Με τις προθεσμίες για τους καθαρισμούς οικοπέδων, αλλά και τη λήψη των προληπτικών μέτρων προστασίας για κτίσματα μέσα ή κοντά σε δάση να τρέχουν, πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων μοιάζουν να βρίσκονται σε πανικό. Και επειδή ο πανικός είναι κακός σύμβουλος, κάποιοι αποφάσισαν να ξεμπερδεύουν μια και καλή από τον φόβο προστίμων και επιστρατεύουν μπουλντόζες που ξηλώνουν όποιο ίχνος βλάστησης από τα οικόπεδά τους. Και αναρωτιούνται: «Πρέπει να σηκώσω μαντρότοιχο, να κόψω όλα τα δέντρα και να αλλάξω τα κουφώματα του σπιτιού μου;».

Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι μονολεκτική: «Οχι». Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν με ένταση στο «ΘΕΜΑ» ότι ο σκοπός δεν είναι να μετατραπεί η χώρα σε κρανίου τόπο και να επιβληθούν πρόστιμα, αλλά να προετοιμαστούν όλοι, ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινδύνου από τις δασικές πυρκαγιές, εν όψει ενός δύσκολου, κατά τα φαινόμενα, καλοκαιριού. Τι πρέπει, λοιπόν, να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μέχρι πότε και με τι κόστος;

Ο κανονισμός για την πυροπροστασία

Με την παράταση που ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, οι υπόχρεοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να απευθυνθούν σε εξουσιοδοτημένο επαγγελματία-διαχειριστή (τεχνικό επιστήμονα) για την υποβολή του εντύπου αξιολόγησης της επικινδυνότητας και της τεχνικής έκθεσης με τα συνοδευτικά τους στοιχεία έως τις 21 Ιουνίου.

Με την πλατφόρμα που έχει προγραμματιστεί να δημιουργηθεί γι’ αυτό τον σκοπό (καθώς οι δηλώσεις συμμόρφωσης θα είναι ετήσιες) να μην έχει ανοίξει, οι αρμόδιοι επιστήμονες μηχανικοί, τοπογράφοι, δασολόγοι ή γεωπόνοι που θα συντάξουν για λογαριασμό των ιδιοκτητών τις εκθέσεις μπορούν να τις καταθέτουν είτε χειρόγραφα, είτε μέσω e-mail στους οικείους δήμους.

Εδώ, ουσιαστικά, αυτό που πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων που βρίσκονται κοντά (έως και σε απόσταση 300 μέτρων) ή μέσα σε δάση και (αλλά όχι εκτός, καθώς ο νόμος δεν αφορά αυτά τα ακίνητα) άλση πρέπει να αναθέσουν την εργασία στον τεχνικό επιστήμονα. Αυτός είναι που θα πάρει τις αποφάσεις και θα υποδείξει τα μέτρα προστασίας από τις πυρκαγιές.

Ο κ. Σκυλακάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι «ο στόχος αυτών των κανονισμών δεν είναι να μπουν πρόστιμα, αλλά να έχουμε τη μέγιστη δυνατή κινητοποίηση για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι που έρχεται. Σε κάθε περίπτωση, να ξέρουν και οι μηχανικοί, οι δασολόγοι ή οι γεωπόνοι που κάνουν τις σχετικές εκθέσεις ότι ο κανονισμός προβλέπει ενδεικτικά δράσεις. Θα πρέπει οι ίδιοι να πάρουν την απόφαση για την πυροπροστασία των σχετικών κτιρίων. Η έμφαση η δική μας είναι στο να γίνει η προετοιμασία. Τα πρόστιμα δεν είναι σκοπός, ούτε αυτοσκοπός».

Οι ιδιοκτήτες επιβαρύνονται με το κόστος σύνταξης της έκθεσης (η οποία συντάσσεται άπαξ και ισχύει και για τις επόμενες περιόδους), το οποίο ξεκινά από τα 150 ευρώ, αν πρόκειται για μια κατοικία, και κυμαίνεται ανάλογα με την έκταση του ακινήτου και των χαρακτηριστικών που θα εντοπίσει ο τεχνικός επιστήμονας. Παράγοντες του κλάδου εξηγούν ότι η μέση τιμή για τα περισσότερα ακίνητα της χώρας κυμαίνεται μεταξύ 400-500 ευρώ, με το κόστος να μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τις 5.000 ευρώ για ιδιαίτερες περιπτώσεις ακινήτων, όπως βιομηχανίες.

Κυβερνητικές πηγές εξηγούν στο «ΘΕΜΑ» ότι και η ΚΥΑ για τον Κανονισμό αναφέρει ότι οι τεχνικοί επιστήμονες πρέπει να εντοπίσουν τους κινδύνους και να προτείνουν ενδεικτικά μέτρα. «Ο νόμος είναι ευέλικτος. Σκοπός είναι να υπάρχει μια τεχνική έκθεση που να προσδιορίζει τους κινδύνους. Δηλαδή να εξηγεί ένας επιστήμονας από πού μπορεί να έρθει η πυρκαγιά, από πού πρέπει να διαφύγουν οι ένοικοι και πώς μπορεί να διασωθεί η κατοικία. Οι πολίτες ας έχουν αυτή τη μελέτη για να είναι ενήμεροι, ας κάνουν τα κλαδέματα και σε επόμενο χρόνο λαμβάνουν άλλα μέτρα που θα υποδείξει ο επιστήμονας.

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr