Του Χρήστου Μπόκα
Νέο γύρο σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης προκαλεί μια ακομα κυβερνητική πρωτοβουλία για τον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας με την αντιπολίτευση να την χαρακτηρίζει ως μια νέα «ιδεοληπτική» παρέμβαση που «υποβαθμίζει τα δημόσια σχολεία και διαλύει την ιδιωτική εκπαίδευση».
Είναι ενδεικτικό ότι ο αρχηγός της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ζήτησε τη διεξαγωγή σχετικής προ ημερήσιας διατάξεως συζήτησης στην Ολομέλεια υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η πολιτική που ασκεί μέχρι σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στον τομέα της παιδείας αποτελεί οδοστρωτήρα για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας».
Από την πλευρά της κυβέρνησης απάντησε ο κ. Νίκος Φίλης προαναγγέλλοντας ότι η συζήτηση θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ώστε -όπως είπε- να αναδειχθούν οι διαφορετικές αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για την Παιδεία.
«Στο μυαλό μας έχουμε τη δήλωση του κ. Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΝΔ, ότι οι μαθητές είναι πελάτες στα σχολεία, δήλωση που δείχνει την αντίληψη της ΝΔ για εμπορευματοποίηση της γνώσης και η πρόταση για μεταφορά της πίστωσης από σχολείο σε σχολείο από τους γονείς, πρόταση που συνιστά υπονόμευση του σχολείου ως σχολείου ισότητας, ως σχολείου της γειτονιάς» ανέφερε ο κ. Φίλης, ενώ υπογράμμισε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης στηρίζονται σε διαφορετική φιλοσοφία και οδηγούν σε σχολείο ισότητας και ποιότητας.
ΝΔ: Κυβέρνηση της κομματοκρατίας, αναξιοκρατίας και εξίσωσης προς τα κάτω
Πιο αναλυτικά ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρει ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις λαμβάνονται με ιδεολογική εμμονή και προδίδουν «κομματοκρατία και αναξιοκρατία, εξίσωση προς τα κάτω, πολιτική παραπλάνηση, αυταρχισμό και επιβολή των βίαιων μειοψηφιών, εκπαιδευτικό επαρχιωτισμό και απομόνωση». Αλλά και «απόρριψη στοιχείων που επιβάλλεται να χαρακτηρίζουν τις αλλαγές στην παιδεία: συναίνεση, αριστεία, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών που αφορούν στη διδασκαλία και στη μάθηση».
Σημειώνει παράλληλα, μια σειρά από αποφάσεις που οφείλονται σε κυβερνητική ανικανότητα όπως η υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα κενά στην έναρξη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς, η εγκατάλειψη του ολοήμερου σχολείου, η περιθωριοποίηση της ξενόγλωσσης παιδείας και η πειραματική αντιμετώπιση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει ότι από τις αρχές του 2015 περισσότερες από 100 αποσπασματικές ρυθμίσεις έχουν αποσαρθρώσει όλες τις βαθμίδες της Παιδείας, ενώ με το νομοσχέδιο που τώρα κατέθεσε ο αρμόδιος Υπουργός επιχειρεί να θέσει την ιδιωτική εκπαίδευση υπό πλήρη κρατικό έλεγχο.
«Το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας», καταλήγει ο κ. Μητσοτάκης, «είναι καθοριστικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον των Ελλήνων πολιτών. Η ολοκληρωτική αποσύνθεσή του θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Η ελληνική Παιδεία έρχεται από τα βάθη των αιώνων. Αποτελεί παγκόσμιο πολιτισμικό φάρο που ακτινοβολεί μέχρι σήμερα σε πείσμα των συχνά αντίξοων ιστορικών συνθηκών. Κανείς δεν δικαιούται να τη στερήσει από τις επόμενες γενιές. Πλησιάζουμε στην έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους και είναι επείγον να ληφθούν διορθωτικά μέτρα».
Ν. Φίλης: Η ΝΔ θέλει την υπονόμευση του δημοσίου σχολείου
Από τη Βουλή ο κ. Φίλης απάντησε λέγοντας ότι «Ξαφνικά δημιουργήθηκε ένα κεντρικό πολιτικό ενδιαφέρον μέσα στο θέρος. Η κυβέρνηση το πρωί απάντησε σε ένα επεισόδιο που έγινε στο ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλοντας ότι μετά τις διακοπές θα υπάρξει με πρωτοβουλία της κυβέρνησης προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση και είδαμε ότι και ο κ. Μητσοτάκης με τη δική του πρόταση συμφωνεί σε αυτό» είπε για να προσθέσει «Αυτός θα είναι ο αγιασμός της Βουλής για την εκπαίδευση τον Σεπτέμβριο. Η συζήτηση για την παιδεία θα αναδείξει τις μεγάλες ριζικά διαφορετικές αντιλήψεις για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου από την μια και την μετατροπή του σε ένα αγοραίο πράγμα από την άλλη. Στο μυαλό μας έχουμε την φράση από τον κ. Μητσοτάκη ότι οι μαθητές είναι πελάτες. Αυτή η φράση έδειξε την επιδίωξη της ΝΔ για την εμπορευματοποίησης παιδείας. Θέλει την υπονόμευση του δημόσιου σχολείου».
