Δώδεκα πρωτοβουλίες για την οικονομία, με στόχο να προστατευθεί η απασχόληση και η παραγωγική δραστηριότητα ανακοίνωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Πρόκειται όπως είπε για «12 βήματα αυτοπεποίθησης που διαμορφώνουν έναν οδικό χάρτη έως το 2021, δηλαδή». Μεταξύ των μέτρων περιλαμβάνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, διατήρηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά.
«Πρόκειται για μια πολιτική που συνδυάζει φορολογική ελάφρυνση μισθωτής εργασίας, με ενίσχυση εργοδοτικής δράσης», χαρακτηρίζοντάς τους «βατήρες και οι δύο για τη δημιουργία εθνικού πλούτου και αντίδοτα σε παθογένειες», είπε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε το πακέτο των 12 μέτρων:
Βήμα 1ο. Μειώνονται κατά 3 μονάδες (από 39,7% σε 36,7%) οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα για το 2021. Υπάλληλος, δηλαδή, με καθαρό μισθό 1.016 ευρώ θα έχει ετήσιο όφελος 158 ευρώ. Και το κόστος της θέσης για την επιχείρηση θα μειωθεί κατά 301 ευρώ. Μεγεθύνεται, έτσι, το εισόδημα των νοικοκυριών. Και, ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος για νέες προσλήψεις από επιχειρήσεις των οποίων η ρευστότητα θα έχει ενισχυθεί.
Βήμα 2ο. Καταργείται η Εισφορά Αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, επαγγελματίες και αγρότες. Το μέτρο θα ισχύει κατ΄ αρχάς για ένα έτος, το 2021. Ανακουφίζονται, έτσι, με βάση την πηγή του εισοδήματος, όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα: έτσι ένας εργαζόμενος με μηνιαίες αποδοχές 2.000 ευρώ θα έχει ετήσια φορολογική ελάφρυνση 361 ευρώ.
Βήμα 3ο. Θεσμοθετείται αμέσως καινοτόμο Πρόγραμμα Επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας: Tο κράτος θα καλύπτει επί 6 μήνες τις εισφορές, εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο. Ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητάς του. Υπό τον μόνο όρο ότι οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση δεν θα μειώνονται. Αν, μάλιστα, προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος, η θέση του θα επιδοτείται με ακόμη 200 ευρώ μηνιαίως. Η ρύθμιση μεταφράζεται, ένα ενδεικτικό παράδειγμα δίνω, σε κέρδος 2.821 ευρώ στο εξάμηνο, και για τις δύο πλευρές, για μία νέα πρόσληψη με μισθό 700 ευρώ. Ή, αντιστοίχως, περίπου 4.000 ευρώ για μισθό 1.200 ευρώ. Είναι μία ευκαιρία για τον άνεργο. Αλλά και μία ώθηση στις επιχειρήσεις. Ήρθε, επιτέλους, η ώρα από την επιδότηση της ανεργίας να περάσουμε στην ενίσχυση της εργασίας.
Βήμα 4ο. Το πρόγραμμα “ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ” ενισχύεται και επεκτείνεται έως το τέλος του 2020. Θα συνεχίσουν, έτσι, να αναπληρώνονται οι αμοιβές όσων είναι αναγκασμένοι να δουλεύουν με μειωμένο ωράριο στους κλάδους που έπληξε η πανδημία, χωρίς να χάνονται ασφαλιστικά δικαιώματα επί του ονομαστικού τους μισθού. Επεκτείνεται, επίσης, η δυνατότητα προσωρινής αναστολής συμβάσεων στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του αθλητισμού και του πολιτισμού. Και σε αυτούς προστίθενται, τώρα, οι ξεναγοί και οι καλλιτέχνες.
Βήμα 5ο. Ανοίγει αμέσως και ο 3ος κύκλος ευνοϊκής χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις μέσω της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής». Το ύψος του τρίτου κύκλου θα είναι 1,5 δισ. ευρώ. Και στο εξής, θα περιλαμβάνει και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς ταμειακές μηχανές από τους τομείς της εστίασης, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Αλλά και τις μη κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που επιβαρύνονται με ΦΠΑ. Ενώ δρομολογούμε και τον 4ο κύκλο για τον Νοέμβριο, με αρχικό ύψος τα 600 εκατ. ευρώ.
Βήμα 6ο. Μετά την παρέμβασή μας στις δαπάνες έρευνας και καινοτομίας, θεσπίζεται το μέτρο των υπεραποσβέσεων σε ύψος 200% και για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου για τρία έτη, 2021-2023. Μια έμμεση ένεση ρευστότητας που μειώνει τον εταιρικό φόρο και δίνει κίνητρο επενδύσεων σε εξοπλισμό που βελτιώνει συνολικά την παραγωγικότητα, ψηφιοποιεί τις διαδικασίες και μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των επιχειρήσεων.
