Ιστορική η σημερινή ημέρα για την Ελλάδα, καθώς στο Συλλαλητήριο για την Μακεδονία στο Σύνταγμα αναμένεται να συγκεντρωθεί περισσότερος κόσμος από ποτέ, στην σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Από τις 9 το πρωί έχει ήδη αρχίσει να συρρέει κόσμος στο Σύνταγμα για να προλάβει ανοιχτό το σταθμό του Μετρό εκεί. Ανάμεσά τους ο ο Γιώργος από την Ελβετία που δήλωσε στο protothema.gr ότι «δεν κάνουμε κάτι σπουδαίο κάνουμε το χρέος μας. Έχουμε πολιτειακή εκτροπή. Πρέπει να σώσουμε τον τόπο με λάβαρο τη Μακεδονία». Παρών και ο 88χρονος πρώην πτέραρχος Γιώργος Τσαλουχίδης ο οποίος έκανε λόγο για «ιερή ημέρα γιατί θα βροντοφωνάξουμε για την Μακεδονία μας».

Κατά δεκάδες φτάνουν, εντωμεταξύ, τα πούλμαν στις Αφίδνες από περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με τους επιβάτες τους να τραγουδούν το «Μακεδονία ξακουστή».

Ήδη από το βράδυ του Σαββάτου φτάνουν στην Αθήνα λεωφορεία και αυτοκίνητα με διαδηλωτές από κάθε γωνιά της επικράτειας, ενώ οι διοργανωτές εκτιμούν ότι τελικά τα πούλμαν θα είναι περισσότερα από 3.000!

Τραγουδώντας το «Μακεδονία Ξακουστή» ξεκίνησαν οι Θεσσαλονικείς για την Αθήνα:

Στο ψήφισμα που θα εκδοθεί αμέσως μετά το Συλλαλητήριο θα ζητείται άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Προκόπη Παυλόπουλου, για την διενέργεια δημοψηφίσματος για έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τον λαό.

Τόσο οι εκπρόσωποι της “Επιτροπής Αγώνα για τη Μακεδονίας”, που διοργανώνει τη μαζική κινητοποίηση, όσο και οι ομιλητές που θ’ ανέβουν στην εξέδρα για να απευθύνουν χαιρετισμό, δεν θα εστιάσουν σε ιστορικά ζητήματα, αλλά θα επικεντρωθούν κυρίως στο να πείσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες, αλλά και τους βουλευτές να μην προχωρήσουν στην επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, που χαρίζει στα Σκόπια ονομασία, εθνότητα και γλώσσα.

Βασικός στόχος του σημερινού συλλαλητηρίου, είναι να μη φτάσει καν η Συμφωνία των Πρεσπών προς ψήφιση στην ολομέλεια της βουλής, λόγω της μαζικής αντίδρασης του κόσμου που δεν θα μπορεί να παραβλέψει η κυβέρνηση και οι “πρόθυμοι” των μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η Οργανωτική Επιτροπή, εκτιμάει πως το πλήθος που θα κατακλείσει σήμερα την πλατεία Συντάγματος θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αισιοδοξώντας πως μπορεί να αγγίξει ακόμη και το 1,5 εκατομμύριο, εάν τα λεωφορεία από τη Βόρεια Ελλάδα φτάσουν χωρίς προβλήματα εγκαίρως στην Αθήνα και εάν η συμμετοχή των Αθηναίων είναι μαζική. Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει από το γεγονός, πως μόνο από την περιοχή της Μακεδονίας τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν κόσμο προς την Αθήνα είναι αυξημένα κατά 50% σε σχέση με πέρυσι και υπολογίζεται πως ήδη 3.000 λεωφορεία ταξιδεύουν για την πρωτεύουσα.

Η «Επιτροπή Αγώνα για τη Μακεδονία», απαρτίζεται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, την Παμμακεδονική Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, την οργάνωση Παμμακεδονικές Ενώσεις Υφηλίου και την οργάνωση «Ανένδοτος Αγώνας για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία» που είχαν συνεργαστεί με επιτυχία και στα προηγούμενα δύο μεγάλα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2018 αντίστοιχα.

Η «καρδιά» της Ελλάδας χτυπάει στο Σύνταγμα

Το συλλαλητήριο θα ξεκινήσει στις 14:00 το μεσημέρι, ενώ από το πρωί θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις γύρω από την πλατεία Συντάγματος και από τις 10:00 θα κατεβάσουν ρολά οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια και οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς να πραγματοποιούνται στάσεις.

Η αστυνομία λαμβάνει ιδιαίτερα μέτρα ασφαλείας, με την εμπλοκή σχεδόν 2.000 αστυνομικών, ελικοπτέρων και drones, ενώ κλούβες των ΜΑΤ θα αποτρέψουν επαφές διαδηλωτών της συγκέντρωσης του Συντάγματος και της αντισυγκέντρωσης που ανακοινώθηκε την ίδια ώρα στα Προπύλαια από αντιεξουσιαστές.

