Μέχρι την επόμενη Τρίτη 31 Δεκεμβρίου προβλέπεται να παραμείνει ανοικτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα της διαβούλευσης που άνοιξε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να υποβληθούν σχόλια για τις διατάξεις του ΝΟΚ.
Αμέσως μετά, τα σχόλια αυτά θα αξιολογηθούν ώστε να προχωρήσει η κυβέρνηση από την νέα χρονιά σε νομοθετικές παρεμβάσεις μετά την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας.
Πρόκειται για μία καταγραφή του προβλήματος που δημιουργείται στην αγορά μετά την ακύρωση των κινήτρων αλλά και μία έμμεση πίεση προς το Ανώτατο Δικαστήριο ώστε να φανεί το μέγεθος των συνεπειών που προκύπτουν από την αντισυνταγματικότητα των δώρων του ΝΟΚ ώστε η καθαρογραμμένη απόφαση του ΣτΕ που θα εκδοθεί αρχές του έτους, να μπορεί να «απαλύνει» τις συνέπειες της δικαστικής απόφασης ανοίγοντας (πιθανώς) την περίμετρο των νόμιμων αδειών.
Από την περασμένη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου που άνοιξε η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης έχουν υποβληθεί δεκάδες σχόλια στο ΥΠΕΝ (όχι όμως με την μαζικότητα που θα περίμενε κανείς), τα οποία μέχρι τις παραμονές Χριστουγέννων (εξαιρουμένων των emails που στέλνονται απευθείας στο υπουργείο και που είναι άγνωστος ο αριθμός τους) δεν ξεπερνούσαν τα 370.
Η πλειοψηφία των πολιτών εστιάζει στην ερμηνεία της έναρξης εργασιών που προβλέπει η απόφαση του ΣτΕ ορίζοντας ως καταληκτική ημερομηνία για να διατηρηθούν τα προνόμια του ΝΟΚ την 11η Δεκεμβρίου. Μάλιστα κάποιοι κάνοντας χιούμορ επισημαίνουν ότι στο τέλος της μέρας στην έναρξη εργασιών για να γλιτώσουν από την δαγκάνα του ΣτΕ, θα συμπεριληφθεί ακόμη και η αναζήτηση οικοπέδου στον Σπιτόγατο!
Δεκάδες σχόλια έχουν υποβληθεί και για την ετεροχρονισμένη αντισυνταγματικότητα των άρθρων του οικοδομικού κανονισμού (12 χρόνια μετά την θεσμοθέτησή του) αλλά και για τη ζημία που έχει προκαλέσει η εφαρμογή των συνδυαστικών κινήτρων, ανοίγοντας νέα δικαστικά μέτωπα αποζημιώσεων. Πολλά σχόλια έχουν επίσης κατατεθεί από τεχνικές εταιρείες που έχουν συμβόλαια αντιπαροχής και αναφέρονται στις οικονομικές συνέπειες της κατεδάφισης των μπόνους του ΝΟΚ ενώ από τα πυρά των σχολιαστών δεν ξεφεύγει ούτε ο δήμος Αλίμου για τον οποίο υπάρχουν αναφορές ότι παρά το γεγονός ότι κατάφερε να γκρεμίσει τις διατάξεις του οικοδομικού κανονισμού έχει αξιοποιήσει και ο ίδιος το ΝΟΚ στο νέο δημαρχιακό μέγαρο.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο δήμος Αλίμου έβγαλε προέγκριση δόμησης το 2021 για να χτίσει με τα κίνητρα του νόμου, την οποία πέρσι αναθεώρησε με χρήση του άρθρου 15 και αύξηση του ύψους κατά 1 μέτρο. Τον περασμένο Μάιο όμως προχώρησε σε ανάκληση της οικοδομικής άδειας και των αναθεωρήσεων, κάτι που σημαίνει ότι σήμερα δεν υπάρχει οικοδομική άδεια.
