Τη λειτουργία του νοσοκομείου Σαντορίνης με όρους ιδιωτικής μονάδας και όχι με τους όρους που διέπουν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας, κόντρα σε όλες τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και ειδικά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολακη και του «εκλεκτού» συνεργάτη του που στη συνέχεια τοποθέτησε επικεφαλής του νοσοκομείου, τον κ. Χαράλαμπο Πανοτόπουλο, καταδεικνύουν οι νέες καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
“Το Νοσοκομείο Σαντορίνης που εγκαινίασε ως Δημόσιο, 15 Ιουλίου 2016 ο κος Τσίπρας και λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρία (ΑΕΜΥ Α.Ε.), κερδοσκοπεί σε βάρος των τουριστών. Συνέταξε και εφαρμόζει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών αυθαίρετα χωρίς να εφαρμόζει τα Προεδρικά Διατάγματα, που ορίζουν το κρατικό τιμολόγιο αμοιβών Ιατρικών επισκέψεων και Ιατρικών οδοντιατρικών πράξεων για Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα” αναφερει η ΠΟΕΔΗΝ, με τον πρόεδρο κ. Μιχάλη Γιαννάκο να χαρακτηρίζει την πρακτική της διοίκησης του νοσοκομείου Σαντορίνης “Ως άκρως παράνομη πράξη” και να προσθέτει πως “το Νοσοκομείο «δαγκώνει» τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί με αυθαίρετες χρεώσεις για παροχή υπηρεσιών Υγείας”.
Επικαλείται η ΠΟΕΔΗΝ τιμολόγιο τουρίστριας από την Αυστραλία η οποία κατέβαλε για αξονική εγκεφάλου 300 ευρώ όπως επίσης 40 ευρώ για την εξέτασή της ως έκτακτο περιστατικό. Αναφέρει μαλιστα η Ομοσπονδία την δωρεάν παροχη υπηρεςιών υγείας σε αλλοδαπούς ασθενείς στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Σε ό,τι αφορά τις εξετάσεις η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει πως η αξονική τομογραφία εγκεφάλου σε ασθενείς που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ σταΔημόσια Νοσοκομεία χρεώνεται 71 ευρώ με βάση το Προεδρικό Διάταγμα Π.Δ. 157/1991 (σελ. 1047). Την Ινδία τιμή εχει η εξέταση σε Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα ή Ιδιωτικά Νοσοκομεία.
“Στη Σαντορίνη ο ευρωπαίος τουρίστας ή μετανάστης χωρίς ΑΜΚΑ χρεώνεται 150 ευρώ και ο τουρίστας ή μετανάστης που κατάγεται από χώρα εκτός Ευρώπης 300 ευρώ.Διπλά Βιβλία…” λεει ο κ. Γιαννάκος και καλεί τον κ. Πανοτόπουλο να πάρει θέση και να δώσει εξηγήσεις.
Την ίδια στιγμή, το ιατρικό προσωπικό φυλλορροεί με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. Στις 15 Ιουλίου 2016 που εγκαινιάστηκε το νοςοκομειο Σαντορίνης διέθετε 22 γιατρούς οι οποίοι μεταφέρθηκαν από το Κέντρο Υγείας που έκλεισε. “Δεσμεύτηκε τότε ο Πρωθυπουργός για άμεση στελέχωση του Νοσοκομείου. Σήμερα 2,5 χρόνια μετά τα εγκαίνια οι γιατροί του Νοσοκομείου είναι 23” αναφερει η ΠΟΕΔΗΝ.
Από τους 26 οι δύο είναι λοιπό επιστημονικό προσωπικό και ένας Ιατρός είναι στο περιφερειακό ιατρείο της Οίας και κάνει μόνο εφημερίες στο Νοσοκομείο.
“Είπε στα εγκαίνια ο Πρωθυπουργός: Οι γυναίκες θα γεννάνε στον τόπο τους. Με έναν Παιδίατρο και δύο Γυναικολόγους πως θα γίνει αυτο;” Διερωτάται η Ομοσπονδία και συνεχίζει
“Επίσης, είχε υποσχεθεί πως θα λειτουργήσει Τεχνητός Νεφρός ώστε οι νεφροπαθείς να μην ξενιτεύονται και να κάνουν αιμοκάθαρση στον τόπο τους. Χωρίς νεφρολόγου ομως πώς θα γίνει αυτό;”
Από την κατάσταση των υπηρετούντων ιατρών φαίνεται ότι η κάλυψη σε βασικές ιατρικές ειδικότητες είναι με έναν ή δύο γιατρούς και ως εκ τούτω δεν καλύπτονται οι εφημερίες όλο το μήνα. Λείπουν τελείως βασικές ειδικότητες Ιατρών (Οφθαλμίατρος, Γαστρεντερολόγος κλπ).
Τέλος, οι Αεροδιακομιδές συνεχίζουν στον ίδιο ρυθμό., δηλαδή 6-10 την εβδομάδα.
Τι απαντά η διοίκηση του νοσοκομείου
Η διοίκηση του νοσοκομείου Σαντορίνης αρκέστηκε σε μια λακωνική δήλωση σχετικά με τις καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ.
«Το γαρ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη …και πολύ χρόνο σπαταλήσαμε».
πηγή: protothema.gr