search icon

Ελλάδα

Μονοκλωνικά αντισώματα: Πόσοι έλαβαν τη θεραπεία στην Ελλάδα (vid)

Η χώρα μας είχε λάβει 2.000 δόσεις της αγωγής με μονοκλωνικά αντισώματα

Συνολικά 11 αιτήματα έχουν εγκριθεί από τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με κορονοϊό ενώ ήδη τη θεραπεία έλαβαν έξι ασθενείς.

Τη σχετική αποκάλυψη έκανε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος μιλώντας στο OPEN. Πρόκειται για δύο ασθενείς από το νοσοκομείο Σωτηρία, δύο από το Πανεπιστημιακό της Λάρισας και δύο από το νοσοκομείο της Λαμίας.

Η χώρα μας είχε λάβει 2.000 δόσεις της αγωγής με μονοκλωνικά αντισώματα. Διατίθενται σε δέκα νοσοκομεία και είναι διαθέσιμα για όλους τους ασθενείς που είναι θετικοί στον κορονοϊό και ανήκουν σε συγκεκριμένες ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου, που έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν σοβαρά. Ο γιατρός τους, μπορεί να μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, να αιτηθεί τη χορήγηση του μονοκλωνικού αντισώματος, το νοσοκομείο θα καλέσει τον ασθενή και θα γίνει η έγχυση, σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, μέσα σε μια ή δυο ημέρες.

Όπως είπε ο κ.Κωτσιόπουλος «αυτό που θα θέλαμε να δούμε τις επόμενες μέρες, είναι περισσότερα αιτήματα από τους γιατρούς που έχουν αυτές τις ευπαθείς ομάδες. Οι γιατροί θα πρέπει να ενημερωθούν περισσότερο. Μπορούν να κάνουν εύκολα την αίτηση και εμείς ως υπουργείο Υγείας έχουμε τη δυνατότητα να χορηγήσουμε αυξημένες δόσεις στον πληθυσμό».

Πού χορηγούνται τα μονοκλωνικά αντισώματα

Η ιατρική αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με COVID-19 υποβάλλεται αποκλειστικά από τον θεράποντα ιατρό του ασθενούς, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Η προτεραιοποίηση των αιτήσεων θα γίνεται με βάση τον χρόνο κατάθεσής τους στο ηλεκτρονικό σύστημα και δικαιούχοι είναι ασθενείς που πληρούν τα κριτήρια, όπως αυτά καθορίστηκαν από την Εθνική Επιτροπή Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι της λοίμωξης COVID-19. Κατά κύριο λόγο πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες υψηλού κινδύνου. Ο γιατρός έχει τη δυνατότητα να υποβάλει για έναν ασθενή αίτηση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων, μόνο εάν ο ασθενής έχει ηλικία 12 ετών και άνω, έχει επιβεβαιωθεί η νόσησή του με PCR test, το PCR test έχει διενεργηθεί στον ασθενή κατά το τελευταίο πενθήμερο.

Ο θεράπων ιατρός συμπληρώνει τα στοιχεία του ασθενούς. Μόλις υποβληθεί η αίτηση, ο ασθενής λαμβάνει SMS στο κινητό του για την επιβεβαίωση παραλαβής της αίτησης. Τόσο ο γιατρός όσο και ο ασθενής ενημερώνονται με SMS για την απόφαση της Επιτροπής, είτε είναι θετική είτε απορριπτική.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από την Επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών. Για τις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, οι ασθενείς ενημερώνονται από το Νοσοκομείο υποδοχής και προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και κατευθύνονται, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για COVID-19, στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης. Η χορήγηση είναι μία απλή διαδικασία όμοια με την έγχυση άλλων αντισωμάτων και διαρκεί περίπου 30 λεπτά. Ο ασθενής παραμένει στην ειδική μονάδα περίπου δύο ώρες για την έγχυση και την παρακολούθηση.

Διαβάστε ακόμα:

Στα ύψη η τιμή του καφέ: «Χτύπησε» υψηλά 10 ετών – Η άνοδος θα συνεχιστεί λένε οι αναλυτές (γράφημα)

Οι «ανάποδες» θεωρίες Ερντογάν βυθίζουν την τουρκική οικονομία

Exit mobile version