Στο θέμα έχει αναφερθεί και ο δήμαρχος Ανδρέας Κονδύλης στο παρελθόν, υποστηρίζοντας ότι το κτίριο θα είναι τετραώροφο (20,50 μέτρα) όπως αντίστοιχα τα άλλα κτίρια της περιοχής. Επισημαίνοντας πάντως ότι για ένα δημόσιο κτίριο υπάρχουν προβλέψεις παρεκκλίσεων άρα και μεγαλύτερο ύψος, χαρακτηρίζοντας ατυχής κάθε σύγκριση με ιδιωτικά εργολαβικά συμφέροντα.
Το newmoney παραθέτει ενδεικτικά μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά σχόλια της διαβούλευσης που μαζί με την fast track διαδικασία για την επανέκδοση των οικοδομικών αδειών από τις οποίες θα αφαιρεθούν τα μπόνους του νόμου, αποτελούν τα μέτρα που έχει εξαγγείλει το ΥΠΕΝ μετά το πάγωμα των διατάξεων του οικοδομικού κανονισμού από το Συμβούλιο Επικρατείας.
Ο γρίφος της έναρξης εργασιών
Στις 11 ερμηνείες έναρξης εργασιών που προβλέπει ο νόμος αναφέρεται η τεχνική εταιρεία EGP Constructions IKE, επιβεβαιώνοντας την ασάφεια που έχει προκαλέσει στην αγορά η απόφαση του ΣτΕ.
1. Έναρξη εργασιών/άνοιγμα εργοταξίου στην Εφορία
2. Ένσημα οικοδομικών εργασιών
3. Τιμολόγια προμηθευτών
4. Τιμολόγια μηχανικών για επίβλεψη έργου
5. Συμβάσεις με μηχανικούς και εργολάβους κατατεθειμένες στην Εφορία
6. Αιτήσεις για απομάκρυνση παροχής φυσικού αερίου υφιστάμενου κτιρίου προς κατεδάφιση (Άδεια Κατεδάφισης στην περίπτωση που συνοδεύεται από Άδεια Ανέγερσης)
7. Αιτήσεις προς ΔΕΔΔΗΕ για απομάκρυνση ρολογιού ρεύματος υφιστάμενου κτιρίου προς κατεδάφιση (Άδεια Κατεδάφισης στην περίπτωση που συνοδεύεται από Άδεια Ανέγερσης)
8. Κατεδάφιση υφιστάμενου κτιρίου, χωρίς απαραίτητα να έχει περάσει ελεγκτής δόμησης (που σε ορισμένες Πολεοδομίες καθυστερούν αρκετά οι διαδικασίες για τον ορισμό ελεγκτή) (Άδεια Κατεδάφισης στην περίπτωση που συνοδεύεται από Άδεια Ανέγερσης)
9. Αιτήσεις προς ΔΕΔΔΗΕ για σύνδεση εργοταξιακού ρεύματος στο έργο
10. Υπογραφή Σύστασης Οριζοντίων Ιδιοκτησιών με βάση τη νέα Άδεια Οικοδομής
11. Αιτήσεις προς Εφορία για ένταξη σε καθεστώς αναστολής ΦΠΑ του έργου προ του δελτίου τύπου του ΣτΕ
Ιδιοκτήτης μικρού οικοπέδου
Δεν είμαι μηχανικός, ούτε κατασκευαστής. Είμαι ιδιοκτήτης ενός μικρού οικοπέδου, κατέχων νόμιμη άδεια προ της απόφασης του ΣτΕ. Δεν συμφωνώ με την απόφαση του ΣτΕ καθώς δεν είμαι βέβαιος (μιας και δεν έχει δημοσιευτεί η απόφαση) ότι ελήφθη υπόψη ή ελήφθη όσο έπρεπε το γενικότερο δημόσιο συμφέρον και οι κοινωνικές προεκτάσεις του θέματος.
Δεν συμφωνώ με την λογική της συλλογικής ευθύνης που απορρέει από την απόφαση (κατά την άποψή μου).
Εάν και εφόσον κάποιος κατασκευαστής ή ιδιοκτήτης παραβίασε ή καταστρατήγησε τον ΝΟΚ τότε να τιμωρηθεί ατομικά. Το κράτος υποχρεούται να διαθέτει πραγματικό μηχανισμό ελέγχου και επιβολής κυρώσεων που να κάνει έγκαιρα την δουλειά του και να μην είναι μόνο στα χαρτιά.
