Αποκαλύπτεται σιγά σιγά το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, Όμικρον, ενώ σιγά σιγά υποχωρεί. Η πτώση των κρουσμάτων κορωνοϊού βρίσκεται σε εκ διαμέτρου αντίθετη πορεία με εκείνη που ακολουθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι, γνωστοί ως σκληροί δείκτες της επιδημίας.
Η χθεσινή ημέρα αποτυπώνει με τον πιο τραγικό τρόπο τον κανόνα που επαναλαμβάνεται σε κάθε επιδημικό κύμα κορωνοϊού τα τελευταία δύο χρόνια, ότι δηλαδή κατά την αποδρομή οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες εκτινάσσονται. Έτσι, παρά τον χαμηλό -σε σύγκριση με τις προηγούμενες δέκα ημέρες- αριθμό των κρουσμάτων, 18.854, ο αριθμός των νεκρών στα νοσοκομεία ξεπέρασε το προηγούμενο 24ωρο τους 100. Για την ακρίβεια καταγράφηκαν 101 θάνατοι, ανεβάζοντας τον αριθμό των απωλειών από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας στους 22.087. Μέσα στον Ιανουάριο κατέληξαν σε απλές και ειδικές κλίνες covid πάνω από 1.200 άνθρωποι. Στη γλώσσα των ποσοστών η αύξηση στον αριθμό των θανάτων από την πρώτη στη δεύτερη εβδομάδα του έτους φτάνει το 21,73%.
Η μάχη στα νοσοκομεία με τη μετάλλαξη Δέλτα
Την ίδια στιγμή, 1.095 ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ), Μονάδες Ειδικών λοιμώξεων (ΜΕΛ) και θαλάμους αρνητικής πίεσης στα νοσοκομεία της χώρας. Από αυτούς οι 672 είναι διασωληνωμένοι που αυξήθηκαν κατά 5,87% την δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη.
Τουλάχιστον 5.220 άτομα νοσηλεύονταν χθες το βράδυ λόγω του κορωνοϊού και των επιπλοκών του, ενώ οι πάνω από 600 εισαγωγές ημερησίως την τελευταία εβδομάδα πιέζουν ασφυκτικά τα δημόσια νοσοκομεία, ιδίως στη διαχείριση των non Covid περιστατικών. Ο μέσος ημερήσιος αριθμός των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 15,43%, μέσα σε μία εβδομάδα, από 570 που ήταν την πρώτη εβδομάδα του έτους στις 658 την προηγούμενη εβδομάδα.
Τα στοιχεία από τα νοσοκομεία της χώρας δείχνουν ότι η Όμικρον επελαύνει προκαλώντας τις περισσότερες από τις νέες εισαγωγές, ενώ και η Δέλτα επιμένει προκαλώντας ακόμη αρκετές νοσηλείες και σχεδόν αποκλειστικά τις νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Σε κάθε περίπτωση, οι ανεμβολίαστοι αποτελούν τον ευκολότερο στόχο και για τα δύο μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού. Το 85% των διασωληνωμένων είναι ανεμβολίαστα άτομα, αποδεικνύοντας με τον πιο σκληρό τρόπο πόσο ανοχύρωτοι είναι έναντι του κορωνοϊού όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και πόσο αβέβαιη είναι η έκβαση της μάχης τους ευρισκόμενοι μέσα στις Μονάδες με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Το 85% των νεκρών είναι επίσης ανεμβολίαστα άτομα.
Πρόεδρος Επιτροπής Εμβολιασμού: Ολοι θα μολυνθούν με Όμικρον, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι
Η κυριαρχία της Omicron εδραιώνεται στην κοινότητα, καθώς τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) δείχνουν ότι έως και στο 90% των κρουσμάτων ανιχνεύτεται η μετάλλαξη αυτή. Όπως υπενθύμισε χθες κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας και η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, «ο γνωστός ανοσολόγος Άντονι Φάουτσι, ανέφερε ότι όλοι θα μολυνθούν από την παραλλαγή Omicron, ασχέτως αν είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι, αλλά οι ανεμβολίαστοι έχουν 10πλάσια πιθανότητα να κολλήσουν και 20πλάσια πιθανότητα να καταλήξουν».
Τα ήπια συμπτώματα που προκαλεί η μετάλλαξη Omicron και που παραπέμπουν σε εκείνα του κοινού κρυολογήματος αποτελεί μια από τις θετικές διαπιστώσεις των ειδικών μετά από την καταγραφή των περιστατικών που οφείλονται στη νέα μετάλλαξη. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε πρόσφατα και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Μίνα Γκάγκα, αυτό δεν σημαίνει ότι άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα ή ευαλωτότητα λόγω ηλικίας δεν θα προσβληθούν από την Omicron κινδυνεύοντας να εμφανίσουν σοβαρή λοίμωξη και να κινδυνεύσουν λόγω αυτής. Υπενθύμισε μάλιστα ότι το ίδιο συμβαίνει και με την εποχική γρίπη, η οποία αποτελεί επίσης σοβαρή απειλή για όσους ηλικιωμένους ή ευπαθείς δεν εμβολιάζονται έναντι του ιού της γρίπης.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr