search icon

Ελλάδα

Νέο κυβερνητικό αφήγημα: Θα γκρεμίσουμε τα αυθαίρετα που οδήγησαν στην τραγωδία

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει τους προβολείς της επικαιρότητας στα αυθαίρετα και τις ατακτοποίητες μάντρες είναι συντονισμένη και αναδεικνύεται από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά την πολύνεκρη τραγωδία

Με αυθαίρετο αφήγημα επιχειρεί η κυβέρνηση να αποδράσει από τις πολιτικά, εγκληματικές ευθύνες της για την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική που προκάλεσε τον θάνατο 85 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά.

Το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από αρκετές επικοινωνιακές παλινδρομήσεις, επέλεξε τελικά να εναποθέσει τις όποιες πιθανότητες διάσωσης του πολιτικού του κεφαλαίου στην αυθαίρετη δόμηση και στις ατακτοποίητες μάντρες, λες και αυτά φέρουν την αποκλειστική ευθύνη για την φονική κατάληξη της φωτιάς στο Μάτι.

Για τον λόγο αυτό το μεσημέρι της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε η πολλοστή κυβερνητική συνέντευξη τύπου από την «μαύρη» 23η Ιουλίου όπου οι υπουργοί Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης και Σωκράτης Φάμελλος προανήγγειλαν σχέδιο κατεδάφισης των «φονικών» αυθαιρέτων. Παράλληλα, στην Βουλή κατατέθηκε και η σχετική τροπολογία η οποία περιέλαβε και ειδική αναφορά για τα ομολογουμένως απαράδεκτα αυθαίρετα της Μακρονήσου. Άραγε, τέσσερα χρόνια στην εξουσία, τώρα διαπίστωσε η κατά τα άλλα αριστερή κυβέρνηση τα παραπήγματα που μετατρέπονται χρόνο με το χρόνο σε τουριστικές οικίες;

Κατά την συνέντευξη τύπου οι τρεις αρμόδιοι υπουργοί προσδιόρισαν τα υπό κατεδάφιση κτίσματα στην Αττική σε 3.200, εκ των οποίων τα 2.500 βρίσκονται σε δασικές περιοχές και τα υπόλοιπα 700 σε παραλίες, στην περιφέρεια Αττικής. Μάλιστα, έσπευσαν να επισημάνουν ότι η λίστα με τα πρώτα 100 κτίσματα που θα πάνε οι μπουλντόζες θα βρίσκεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος τη Δευτέρα. Είναι τουλάχιστον απορίας άξιον, ωστόσο, γιατί δεν είχε ήδη προχωρήσει η διαδικασία για την κατεδάφιση αυτών των 3.200 κτισμάτων, με δεδομένο, ότι έχουν ήδη εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης και κατά συνέπεια θα έπρεπε να είχαν ήδη ενεργοποιηθεί. Οι υπουργοί, δεν εξήγησαν γιατί αυτές οι αποφάσεις κατεδάφισης είχαν μείνει στα συρτάρια των υπηρεσιών τους.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να στρέψει τους προβολείς της επικαιρότητας στα αυθαίρετα είναι συντονισμένη και αναδεικνύεται από τις πρώτες κιόλας μέρες μετά την πολύνεκρη τραγωδία. Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε προκαλέσει αντιδράσεις δηλώνοντας στο BBC ότι για την τραγωδία έφταιγαν όσοι έχτισαν αυθαίρετα, ενώ το ίδιο αφήγημα επανέλαβαν στη συνέχεια πολλά κυβερνητικά στελέχη. Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής έκανε παραγγελία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών με την οποία περιορίστηκε να ζητήσει τον έλεγχο μόνο των ενδεχόμενων πολεοδομικών ευθυνών για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική.

Η τροπολογία

Συγκεκριμένα, η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης της Πολιτείας, με σκοπό την κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές οι οποίες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο φυσικών καταστροφών.

Δείτε εδώ την τροπολογία

Σταθάκης: Η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία από φυσική καταστροφή

Στη συνέντευξη Τύπου με την οποία προαναγγέλθηκε η τροπολογία για την επιτάχυνση των διαδικασιών κατεδάφισης αυθαιρέτων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης άρχισε την τοποθέτησή του λέγοντας, ότι στο Μάτι εκτυλίχθηκε η μεγαλύτερη εθνική τραγωδία που έχει προκύψει από φυσική καταστροφή, ακόμη μεγαλύτερη και από τη φωτιά στην Ηλεία το 2007. Η κυβέρνηση αποφάσισε λοιπόν να νομοθετήσει άμεσα μέτρα με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή, προκειμένου να μη ξαναζήσει η χώρα μας παρόμοιες στιγμές αλλά και για να μπει τέλος στην αυθαίρετη δόμηση.