Δεν μπορεί σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα να πληρώνουμε το μάρμαρο όλοι όσοι κινηθήκαμε εντός της νομιμότητας λόγω κάποιων μεμονωμένων περιπτώσεων….
Κάθε δημοκρατικό κράτος έχει μεν την υποχρέωση να σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις αλλά τα δελτίου τύπου δεν είναι δικαστικές αποφάσεις ούτε μπορεί να δημιουργούν τέτοια κοινωνική – οικονομική – επαγγελματική αναστάτωση χωρίς καν να έχει εκδοθεί η δικαστική απόφαση για να γνωρίζουμε τί κρίθηκε.
Το κράτος μπορεί, λόγω γενικότερου δημοσίου συμφέροντος, να αποφασίσει την μη εφαρμογή της απόφασης για κάποιες κατηγορίες (όπως λ.χ έκανε κατά την διάρκεια των μνημονίων για άλλες αποφάσεις οικονομικού ενδιαφέροντος με αιτιολογία την δυσχερή οικονομική κατάσταση)
Εν ολίγοις:
1. Όσες οικοδομικές άδειες ή διαδικασίες έχουν προσβληθεί δικαστικά η δικαιοσύνη ας κρίνει σχετικά και να μην συμπαρασυρόμαστε όλοι αδίκως.
2. Ελλείψει συνταγματικού δικαστηρίου να θεσπισθεί νόμος που να θέτει χρονικά όρια στον συνταγματικό έλεγχο. Για παράδειγμα εάν δεν προβληθεί συνταγματικά ένας νόμος εντός έτους από την ψήφισή του να θεωρείται συνταγματικός και να αποκλείεται η προσβολή του στο μέλλον. Μόνο έτσι θα επανέλθει η βεβαιότητα και ασφάλεια.
3. Το κράτος να περιορίσει τα αποτελέσματα της απόφασης μόνο στις άδειες που έχουν προσβληθεί δικαστικά έως την 11.12.2024. Έτσι, και θα εφαρμόσει την απόφαση και θα περιορίσει τη ζημία και την έλλειψη εμπιστοσύνης.
Τα ρετιρέ των νοτίων προαστίων
Ίσως το ΣτΕ να έχει δίκιο σε κάποια πράγματα, αλλά εκείνο που βλέπει ο κόσμος είναι ότι τα ρετιρέ του Αλίμου, της Κηφισιάς, της Εκάλης, της Βούλας κ.λπ. των πλουσιότερων περιοχών της Αθήνας επέβαλαν μια απόφαση που τους βολεύει! Το ΣτΕ έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του το ΤΕΕ που είναι ο σύμβουλος της πολιτείας για τεχνικά ζητήματα, και οι δικαστές δείχνοντας την απόλυτη άγνοιά τους (αλλά και αδιαφορία να ακούσουν το ΤΕΕ) έτρεξαν να γλυτώσουν τα ρετιρέ της Αθήνας από την απώλεια της θέας τους! (Μήπως και της δικής τους? -άραγε που μένουν οι “αγωνιστές του συντάγματος” δικαστές?) ….
Ζημιά τα συνδυαστικά κίνητρα
Σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα ξεκίνησε από την κατάχρηση των ευνοϊκών διατάξεων: π.χ bonus δόμησης που οδηγούν σε αύξηση ύψους και όγκου και έτσι προέκυψαν πολύ ψηλά κτίρια σε περιοχές με χαμηλό ύψος. Αντιθέτως η ευνοϊκή διάταξη για τα πατάρια (εσωτερικοί εξώστες) πιστεύω θα ήταν δίκαιο να παραμείνει εφόσον δεν επηρεάζεται ο όγκος του κτιρίου. Επίσης η αύξηση του ύψους κατά 1 μέτρο λόγω ύπαρξης πυλωτής είναι δίκαιο να παραμείνει γιατί σε πολλές περιπτώσεις (ύψος 14μ.) με αυτόν τον τρόπο μπορεί να εξασφαλιστεί ο όροφος που χάνεται λόγω της πυλωτής. Ακόμη όμως και στην περίπτωση αύξησης δόμησης (τυχόν bonus), το αποτέλεσμα θα ήταν πιο αποδεκτό αν αυτό δεν συνδεόταν με αντίστοιχη αύξηση ύψους λόγω αυξημένου συντελεστή δόμησης (άρθρου 15, παρ. 1).
