search icon

Ελλάδα

Νέος υγειονομικός κίνδυνος: 1,1 εκατ. Έλληνες με Long Covid και η πανδημία συνεχίζεται

Το σύνδρομο που χαρακτηρίζεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία αφορά το 30% όσων νόσησαν από κορωνοϊό, ανεξαρτήτως αν χρειάστηκε να νοσηλευτούν ή όχι - Έχουν καταγραφεί πάνω από 200 συμπτώματα, ορισμένα από τα οποία πολύ σοβαρά

Καθώς η χώρα μας συνεχίζει να δίνει μάχη -όπως και πολλές άλλες χώρες- για την αναχαίτιση του κορωνοϊού και την αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19, ένας νέος υγειονομικός κίνδυνος απαιτεί άμεση διαχείριση.

Πρόκειται για το σύνδρομο Long COVID, μια αναδυόμενη από τον Μάιο του 2020 χρόνια πάθηση που αφορά έως και το 30% όσων νόσησαν από κορωνοϊό, ανεξαρτήτως αν χρειάστηκε να νοσηλευτούν ή όχι. Οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές καλούνται ήδη να απαντήσουν στη νέα μείζονα πρόκληση για το σύστημα υγείας και ασφάλισης, με τη λοίμωξη COVID-19 όχι μόνο να μην τίθεται υπό έλεγχο, αλλά και να τροφοδοτεί με αμείωτο ρυθμό τη δεξαμενή με περιστατικά Long COVID.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ποσοστό έως και 30% των ατόμων που θα νοσήσει από κορωνοϊό θα αναπτύξει συμπτώματα Long COVID. Στη Βρετανία ανακοινώθηκε ότι το εν λόγω σύνδρομο αφορά πλέον τουλάχιστον 2 εκατομμύρια πολίτες. Ο όρος περιλαμβάνει τα συμπτώματα και τις επιπλοκές (όψιμες ή μακροχρόνιες) που εμμένουν ή εμφανίζονται τέσσερις εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με κορωνοϊό, ανεξαρτήτως ηλικίας, και διαρκούν για τρεις ή και περισσότερους μήνες. Σε ποσοστό 5%-10% τα συμπτώματα μπορεί να συνεχίζονται έως και ένα έτος μετά τη νόσηση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά έχουν καταγραφεί πάνω από 200 συμπτώματα, ορισμένα από τα οποία πολύ σοβαρά και συνδέονται με ζωτικές λειτουργίες (καρδιαγγειακές, αναπνευστικές, ενδοκρινικές, γνωσιακές) του οργανισμού, χωρίς να μπορούν να αποδοθούν σε άλλη πάθηση πλην της λοίμωξης COVID-19.

 Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί πάνω από 3,7 εκατομμύρια λοιμώξεις, το οποίο σημαίνει ότι έως και 1,1 εκατομμύρια άτομα μπορεί να πάσχουν από το σύνδρομο Long COVID και να υποφέρουν από διάφορα συμπτώματα. Η διαδρομή που κάνουν οι ασθενείς με σύνδρομο Long COVID αναζητώντας ιατρική βοήθεια και λύση στο πρόβλημά τους είναι δύσβατη και με πολλές παρακάμψεις μέχρι την ολοκλήρωσή της, εάν ολοκληρωθεί. Το μαρτυρούν τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τα οποία μόλις 24.500 ασθενείς έχουν λάβει ιατρική φροντίδα από το 2020.

Από την πλευρά του, το υπουργείο, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς, ακολουθώντας τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες δρομολογεί τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλαισίου δομών και συνολικής διαχείρισης των ασθενών μέσα από το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με τον κωδικό της διάγνωσης, τα πρωτόκολλα εξετάσεων και θεραπειών, την αποζημίωσή τους κ.ο.κ. ώστε να προκύψει ένας πλήρης χάρτης για την αντιμετώπιση και διαχείριση του συνδρόμου.

«Το σύνδρομο Long COVID χαρακτηρίζεται ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με μελέτες, το 30% των ασθενών που θα νοσήσουν από κορωνοϊό θα το αντιμετωπίσουν, δηλαδή σχεδόν 1 στους 5 θα παρουσιάσει κάποιες υπολειμματικές βλάβες σε ζωτικά όργανα όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, το ήπαρ, οι ενδοκρινείς αδένες, το κεντρικό νευρικό σύστημα», ανέφερε η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και διευθύντρια Α’ Κλινικής Εντατικής Θεραπείας (ΚΕΘ) του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», Αναστασία Κοτανίδου, παρουσιάζοντας την περασμένη εβδομάδα το πρότυπο διεπιστημονικό Κέντρο Αναφοράς ασθενών με Long COVID της Α’ ΚΕΘ.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version