search icon

Ελλάδα

Ναυάγιο στην Πύλο: Σβήνουν οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων

Πρακτικά αναμένεται η τυπική λήξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης που διεξάγει το Λιμενικό Σώμα στη θαλάσσια ζώνη όπου βυθίστηκε το μοιραίο δουλεμπορικό σκάφος

Εκμηδενίζονται οι πιθανότητες, καθόσον περνά ο χρόνος, για την ανεύρεση επιζώντων στο σημείο του τραγικού ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου. Πρακτικά αναμένεται η τυπική λήξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης που διεξάγει το Λιμενικό Σώμα στη θαλάσσια ζώνη όπου βυθίστηκε το μοιραίο δουλεμπορικό σκάφος. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή του το βράδυ της Παρασκευής ο εκπρόσωπος τύπου της υπηρεσιακής κυβέρνησης, Ηλίας Σιακαντάρης, «περιμένουμε τις εισηγήσεις του Λιμενικού, των ανθρώπων που γνωρίζουν τις πιθανότητες και τις δυνατότητες να βρεθούν επιζώντες, περισσότεροι ναυαγοί. Θα τους ακούσουμε. Ακούσατε, όμως, τον Εκπρόσωπο του Λιμενικού, που σας είπε ότι ακόμη μέχρι σήμερα δεν το εξετάζουν αυτό. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία. Μπορεί το Λιμενικό να συνεχίσει μέχρις ότου θεωρήσει και εισηγηθεί ότι δεν έχει νόημα να συνεχιστούν οι έρευνες».

Υπενθυμίζεται πως από το ναυάγιο του υπερφορτωμένου με περισσότερους από 700 μετανάστες αλιευτικού πλοίου το οποίο ανετράπη και βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου το πρωί της Τετάρτης 14/6, υπό την εποπτεία του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ανασύρθηκαν 78 σοροί, ενώ από τη θάλασσα περισυνελέγησαν και διασώθηκαν 104 άτομα.

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στο πολύνεκρο θαλάσσιο δυστύχημα, εν εξελίξει βρίσκεται η διαδικασία καταλογισμού ποινικών ευθυνών, κατ’ αρχάς εις βάρος ατόμων που συνόδευαν τους άτυχους μετανάστες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας με τη συνδρομή των στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό γραφείο επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), συνέλαβε 9 άνδρες εκ των διασωθέντων, εθνικότητας Αιγυπτιακής, ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών, πλήρωμα του πλοίου οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.

Τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται οι 9 Αιγύπτιοι συλληφθέντες Αιγύπτιοι αφορούν στην παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών κατά παράβαση του Ν. 3386/2005 και του Ν. 4251/2014, καθώς επίσης και παράβαση των άρθρων του Ποινικού Κώδικα 187 (εγκληματική οργάνωση), 277 (πρόκληση ναυαγίου), 302 (ανθρωποκτονία από αμέλεια) και 306 (έκθεση ζωής σε κίνδυνο).

Στους 9 φερόμενους σαν διακινητές και δουλεμπόρους οι έρευνες κατέληξαν κυρίως μέσω των καταθέσεων τις οποίες έλαβαν οι αρμόδιοι ανακριτές από τους επιζώντες. Το protothema.gr έφερε στη δημοσιότητα απόσπασμα μιας τέτοιας κατάθεσης, στην οποίαν αποτυπώνονται οι απάνθρωπες συνθήκες υπό τις οποίες διέσχιζαν τη Μεσόγειο 700 και πλέον άνθρωποι.

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Exit mobile version