Με προτάσεις σαν τις παραπάνω θα μπορούσε να αποφευχθεί η συνολική κατάργηση των ευνοϊκών κινήτρων και να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες στο δομημένο περιβάλλον.
Δημαρχείο Αλίμου
Αφού ο Δήμος Αλίμου ήταν ενάντια στο ΝΟΚ γιατί πλήρωσε μελέτες στο Νέο Δημαρχείο Αλίμου με ΝΟΚ ευεργετήματα; Για δείτε συνάδελφοι το Διάγραμμα Κάλυψης του στο e adeies και θα καταλάβετε την πολιτική υποκρισία….Εφόσον πληρώθηκαν οι μελέτες γιατί πήγε στα δικαστήρια, κάτι το οποίο είχε χρησιμοποιήσει και ο ίδιος; Έβγαλε άδεια κατεδάφισης σε παιδικό σταθμό για να προκύψει η έγκριση δόμησης. Δεν το κατεδάφισε όμως…
Εργολαβικό συμβόλαιο
Τον Ιούνιο 2024 υπογράψαμε εργολαβικό συμβόλαιο για αντιπαροχή και καταθέσαμε τα απαραίτητα έγγραφα για την έκδοση κατασκευής των διαμερισμάτων μας. Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές εργασίες (μελέτες, συμβολαιογράφοι, πολιτικοί μηχανικοί, εφορία) και έχουν δαπανηθεί χιλιάδες ευρώ για αμοιβές και άλλες υποχρεώσεις αναμένοντας την άδεια. Θα πρέπει οπωσδήποτε να προστατευτούν (εξαιρεθούν της απόφασης του ΣτΕ) τα εργολαβικά προσύμφωνα έστω και αν δεν έχουν εκδοθεί άδειες ακόμη και να θεωρηθούν εργασίες όλα τα παραπάνω…
Υπογεγραμμένα συμβόλαια
Δουλεύω σε μεγάλη κατασκευαστική η οποία έχει επενδύσει εκατομμύρια ευρώ σε έργα, έχουμε υπογράψει συμβόλαια, έχουμε βρει χρηματοδότηση και πάμε να δημιουργήσουμε τις υποδομές που χρειάζεται η χώρα. Και τώρα έρχεται το ΣτΕ και μας λέει ότι όλα αυτά είναι άκυρα; Ότι έργα που έχουμε προγραμματίσει με βάση τη νομοθεσία και τις προβλέψεις για bonus δόμησης πρέπει να σταματήσουν επειδή κάποιος αποφάσισε ότι αυτό δεν είναι καλό;
Οικοδομικές άδειες στον αέρα
Η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί χάος για όσους έχουν ήδη εκδώσει οικοδομικές άδειες με βάση τα «μπόνους» δόμησης. Χωρίς καμία μεταβατική περίοδο, οι άδειες αυτές κινδυνεύουν με ακύρωση, αφήνοντας τους επαγγελματίες και τους ιδιοκτήτες σε απόλυτη αβεβαιότητα. Η αίσθηση της δικαιοσύνης και της ισονομίας καταρρέει, ενώ το δημόσιο πιθανότατα θα βρεθεί αντιμέτωπο με ατελείωτες αγωγές και αποζημιώσεις.
Σύλλογος Κατασκευαστών-Μηχανικών Νομού Μαγνησίας
κ.Υπουργέ,
Σας υποβάλλουμε περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχει μεγάλη αίσθηση αδικίας, έλλειψη ασφάλειας δικαίου, και μεγάλες οικονομικές ζημιές από την πρόσφατη ανακοίνωση του Προέδρου του Σ.τ.Ε., και οι οποίες σε περίληψη είναι οι εξής:
1. Εκδόθηκε Οικοδομική Άδεια αλλά δεν έγινε έναρξη εργασιών για διάφορους λόγους, ο κυριότερος των οποίων είναι ότι δεν υπάρχουν άμεσα διαθέσιμα συνεργεία οικοδόμων.
