλλεργιογόνων σε προϊόντα ζαχαροπλαστικής και ο παρασκευαστής φέρει την ευθύνη για την σχετική ενημέρωση των καταναλωτών.

Πηγή: ΕΦΕΤ

Ο Ε.Φ.Ε.Τ. συνιστά στους καταναλωτές

Δεν ξεχνάμε

Διαβάστε ακόμη

Aσπεν: Η ετήσια χιονοδρομική εμπειρία των εκατομμυριούχων και των σταρ στα 2.438 μέτρα

Το εξωγήινο Mercedes-AMG One των 3 εκατομμυρίων ευρώ με τη μυστική λίστα των 275 αγοραστών της είναι sold-out

Πάνος Κωνσταντόπουλος: Πετυχημένη χρονιά το 2022, ορόσημο το Kaizen Campus (pic)

Exit mobile version