του Γιάννη Μακρυγιάννη
Την προσπάθεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να δώσει την εικόνα μίας χώρας που βγαίνει από την κρίση και επιστρέφει στην κανονικότητα, αμφισβητούν ευθέως οι εξελίξεις που σχετίζονται με την έναρξη των συζητήσεων με τους δανειστές για την τρίτη αξιολόγηση, αλλά και τις διαδικασίες εκταμίευσης της τελευταίας υποδόσης από τη δεύτερη αξιολόγηση.
Οι εφιάλτες της κυβέρνησης από τις περιπέτειες των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, επιστρέφουν στην πιο ακατάλληλη στιγμή: το Μαξίμου θέλει να εμπεδώσει την εντύπωση ότι η χώρα γυρίζει σελίδα, να αξιοποιήσει επικοινωνιακά την αυριανή επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα, αλλά και να δημιουργήσει θετικό κλίμα ενόψει της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Τόσο όμως οι πληροφορίες ότι ειδικά το ΔΝΤ ετοιμάζεται να θέσει σοβαρές απαιτήσεις για την τρίτη αξιολόγηση και πιθανόν να προκαλέσει σοβαρές καθυστερήσεις και σε αυτή τη διαπραγμάτευση, όσο και οι επιτακτικές παραινέσεις των Βρυξελλών προς την Αθήνα, προκειμένου να προχωρήσουν οι πληρωμές του κράτους προς τους ιδιώτες, ώστε να εγκριθεί η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ της δεύτερης αξιολόγησης, περιπλέκουν την κατάσταση και θολώνουν το πεδίο για την κυβέρνηση.
Η τελευταία εξέλιξη, που σημειώθηκε στο EuroWorking Group προκάλεσε μπέρδεμα στις γραμμές της κυβέρνησης, που προσπαθούσαν όλο το βράδυ της Τρίτης να καθησυχάσουν τις ανησυχίες, χωρίς όμως ιδιαίτερο αποτέλεσμα. Από την μία πλευρά το οικονομικό επιτελείο διαβεβαίωνε ότι ο προγραμματισμός προβλέπει την καταβολή της υποδόσης στα τέλη Οκτωβρίου και από την άλλη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος μιλούσε για τέλη Σεπτεμβρίου -το πιθανότερο είναι να μην γνώριζε καν τις διεργασίες και να προέβη απλώς σε μία από τις συνήθεις υπεραισιόδοξες προβλέψεις, μόνο και μόνο για να διαμορφώσει πρόσκαιρες επικοινωνιακές εντυπώσεις.
Ανεξαρτήτως από την υποδόση, που εκτιμάται έτσι ή αλλιώς ότι είναι απλώς θέμα χρόνου, το μεγάλο ζήτημα είναι το κλίμα και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα σχετικά με την πορεία που θα έχει η τρίτη αξιολόγηση. Ο κ. Τζανακόπουλος έσπευσε να κάνει μία θετική προσέγγιση και να εμφανίσει την κυβέρνηση ψύχραιμη. «Επιθυμούμε να κλείσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Όταν θα ξέρουμε την ημερομηνία έναρξης της τρίτης αξιολόγησης θα ξέρουμε και το πότε θα κλείσει. Θέλουμε και εμείς και οι θεσμοί να κλείσει το συντομότερο δυνατό» είπε χαρακτηριστικά, αγνοώντας ότι ειδικά το ΔΝΤ δεν δείχνει καμία τέτοια διάθεση.
Τσίπρας-Μπορίσοφ στην Καβάλα
Μνημόνιο συνεργασίας για τη σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας υπογράφουν στο μεταξύ σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Βούλγαρος ομόλογός του Μπόικο Μπορίσοφ.
Οι δύο ηγέτες βρίσκονται από χθες βράδυ στην Καβάλα, όπου ο κ. Τσίπρας παρέθεσε στον κ. Μπορίσοφ δείπνο.
Το πρωί της Τετάρτης θα παραστούν σε ειδική τελετή για την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στα υπουργεία Μεταφορών των δύο χωρών.
Αυτό περιλαμβάνει την προετοιμασία των τεχνικών, οικονομικών και νομικών στοιχείων για τη δημιουργία διακρατικού Φορέα Υλοποίησης και διαχείρισης της σιδηροδρομικής γραμμής από τη Θεσσαλονίκη έως το Ρούσε της Βουλγαρίας.
Η σιδηροδρομική γραμμή θα συνδέει τρία λιμάνια της Ελλάδας, και συγκεκριμένα, Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, με τρία λιμάνια της Βουλγαρίας (Μπουργκάς, Βάρνας και Ρούσε στον ποταμό Δούναβη).
Το επόμενο βήμα μετά την υπογραφή είναι η συγκρότηση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου της κοινής ομάδας των δύο χωρών και αμέσως μετά της δημιουργίας ενός Διακρατικού Φορέα που θα υλοποιήσει το έργο, αξιοποιώντας κοινοτικά και ιδιωτικά κεφάλαια.