2. Εκδόθηκε η Οικοδομική Άδεια κτιρίων για τα οποία εκκρεμεί υπαγωγή τους σε Αναπτυξιακά Νόμο, π.χ. ξενοδοχεία ή κτίρια, Επιχείρησης Ενοικιαζομένων Διαμερισμάτων Δωματίων, και δεν επιτρέπεται στην περίπτωση αυτή έναρξη εργασιών πριν την απόφαση υπαγωγής στον Αναπτυξιακό Νόμο.
3. Εν ενεργεία κατασκευαστικές εταιρείες αγόρασαν οικόπεδο έχοντας πάρει από την ΥΔΟΜ Όρους Δόμησης του οικοπέδου.
4. Συντάχθηκε προσύμφωνο εργολαβικού αντιπαροχής και βάσει αυτού αναλήφθηκαν υποχρεώσεις που δεν μπορούν πλέον να ικανοποιηθούν.
5. Εν όψει ανέγερσης οικοδομής κατεδαφίστηκαν υπάρχουσες κατοικίες στο οικόπεδο.
6. Είναι υπό σύνταξη ή συντάχθηκαν μελέτες ή και υποβλήθηκαν στην ΥΔΟΜ ή στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής. Οι μελέτες αυτές είναι πλέον άχρηστες, αλλά οι συντάκτες τους Μηχανικοί πρέπει να πληρωθούν.
Φυσικά υπάρχει συνδυασμός των ανωτέρω περιπτώσεων ή και άλλες περιπτώσεις.
Εάν ισχύσει το «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε» γνωρίζουμε ότι θα μειωθούν δραστικά οι επενδύσεις σε ανεγέρσεις νέων οικοδομών, κυρίως λόγω της αβεβαιότητος που θα υπάρξει ως προς τους όρους δόμησης, με δυσμενείς οικονομικές και στεγαστικές συνέπειες και για τους επενδυτές αλλά και για όλους όσους ενδιαφέρει το στεγαστικό πρόβλημα.
Οικοδομή στο Περιστέρι
Τον Σεπτέμβριο του 2023 υπογράψαμε εργολαβικό συμβόλαιο για ανέγερση πολυκατοικίας στο Περιστέρι, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Η έκδοση της άδειας καθυστέρησε για μήνες και ακόμα δεν έχει εκδοθεί. Στη διάρκεια αυτής της καθυστέρησης, έχουμε δαπανήσει περίπου 35.000 ευρώ για μελέτες, δικηγόρους και φόρους, ενώ πληρώνουμε και ενοίκια στους οικοπεδούχους χωρίς να έχει ξεκινήσει το έργο. Με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, βρισκόμαστε σε αδιέξοδο.
12 χρόνια μετά;
Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει! Βρίσκομαι σε μια κατάσταση που αγγίζει τα όρια του παραλόγου. Έχω κινηθεί μέσα στο πλαίσιο του νόμου, με βάση ένα κανονισμό που ισχύει εδώ και πάνω από 12 χρόνια. Και τώρα; Μια απόφαση του δικαστηρίου αποφασίζει να μας γυρίσει πίσω και να εφαρμοστεί αναδρομικά, χωρίς καμία πρόβλεψη για όσους βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο, με τις άδειες τους να έχουν εκδοθεί και τις εργασίες σε πλήρη εξέλιξη!
Πού είναι η λογική; Πώς μπορείς να ακυρώνεις εντελώς και να τινάζεις στον αέρα το σχέδιο, την επένδυση, τη δουλειά μας και τις χρηματικές μας δεσμεύσεις, χωρίς να αφήνεις μια ελάχιστη προσαρμογή; Ο νόμος είναι ακριβώς αυτό: μια σταθερή βάση για να κινηθούμε και να σχεδιάσουμε με ασφάλεια. Δεν γίνεται να αλλάζει τα δεδομένα έτσι ξαφνικά χωρίς καμία εξαίρεση!
Διαβάστε ακόμη
Ποδαρικό με νέα τιμολόγια στο ρεύμα
Τα 3+1 προγράμματα για στέγαση και ενεργειακή αναβάθμιση
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα