search icon

Ελλάδα

Νοθεία τροφίμων: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής

Ο τομέας των τροφίμων υπόκειται συνεχώς σε παράνομες δραστηριότητες, όπως η νοθεία που βλάπτουν και την Δημόσια Υγεία εξηγεί ο κ. Γεώργιος Ζακυνθινός, Καθηγητής Τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Η νοθεία τροφίμων είναι η σκόπιμη προσθήκη ή τροποποίηση ενός προϊόντος διατροφής με κατώτερες, φθηνότερες ή μη αυθεντικές ουσίες, συχνά για αύξηση όγκου ή βάρους ή για βελτίωση της εμφάνισης, γεγονός που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ποιότητα, την ασφάλεια και τη θρεπτική αξία του προϊόντος.

Η νόθευση τροφίμων συχνά έχει τη μορφή των εξής:

• Αντικατάσταση ενός προϊόντος με άλλο.
• Χρήση μη εγκεκριμένων βελτιώσεων ή πρόσθετων.
• Παραπλανητική περιγραφή κάτι (π.χ. χώρα προέλευσης).
• Λανθασμένη επωνυμία ή παραποίηση.
• Κλεμμένες αποστολές τροφίμων.
• Σκόπιμη μόλυνση με ποικιλία χημικών, βιολογικών παραγόντων ή άλλων ουσιών επιβλαβών για την ιδιωτική ή τη δημόσια υγεία.
•Μια συζήτηση σχετικά με την απάτη και τη νοθεία τροφίμων πρέπει να περιλαμβάνει:
• Οικονομικό κίνητρο.
• Απροσδόκητες συνέπειες για την ιδιωτική και δημόσια υγεία.
• Ηθικές/θρησκευτικές ανησυχίες.
• Επιδιωκόμενη βλάβη.
• Ποινική ευθύνη.

Οι καταναλωτές χρειάζονται σαφείς και ακριβείς πληροφορίες, ώστε να μπορούν να κάνουν ενημερωμένες επιλογές σχετικά με τη διατροφή τους και τα τρόφιμα που αγοράζουν. Επομένως, η περιγραφή ή/και η επισήμανση των τροφίμων πρέπει να είναι ειλικρινής και ακριβής, ειδικά όταν τα τρόφιμα έχουν υποστεί επεξεργασία και χάνεται η ικανότητα διάκρισης ενός συστατικού από το άλλο. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι πληροφορίες που πρέπει να δοθούν κατοχυρώνονται από το νόμο, και επομένως τα τρόφιμα που παρέχονται πρέπει να είναι ακριβώς αυτό που λέει η ετικέτα ή η περιγραφή. Δηλαδή, το τρόφιμο πρέπει να είναι «αυθεντικό» και να μην περιγράφεται λανθασμένα.

Η επαλήθευση της αυθεντικότητας μέσα από την νομοθεσία

Η όποια έρευνα αυθεντικότητας πρέπει να βασίζεται στην ανάγκη επαλήθευσης της συμμόρφωσης με τα πρότυπα τροφίμων και τη νομοθεσία επισήμανσης και για τον εντοπισμό απάτης στα τρόφιμα. Ως εκ τούτου, η ανάπτυξη των όποιων μεθόδων σχεδιάζονται για την επαλήθευση των νομικών απαιτήσεων σχετικά με την ονομασία που δίνεται στα τρόφιμα, την ονομασία και την ποσοτική δήλωση των συστατικών, τις δηλώσεις επεξεργασίας ή επεξεργασίας τροφίμων και τους ισχυρισμούς παραγωγής και γεωγραφικής προέλευσης.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr

Exit mobile version