search icon

Ελλάδα

Οι υποσχέσεις για Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο στην Αθήνα που παρέμειναν υποσχέσεις

Η έλλειψη υποδομών εμποδίζει τη χώρα από το να επωφεληθεί στο μέγιστο από την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού πανευρωπαϊκ

Της Στεφανίας Σούκη

Μπορεί η Ελλάδα να κατατάσσεται πλέον, με βάση τα επίσημα στοιχεία στους 25 πιο δημοφιλείς παγκοσμίως προορισμούς για συνέδρια, η έλλειψη ωστόσο υποδομών και οι καθυστερήσεις για τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Συνεδριακού Κέντρου στην Αθήνα εμποδίζουν τη χώρα ώστε να μπορεί να επωφεληθεί στο μέγιστο από την ανάπτυξη του συνεδριακού τουρισμού πανευρωπαϊκά.

«Η Αθήνα φιλοξενεί το 50% του συνόλου των συνεδρίων στη χώρα μας. Στα χρόνια αγκάθια για τον κλάδο παραμένει η έλλειψη ενός συνεδριακού κέντρου μεγάλης χωρητικότητας με κεντρική αίθουσα άνω των 4.000 συνέδρων», ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του 8ου πανελλήνιου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων – HAPCO για τον για τον Επαγγελματικό και Συνεδριακό Τουρισμό την περασμένη εβδομάδα η κ. Ειρήνη Τόλη πρόεδρος του HAPCO.  «Σύμφωνα με την ICCA η Ελλάδα και η Αθήνα βρίσκεται στην 25η θέση της παγκόσμιας κατάταξης διοργάνωσης συνεδρίων ενώ στην ευρωπαϊκή κατάταξη η χώρα μας κατατάσσεται στην 15η και η Αθήνα στην 17η θέση. Θεαματική είναι η άνοδος της Θεσσαλονίκης με 39 θέσεις μπροστά στην 53η θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη μέσα σε δύο μόνο χρόνια, γεγονός το οποίο καταδεικνύει το μεγάλο υφιστάμενο ενδιαφέρον. Ωστόσο η Ελλάδα χρειάζεται ένα Μητροπολιτικό Συνεδριακό Κέντρο ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλα συνέδρια άνω των 5.000 συνέδρων- δεν αρκούν οι υποδομές στο Μέγαρο Μουσικής ή το Metropolitan Expo». Μάλιστα, τα στελέχη του κλάδου σχολιάζουν χαρακτηριστικά ότι είναι …ευτύχημα που η χώρα έχει καλές καιρικές συνθήκες και για τα μεγάλα συνέδρια των 6.500 συνέδρων χρησιμοποιούνται και εξωτερικοί χώροι…

Σημειωτέον ότι ήδη από την προηγούμενη δεκαετία και μετά το «ολυμπιακό» 2004 είχαν κινηθεί κατά καιρούς διαδικασίες για τη μετατροπή και λειτουργία των εγκαταστάσεων του Ταε Κβο Ντο στο Φάληρο σε συνεδριακό κέντρο, με ενδιαφέρον, κάτω από κοινό επενδυτικό σχήμα, από μεγάλα ονόματα στις σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες προ οκταετίας (όμιλοι Λασκαρίδη, Βασιλάκη, Χανδρή Ιωάννου, Αlpha Bank) χωρίς ωστόσο να προχωρήσουν. Η τελευταία εξαγγελία, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ήταν το 2016 όταν ο Γ. Σταθάκης ανακοίνωσε  την μετατροπή του Ταε Κβο Ντο σε σε συνεδριακό κέντρο ως ένα από τα τουριστικά έργα που έχουν προεπιλεγεί  για ένταξη στο σχέδιο Γιούνκερ…

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΗAPCO, ο  συνεδριακός τουρισμός είναι αιμοδοσία για την τοπική οικονομία, προσδίδει κύρος και διεθνή προβολή στον προορισμό ως πολλαπλασιαστής προβολής, συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κι ενισχύει τον κρατικό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι ένας σύνεδρος ξοδεύει τετραπλάσια σε σύγκριση με έναν κοινό τουρίστα. Διεθνώς, τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ταξίδια το χρόνο διεξάγονται για συνεδριακούς λόγους.
Όπως επισημάνθηκε στο 8ο πανελλήνιο συνέδριο του HAPCO, σε κάθε σύνεδρο με τριήμερη παραμονή αντιστοιχούν 1.900 ευρώ, την ίδια στιγμή που εμπλέκονται, άμεσα και έμμεσα, πάνω από 70 επαγγέλματα κι ενισχύεται η τοπική οικονομία από άμεσα έσοδα και φόρους. «Στα παραπάνω μεγέθη δεν συνυπολογίζουμε τις δαπάνες από τα συνοδά μέλη (σ.σ. υπολογίζεται ότι ποσοστό 40- 50% των συνέδρων συνοδεύονται), ούτε τα έοσδα από την αγορά των εταιρικών συναντήσεων και των ταξιδίων κινήτρων».

Ως προς τα κριτήρια επιλεξιμότητας προορισμών για συνέδρια, περιαλαμβάνονται το καλό φυσικό περιβάλλον και η προσβασιμότητα,  η ασφάλεια και το κύρος, το υψηλής ποιότητας ανθρωπογενές περιβάλλον, η ιδανική σχέση τιμής και προσφοράς, οι ανταγωνιστικές τιμές, οι υψηλής ποιότητας συνεδριακές τουριστικές υποδομές και οι ενδιαφέρουσες τουριστικές προτάσεις, η κατάλληλη συνεδριακή υποδομή, οι εγγυημένες υπηρεσίες ασφάλειας και ιατρικής περίθαλψης, αλλά και η ύπαρξη αξιόπιστου τοπικού διοργανωτή και συνεδριακού management.