«Στις 12 Σεπτεμβρίου για πρώτη φορά τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς κενά σε προσωπικό και βιβλία. Εξασφαλίσαμε τα κονδύλια για προσλήψεις 21.000 εκπαιδευτικών και σύντομα θα υπάρξει ανακοίνωση πρόσληψης επιπλέον 800 εκπαιδευτικών για ευπαθείς ομάδες και πρόσφυγες» είπε ο κ. Φίλης σε άλλο σημείο υποστηρίζοντας ότι το 2017 θα καταργηθεί «το μνημονιακό καθεστώς αδιοριστίας».
Αναφορικά με την εκπαίδευση των προσφύγων είπε ότι «στη χώρα μας υπάρχουν 22.000 προσφυγόπουλα από 1 μηνός έως 18 ετών. Σταδιακά τα προσφυγόπουλα πρέπει να μπουν στην τυπική εκπαίδευση. Αυτό χρειάζεται προετοιμασία. Θα λειτουργήσουν τάξεις υποδοχής προκειμένου εκεί να μάθουν ελληνικά και μια ξένη γλώσσα» και πρόσθεσε «πρέπει να υπάρξει συνύπαρξη των παιδιών στο προαύλιο. Να παίξουν, να κάνουν γυμναστική ή πολιτισμικά προγράμματα και να μιλήσουν την γλώσσα του σώματος…».
Κόντρα για τα επεισόδια σε γραφεία του ΠΑΣΟΚ
Εκτός των παραπάνω σφοδρή σύγκρουση υπήρξε και για την καταγγελία του κ. Ανδρέα Λοβέρδου σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος της ΟΙΛΕ Μιχάλης Κουρουτός προπηλάκισε συνεργάτη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Κωνσταντόπουλου. «Ο κ. Μιχάλης Κουρουτός «επισκέφτηκε» το γραφείο του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Δημήτρη Κωνσταντόπουλου και προπηλάκισε, παρουσία του βουλευτή, τον διευθυντή του κ. Π.Βεντήρη, λόγω της διαφωνίας του με ανακοίνωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για θέμα σχεδίου νόμου του υπουργείου Παιδείας. Δεν είναι η πρώτη αλλά η πολλοστή φορά που ο εν λόγω «συνδικαλιστής» ασχημονεί σε βάρος στελεχών και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Καταδικάζουμε τη συγκεκριμένη ενέργειά του, τον διαχωρίζουμε από το σώμα των εκπαιδευτικών της δημόσιας εκπαίδευσης και δηλώνουμε κατηγορηματικά πως, αν δεν ζητήσει δημόσια συγγνώμη, τότε θα διακόψουμε κάθε συζήτηση και επαφή με τον εν λόγω «κύριο»» αναφέρει η ανακοίνωση του κ. Λοβέρδου.
Για το επεισόδιο ο κ. Κωνσταντόπουλος κάλεσε τον κ. Φίλη να πάρει θέση και να «καταγγείλει τους τραμπουκισμούς» ενώ υποστήριξε ότι ο κ. Κουρουτός με τη συμπεριφορά του «εξασφάλισε μια θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ».
Ωστόσο ο κ. Φίλης του απάντησε λέγοντας ότι «Αυτά που εσείς ισχυρίζεστε δεν τα λέει ο κ. Βεντήρης, ο προϊστάμενος και διευθυντής του γραφείου σας. Ποιόν να πιστέψω; Το θύμα που μιλά με κόσμιο τρόπο και δεν αναφέρει τίποτε από αυτά ή εσάς; Ο ίδιος δεν αναφέρει τίποτα για τραμπουκισμούς. Στήνετε έναν πολιτικό καυγά ενώ ο άνθρωπός σας λέει άλλα. Τι να καταδικάσω; Αυτό που δεν καταδικάζει ο κ. Βεντήρης; Του τα βάζετε εσείς στο στόμα και λυπάμαι γι αυτό το αδίστακτο πολιτικό παιχνίδι».