Όπως και στο συλλαλητήριο του περασμένου Φεβρουαρίου, η εξέδρα θα βρίσκεται στημένη στην αρχή της οδού Ερμού, αλλά για background θα υπάρχει μία τεράστια γιγαντοοθόνη στην οποία θα προβάλλονται βίντεο και τραγούδια για τη Μακεδονία καθώς και μαγνητοσκοπημένα μηνύματα επωνύμων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ακόμη, θα προβληθεί βιντεοσκοπημένο μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος θα ζητάει να μην προχωρήσουν οι βουλευτές στη ψήφιση της Συμφωνίας, την οποία χαρακτηρίζει «έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας». Υπάρχει σκέψη να προβληθεί δήλωση του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου, σε μία από τις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του, για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Όσον αφορά την ηχητική κάλυψη, προβλέφθηκε να υπάρχει μεγαλύτερη κάλυψη στους δρόμους γύρω από την πλατεία Συντάγματος, ενώ περισσότερες από 2000 σημαίες με τον 16ακτινο Ήλιο της Βεργίνας, σύμβολο της Μακεδονίας, θα διατεθούν στον κόσμο που θα κατακλείσει το σημείο, για να διαδηλώσει κατά της πρόθεσης της κυβέρνησης να επικυρώσει μία συμφωνία όπου η συντριπτική πλειοψηφία του λαού -όπως αποτυπώνεται συνεχώς και στις σχετικές δημοσκοπήσεις- είναι κατηγορηματικά αντίθετη.

Ομιλητές και μηνύματα

Στο βήμα θα ανέβουν εκπρόσωποι της “Επιτροπής Αγώνα για την Μακεδονία”, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των μητροπολιτών της Βόρειας Ελλάδας, των μονών του Αγίου Όρους. Όπως έχει γίνει γνωστό επίσης, το λόγο θα πάρουν ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Κρις Σπύρου, ο μαθηματικός Νίκος Λυγερός, η γνωστή ερμηνεύτρια Αφροδίτη Μάνου, καθώς και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Γεώργιος Τάτσιος. Κεντρικός εκφωνητής θα είναι ο ομογενής δημοσιογράφος και πρόεδρος της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής Δημήτρης Φιλιππίδης, που μαζί με τη συντονίστρια των Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου κυρία Νίνα Γκατζούλη, πρωτοστάτησαν το προηγούμενο διάστημα στις ΗΠΑ στη συγκέντρωση χρημάτων για το συλλαλητήριο. Στο πλαίσιο ατό, πραγματοποιήθηκε μεγάλος ραδιομαραθώνιος του ομογενειακού ραδιοφωνικού σταθμού Hellas FΜ και κεντρικό moto της καμπάνιας : “H Mακεδονία είναι Ελλάδα. Σήμερα είμαστε Όλοι Μακεδόνες”. Μαζί με τα χρήματα που διέθεσαν ομογενειακές οργανώσεις από Καναδά και Αυστραλία, υπολογίζονται σε 40-45 χιλιάδες δολάρια το ποσό που συγκεντρώθηκε για τη σημερινή κινητοποίηση.

Η παρουσία μητροπολιτών της Βόρειας Ελλάδας, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αισθητή επάνω και κάτω από την κεντρική εξέδρα αφού -σε σχέση με τα προηγούμενα συλλαλητήρια οι κατά τόπους μητροπόλεις πρωτοστάτησαν στην κινητοποίηση. Για πρώτη φορά επίσης, θα υπάρχει στην εξέδρα του συλλαλητηρίου και επίσημη παρουσία αντιπροσωπείας της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, που πρόσφατα με ομόφωνο ψήφισμα ζήτησε από τον πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα να σεβαστεί τη βούληση του ελληνικού λαού με διεξαγωγή δημοψηφίσματος πριν την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή.

Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων της Μακεδονίας είναι στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών. Συγκεκριμένα από τους 59 δήμους του γεωγραφικού διαμερίσματος της Μακεδονίας 43 δήμοι έχουν ταχθεί -με ψηφίσματα των Δημοτικών Συμβουλίων τους- κατά των όσων προβλέπει η Συμφωνία, που χαρίζει όνομα, έθνος και γλώσσα στα Σκόπια.

Η Σημαία του Κατσίφα

Το κλίμα αναμένεται να φορτιστεί επιπλέον, με την αναφορά που θα υπάρξει από εκπρόσωπο της Οργανωτικής Επιτροπής στην εξέδρα, για τον τον αδικοχαμένο ομογενή Κωνσταντίνο Κατσίφα, που στις 28/10/2018 δολοφονήθηκε από τους επίλεκτους της αλβανικής αστυνομίας στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου. Ο Κατσίφας εκτός από την ιδιαίτερη πατρίδα του αγωνιζόταν και για τα δίκαια της Μακεδονίας. Ο ίδιος πέρυσι είχε διαθέσει ένα μηνιάτικο μισθό του, προκειμένου να ράψει τη μεγάλη ελληνική σημαία που είχε γίνει viral στα συλλαλητήρια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.

Τον περασμένο Νοέμβριο, στη διάρκεια της νεκρώσιμης ακολουθίας του Κατσίφα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, η μεγάλη σημαία είχε κάνει και πάλι την εμφάνισή της προκαλώντας εκνευρισμό στις αλβανικές Αρχές που επιδόθηκαν σε “κυνήγι” μαγισσών, προκειμένου να την εντοπίσουν και να την κατασχέσουν, ως τεκμήριο… ελληνικού αλυτρωτισμού, χωρίς όμως να το καταφέρουν, αφού η σημαία επέστρεψε -χωρίς προβλήματα- στην Ελλάδα και θα βρίσκεται σήμερα στο μεγάλο συλλαλητήριο.

 

Πηγή: protothema.gr