Του Γρηγόρη Τζιοβάρα
Με συναινετική διάθεση στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά με κατηγορηματική αντίθεση στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για αλλαγή του εκλογικού νόμου θα προσέλθει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση της προσεχούς Πέμπτης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Αξιωματούχοι της Συγγρού μιλούν για «χαμηλές προσδοκίες» από τις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός, καθώς διαβλέπουν ότι «δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης», αφού, κατά την εκτίμησή τους, «οι διακηρυσσόμενες προθέσεις της κυβέρνησης για θεσμικές τομές δεν είναι ειλικρινείς».
Αντιθέτως, στην αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνουν πεπεισμένοι ότι «υποκρύπτονται εμφανείς κομματικές σκοπιμότητες των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», που έχουν ως στόχο, αφενός σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης με επικοινωνιακούς τακτικισμούς για αλλαγή της ατζέντας του δημόσιου διαλόγου και, αφετέρου μεσοπρόθεσμα, την προσπάθεια να ανακόψουν την αυτοδυναμία της ΝΔ που θεωρούν ότι θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών, όποτε και αν διεξαχθούν.
«Το γεγονός ότι η αναγγελία των συναντήσεων συνοδεύτηκε από διαρροές επικριτικών για την αντιπολίτευση σχολίων που περιείχαν τα non paper του Μαξίμου, αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για τις επικοινωνιακές σκοπιμότητες της κυβέρνησης», υποστηρίζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επισημαίνουν ότι «πρωτίστως το Σύνταγμα αλλά και ο εκλογικός νόμος, απαιτούν συναινετικές διαδικασίες για την αναθεώρησή τους» και θεωρούν ότι «εκ του πονηρού» την ανακίνηση των συγκεκριμένων ζητημάτων στην παρούσα συγκυρία».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της ΝΔ θα προσέλθει στη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα με τις εκπεφρασμένες θέσεις του που είναι ότι μπορεί να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την συνταγματική αναθεώρηση, αλλά δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για αλλαγές στον εκλογικό νόμο.
Άλλωστε, σημειώνουν, ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει την ανάγκη να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να αλλάξει ο καταστατικός χάρτης της χώρας ήδη από την πρώτη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό τον περασμένο Ιανουάριο στο Μαξίμου, ενώ και μεταγενέστερα από το βήμα της Βουλής είχε καλέσει τον κ. Τσίπρα να συναινέσει σε μια συμφωνία ούτως ώστε να καταστεί δυνατόν να είναι Αναθεωρητική η επόμενη Βουλή.
Σε ίδια αυτή θέση θα επιμείνει ο κ. Μητσοτάκης και στη συνάντηση της Πέμπτηςθεωρώντας ότι μπορούν να οριστούν τα αναθεωρητέα άρθρα από αυτή τη Βουλή και η επόμενη με τη νέα πλειοψηφία, την οποία θα έχει, να αποφασίσει για τη μορφή που θα λάβουν οι επιμέρους διατάξεις.
Στο ζήτημα του εκλογικού συστήματος, αντιθέτως, στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης με την κυβέρνηση. Ούτως ή άλλως η ΝΔ, όπως εξηγούν, προτάσσει την ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα και δεν συμφωνεί με την κατάργηση του μπόνους που προβλέπεται για το πρώτο κόμμα, όπως φέρεται διατεθειμένη να προωθήσει η κυβέρνηση. Πολύ περισσότερο που, κατά την άποψή τους, οι συγκεκριμένες αλλαγές υιοθετούνται τώρα για να στερήσουν την αυτοδυναμία από τη Νέα Δημοκρατία.
Ο κ. Μητσοτάκης, μάλιστα, παρομοίασε σε πρόσφατες δηλώσεις του τους σχεδιασμούς περί απλής αναλογικής με το ανάλογο προηγούμενο της περιόδου 1989 – 1990 όταν χρειάστηκε να γίνουν τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις για να σχηματίσει κυβέρνηση η ΝΔ. Και πρόσθεσε ότι τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη «λειτουργούν ως νέοι Κουτσόγιωργες…».
«Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δυο φορές», είναι η φράση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος της ΝΔ για να απορρίψει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Η μόνη αλλαγή που μπορεί να αποδεχθούν στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών.
Κατά τα λοιπά, εκτίμηση του επιτελείου της Συγγρού είναι ότι «οι κυβερνητικοί τακτικισμοί δεν θα βρουν πρόσφορο έδαφος και στην υπόλοιπη αντιπολίτευση». Και, έτσι, θεωρούν ότι δεν θα επιτευχθεί η πλειοψηφία των 200 βουλευτών που απαιτείται ώστε να ισχύουν από την προσεχή εκλογική αναμέτρηση οι όποιες αλλαγές αποφασίσει, εν τέλει, η κυβέρνηση.