“Η τροπολογία δημιουργεί ένα μεταβατικό πλαίσιο με επιτάχυνση παρεμβάσεων και δυνατότητα κατεδάφισης κτισμάτων σε περιοχές αναδασωτέες, πυρόπληκτες, με ρέματα αλλά και ετοιμόρροπα κτίρια. Ένα μέρος των παρεμβάσεων αφορά την κείμενη νομοθεσία για αυθαίρετες κατασκευές και τοίχους σε απόσταση 500 μέτρων από παραλία (νόμος Τρίτση), την οποία και ενεργοποιούμε. Ρυθμίζουμε μια συνοπτική διαδικασία στην οποία ο έλεγχος θα γίνεται από επιθεωρητές δόμησης του υπουργείου, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα ένστασης απευθείας στο Συμβούλιο της Επικρατείας μέσα σε 15 μέρες, όχι όμως και δυνατότητα διοικητικών ενστάσεων” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Σταθάκης.

Ο υπουργός αποκάλυψε ότι τη Δευτέρα οι αρμόδιοι υπουργοί θα έχουν στα χέρια τους λίστα με τα πρώτα εκατό αυθαίρετα κτίσματα τα οποία θα κατεδαφιστούν. “Για τις κατεδαφίσεις έχουμε εξασφαλίσει κονδύλι 5 εκατ. ευρώ. Λαμβάνουμε μέτρα για την ενίσχυση του πράσινου ταμείου, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στην αποκεντρωμένη διοίκηση να προβαίνει σε απευθείας αναθέσεις μέχρι το ποσό των 135.000 ευρώ που προβλέπει ο νόμος” συμπλήρωσε, χωρίς να αποκαλύψει ωστόσο το πότε θα πιάσουν δουλειά οι μπουλντόζες.

Σε ερώτηση του protothema, αν οι μπουλντόζες θα μπουν και στο Μάτι για να κατεδαφίσουν αυθαίρετα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμμελος, εμμέσως πλην σαφώς, απάντησε θετικά. Αν υπάρχει ένα αυθαίρετο κτίσμα σε μια περιοχή που έχει καεί και εμποδίζει την πρόσβαση πολιτών στη θάλασσα, οφείλουμε να σταματήσουμε αυτή την αυθαιρεσία, είπε με νόημα ο κ.Φάμμελος. “Στο σημείο όπου βρέθηκαν οι πολλοί νεκροί, εκκρεμεί ζήτημα διακατεχόμενης δημόσιας δασικής έκτασης, η οποία σε πρώτο βαθμό έχει κριθεί υπέρ του Δημοσίου”, αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός για το οικόπεδο στο Μάτι, όπου έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι.

Νωρίτερα ο κ.Σταθάκης είχε δηλώσει, ότι “στο Μάτι κάτι λιγότερο από το 50% των κτισμάτων δεν είναι νόμιμα”. Ωστόσο σήμερα εννέα στους δέκα όσων χτίζουν στην Ελλάδα είναι νόμιμοι, σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν τις προηγούμενες δεκαετίες, ήταν τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο υπουργός.

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα στο Μάτι, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι θα χρειαστούν τρία χρόνια για την πολεοδομική ανασυγκρότηση της περιοχής, η οποία θα γίνει με τη μέθοδο του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου, “ενός ευέλικτου εργαλείου, που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιείται για μεγάλες επενδύσεις, αλλά το επιλέξαμε και για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών”. Η τροπολογία αφορά κατεδάφιση αυθαιρέτων ακόμη και στη Μακρόνησο, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Θυμίζουμε ότι πριν από ένα χρόνο επιθεωρητές δόμησης και περιβάλλοντος στο πλαίσιο επιτόπιων ελέγχων, είχαν εντοπίσει αυθαίρετα κτίσματα στη Μακρόνησο.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη τα αυθαίρετα στην Περιφέρεια Αττικής ανέρχονται σε 2.500 δασικά και 700 σε παραλίες. «Μέχρι το 2019-2010 η χώρα θα έχει επικυρωμένες θεσμοθετημένες παραλίες και αιγιαλούς» υποσχέθηκε ο υπουργός Ενέργειας. Ο έλεγχος θα περνάει όχι από την πολεοδομία αλλά από τα περιφερειακά και τοπικά πολεοδομικά παρατηρητήρια και το κεντρικό του υπουργείου, διευκρίνισε. Μάλιστα, το πρόστιμο θα μεταφέρεται στην εφορία και θα είναι αυξημένο πάνω από 100%.

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος υποστήριξε ότι με την τροπολογία απλουστεύονται και οι διαδικασίες για την οικονομική ενίσχυση των πληγέντων. Μάλιστα θα δίδεται αποζημίωση και για τη δευτερεύουσα κατοικία, ενώ η έως τώρα νομοθεσία αποζημίωνε μόνο την κύρια κατοικία, σύμφωνα με τον υπουργό. Ο κ.Σκουρλέτης απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι η Η ΝΔ δια μέσω του αρχηγού της δεν έχει υποπέσει σε πολιτική τυμβωρυχία, όμως αφήνει άλλους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά, ενώ για το ίδιο θέμα ο κ.Φάμελλος “καλωσόρισε” το ενδιαφέρον του κ.Μητσοτάκη στα θέματα δάσους και περιβάλλοντος.

Πηγή: protothema.gr

Exit mobile version