search icon

Ελλάδα

Μόσιαλος: Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει κέντρο επενδύσεων για καινοτόμα φάρμακα

Η «δίψα» της παγκόσμιας φαρμακοβιομηχανίας για δεδομένα που θα αξιοποιηθούν με την τεχνητή νοημοσύνη - Τα πολύτιμα δεδομένα που μπορούν να συγκεντρωθούν από ΕΟΠΠΥ και ΗΔΙΚΑ- Οι δυνατότητες αξιοποίησης των Ελλήνων του εξωτερικού

Τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρει η «επέλαση» της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της υγείας και τις ευκαιρίες για την ανάπτυξη καινοτόμων βιομηχανιών στην Ελλάδα ανέλυσε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Brian Abel-Smith και επικεφαλής του τμήματος δημόσιας υγείας στο LSE, ο Ηλίας Μόσιαλος, στο 1st SFEE Summit που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ).

Όπως εξήγησε ο Ηλίας Μόσιαλος, το 30% των συνολικών δεδομένων που επεξεργάζονται τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης προέρχεται από τον χώρο της υγείας και το ποσοστό αυτό αυξάνεται σταθερά. 

Πρόκειται για δεδομένα που λαμβάνονται από δημόσια συστήματα υγείας, ασφαλιστικούς φορείς, ιδιωτικά θεραπευτήρια, ακόμα και από τις εφαρμογές υγείας που χρησιμοποιούν οι πολίτες στα κινητά τους.

Τα δεδομένα αυτά αποτελούν μία πολύτιμη πρώτη ύλη για τις φαρμακοβιομηχανίες στην ανάπτυξη και παρακολούθηση νέων φαρμάκων και θεραπειών, γεγονός που κατέστη ιδιαίτερα εμφανές την περίοδο της πανδημίας.

Συγκεκριμένα για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, οι δύο χώρες που ξεχώρισαν στην παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων ήταν το Ισραήλ και το Κατάρ, δύο χώρες που διακρίνονται για την οργάνωση και ψηφιοποίηση των εθνικών συστημάτων υγείας.

Αυτή ακριβώς η διάσταση προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία στην Ελλάδα να διακριθεί στην συγκέντρωση και αξιοποίηση δεδομένων υγείας με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, καθώς το εθνικό σύστημα στηρίζεται σε δύο ενιαίους φορείς: ένα ενιαίο ασφαλιστικό ταμείο, τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας  ΕΟΠΥΥ) αλλά και έναν κοινό φορέα κοινωνικής ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ). 

Οι δύο φορείς συγκεντρώνουν τα ιατρικά δεδομένα από το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού και θα μπορούσαν να αποτελέσουν «πόλο έλξης» για τις φαρμακευτικές εταιρείες.

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία και θα μπορούσε να βρίσκεται στην πρωτοπορία των επενδύσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μόσιαλος.

«Χρειαζόμαστε ένα ερευνητικό κέντρο που θα επεξεργάζεται αυτά τα δεδομένα, αλλά και μία εθνική βιοτράπεζα», τόνισε ο κ. Μόσιαλος, που παρατήρησε επίσης ότι στην Συμβουλευτική Επιτροπή για την Τεχνητή Νοημοσύνη που έχει συστήσει η ελληνική κυβέρνηση δε συμμετέχει κανένας εκπρόσωπος από τον τομέα της υγείας.  

Επίσης, η Ελλάδα θα μπορούσε να βρίσκεται στην πρωτοπορία της «κοινής κλινικής αξιολόγησης καινοτόμων θεραπειών» που εγκαινιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιανουάριο του 2025. 

Στην προσπάθεια ανάπτυξης καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών στην Ελλάδα είναι σημαντική η σύμπραξη του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, σημείωσε ο Ηλίας Μόσιαλος, αλλά και η αξιοποίηση του σημαντικού μέρους του ιατρικού προσωπικού της Ελλάδας που έφυγε από την χώρα την περίοδο της κρίσης και τώρα εργάζεται σε νοσοκομεία και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

Αναστασία Ματωνάκη (Pfizer): Η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα διεθνές AI hub

Η Αναστασία Ματωνάκη, Technology and Innovation Senior Manager, Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας Pfizer, Ελλάδα, ανέφερε ότι τα πραγματικά δεδομένα μπορούν να βοηθήσουν στην ταχύτερη εξέλιξη της φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να αντιλαμβάνονται έγκαιρα ποιες θεραπείες και φάρμακα δουλεύουν, ποιες όχι και χρειάζονται γρήγορα αλλαγή. 

«Η τεχνητή νοημοσύνη και η πληροφορική βοηθούν στην ταχύτερη επεξεργασία και αξιολόγηση δεδομένων, έτσι ώστε να μπορούμε να βρούμε patterns για πιο στοχευμένη ανάπτυξη φαρμάκων», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Αυτό για το οποίο ετοιμαζόμαστε στην επόμενη μέρα, είναι η κβαντική υπολογιστική που θα αλλάξει την ταχύτητα δεδομένων για την ανάπτυξη και ανακάλυψη νέων φαρμάκων. Η Ελλάδα έχει ρόλο, υπάρχει η τεχνογνωσία ώστε να γίνει ένα διεθνές AI hub, αρκεί να υπάρξει ομοιογένεια δεδομένων» τόνισε. 

«Απουσιάζει από την φαρμακευτική πολιτική της χώρας η αναγνώριση της καινοτομίας κατά τη λήψη αποφάσεων» σημείωσε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος  Παπαδημητρίου που τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί από κοινού με την πολιτεία «ένα φιλικό προς την καινοτομία περιβάλλον στην χώρα». 

Διαβάστε ακόμη

Υπερταμείο: Η επόμενη μέρα – Τι σηματοδοτεί η απορρόφηση ΤΑΙΠΕΔ και ΤΧΣ

Fitch: Υποβάθμισε την Intrum της Σουηδίας σε «CCC»

Η Streem Global εξαγόρασε τη Nami στη Σερβία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version