Tα πάγια αιτήματα της συνεδριακής αγοράς

Παρά την άνοδο του προορισμού «Ελλάδα» πολλά είναι τα πάγια αιτήματα του συνεδριακού κλάδου. Μεταξύ αυτών είναι:
-Αδεια παραχώρησης αρχαιολογικών χώρων για τις τελετές έναρξης διεθνούς εμβέλειας διοργανώσεων,
-Απλούστευση διαδικασιών στην απόκτηση φορολογικού μητρώου παγκοσμιων και ευρωπαϊκών φορέων που επιθυμούν να διοργανώσουν συνέδρια στην Αθήνα,
-Κίνητρα από την Πολιτεία για την διεκδίκηση και φιλοξενία γεγονότων στην Ελλάδα,
-Δημιουργία Εθνικού Μητρώου Συνεδρίων για την καταγραφή της δυναμικής ου κλάδου στην ελληνική οικονομία
-Δημιουργία Μητροπολιτικού συνεδριακού Κέντρου με χωρητικότηα της κεντρικής αίθουσας 4.000 και πλέον συνέδρων,
-Εναρμόνιση ελληνικών φορέων (ΕΟΦ, ΣΦΕΕ κ.α.) με ευρωπαϊκούς και διεθνείς κώδικες δεοντολογίας για αύξηση διεθνών διοργανώσεων στην Ελλάδα κ.α..  

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την κ. Τόλη «η αδυναμία να φιλοξενηθούν τελετές έναρξης ή λήξης συνεδρίων σε χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος καθώς και η απλούστευση διαδικασιών στην απόκτηση φορολογικού μητρώου παγκοσμιων και ευρωπαϊκών φορέων που επιθυμούν να διοργανώσουν συνέδρια στην Αθήνα είναι παράγοντες που θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση από την στιγμή που σε άλλες χώρες αυτά τα θέματα είναι παντελώς λυμένα.

Το υπουργείο Τουρισμού

Από πλευράς του υπουργείου Τουρισμού, σύμφωνα με την Γενική Γραμματέα κ. Ευρυδίκη Κουρνέτα, η οποία μίλησε επίσης στο συνέδριο του HAPCO, το «υπουργείο Τουρισμού καταρτίζει οδικό χάρτη που θα περιλαμβάνει τους όρους και τις προϋποθέσεις ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού στην Ελλάδα».
Η κα Κουρνέτα αναφερόμενη στην πορεία του τουρισμού τόνισε τις υψηλές έως τώρα επιδόσεις και ακόμη μεγαλύτερες διαφαινόμενες προοπτικές σε αφίξεις και σε εισπράξεις για το 2018. Επεσήμανε ότι το Υπουργείο Τουρισμού κατ’ εφαρμογή της εθνικής περιφερειακής τουριστικής πολιτικής επεξεργάζεται τη διαμόρφωση ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη των θεματικών μορφών τουρισμού, μεταξύ των οποίων και του συνεδριακού.
Η Γενική Γραμματέας Τουρισμού κατά την ομιλία της περιέγραψε τις νέες στρατηγικές παρεμβάσεις με τις εξής κατευθύνσεις:

-Την ανάπτυξη του συνεδριακού και εκθεσιακού τουρισμού στις ευρύτερες περιοχές των αστικών κέντρων και στις αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες τουριστικά περιοχές της χώρας με επαρκή προσβασιμότητα (κυρίως αεροπορική και οδική) και δυνατότητες δραστηριοτήτων για τους συνέδρους.
-Τη δημιουργία εγκαταστάσεων συνεδριακού ή εκθεσιακού τουρισμού μικρότερης κλίμακας σε μικρότερα αστικά κέντρα και άλλους τουριστικούς προορισμούς, βάσει κριτηρίων, όπως η ύπαρξη Α.Ε.Ι., παραγωγικών μονάδων, ιστορικών τόπων ή αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
-Τη βελτίωση της ελκυστικότητας των πόλεων και τουριστικών περιοχών, μέσω εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δημιουργίας νέων, είτε αμιγώς συνεδριακών ή εκθεσιακών ή συνδυασμένων με καταλύματα υψηλών προδιαγραφών.
-Την αξιοποίηση υφιστάμενου κτιριακού αποθέματος, μέσω της μετατροπής κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων μεγάλης κλίμακας σε χώρους συνεδριακών εκδηλώσεων και εκθέσεων με παράλληλη θέσπιση κινήτρων και την ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών στις υποδομές του συνεδριακού ή εκθεσιακού τουρισμού.
-Την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στις υποδομές του συνεδριακού και εκθεσιακού τουρισμού.
-Την σύνδεση του συνεδριακού με τις υπόλοιπες μορφές τουρισμού όπως ο πολιτιστικός, ο τουρισμός πόλεως, η κρουαζιέρα και ο γαστρονομικός.
-Την υποστήριξη των φορέων του τουρισμού από την πολιτεία για την διεκδίκηση διεθνών συνεδρίων άνω των 3.000 συμμετεχόντων τα οποία προγραμματίζονται συνήθως, δύο ή τρία χρόνια νωρίτερα από την ημερομηνία της διοργάνωσής τους.
Τη δημιουργία Μητρώου Συνεδρίων, ώστε να διασφαλίζεται σαφής εικόνα του αριθμού των πραγματοποιούμενων συνεδρίων και των διοργανωτών τους.
Τη συνεργασία με όλους τους φορείς για την εφαρμογή ενιαίας στρατηγικής για την προώθηση και προβολή του συνεδριακού τουρισμού διεθνώς.

Exit mobile version