Βήμα 7ο. Τον Οκτώβριο καταβάλλονται σε περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχους τα αναδρομικά ποσά ύψους 1,4 δισ. ευρώ, των κύριων συντάξεων για το 11μηνο 2015-2016. Ενώ μέχρι τον Δεκέμβριο θα πιστωθούν άλλα 460 εκατομμύρια σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους, λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Πρόκειται για μία θεσμική συμμόρφωση της Πολιτείας σε δικαστικές αποφάσεις. Αλλά και για πολιτική επιλογή κοινωνικού χαρακτήρα. Γιατί οι απόμαχοι της εργασίας βοηθούν, σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, όλη την οικογένεια.
Βήμα 8ο. Καταργείται αμέσως ο ΕΝΦΙΑ στα 26 μικρότερα νησιά μας, που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες. Χιλιάδες κάτοικοι, από το Καστελλόριζο μέχρι τον ‘Αη-Στράτη και από τους Οθωνούς μέχρι τη Γαύδο, απαλλάσσονται, σε μόνιμη βάση -και από το 2020- από την υποχρέωση αυτού του φόρου.
Βήμα 9ο. Για τους απασχολούμενους σε επαγγελματικούς κλάδους που χτύπησε ο κορονοϊός αναβάλλεται μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, η καταβολή κάθε οφειλής που είχε ανασταλεί στην πρώτη φάση της πανδημίας. Φορολογική και ασφαλιστική. Και, βεβαίως, εξακολουθούν να ισχύουν όλες οι προηγούμενες διευκολύνσεις, όπως αυτές των ενοικίων.
Βήμα 10ο. Επεκτείνεται για έξι μήνες ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και τις τουριστικές υπηρεσίες. Κλάδοι που συνεχίζουν να πλήττονται από την πανδημία, συνεχίζουν και να στηρίζονται σταθερά από την πολιτεία.
Βήμα 11ο. Κατόπιν ενεργειών της κυβέρνησης, σε συνεργασία με το τραπεζικό σύστημα η πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών δεν κινδυνεύει από πλειστηριασμό μέχρι το τέλος του 2020. Και από τον Ιανουάριο του 2021, οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στον νέο κώδικα διευθέτησης οφειλών και δεύτερης ευκαιρίας που μέχρι τότε θα έχει ψηφιστεί.
Βήμα 12ο. Παρατείνονται για δύο ακόμη μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που μόλις έληξαν. Και μειώνεται σε 50 αντί των 100, ο αριθμός των απαιτούμενων ενσήμων για τη χορήγηση αυτής της ενίσχυσης. Εντάσσονται, έτσι, στο μέτρο αυτό εποχικοί εργαζόμενοι που είδαν μείωση στα ημερομίσθιά τους από την πανδημία.
Παρατείνονται για ακόμη δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας και μειώνονται σε 50 από 100 τα ένσημα για την ένταξή τους.
Η συνολική ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας φτάνει τα 6.8 δισ. ευρώ.
Με κεντρική γραμμή την ανακούφιση της κοινωνίας από τις συνέπειες της κρίσης λόγω της πανδημίας και ταυτόχρονα τη διατήρηση της χώρας σε αναπτυξιακή τροχιά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στο πλαίσιο του Thessaloniki Helexpo Forum.
«Αποτελεί ένα γεγονός πραγματικά πρωτόγνωρο. Όπως είπατε η πανδημία δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση της 85ης Διεθνούς Έκθεσης με τα πολλά της εμπορικά περίπτερα. Αυτή τη φορά δεν οργανώθηκαν οι συνήθεις επιχειρηματικές συναντήσεις. Ούτε και είχαμε τις παράλληλες εκδηλώσεις που παραδοσιακά τις συνοδεύουν», είπε ο πρωθυπουργός ανεβαίνοντας στο βήμα. Υπογράμμισε άλλωστε πως και η εικόνα της σημερινής του ομιλίας, με μόλις 50 συμμετέχοντες, με μάσκες, με αποστάσεις «δίνει το μέτρο των ιδιαίτερων συνθηκών γύρω μας».
«Θα παρουσιάσω την ευρύτερη στρατηγική της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα» επισήμανε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε ωστόσο ότι ακριβώς γι’ αυτό επέλεξε να είναι και πάλι παρών. Για να τιμήσει, όπως είπε, την πόλη και τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και για να καταγράψει με ρεαλισμό τις συνέπειες που φέρνει ο κορονοϊός στην κοινωνία και την οικονομία. Να μιλήσει όμως, όπως είπε, και για τις προκλήσεις της εθνικής μας πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο.
Επισημαίνοντας ότι θα παρουσιάσει την ευρύτερη στρατηγική για το επόμενο διάστημα, τόνισε ότι προτεραιότητά του είναι να μιλήσει συγκεκριμένα «για τα σταθερά βήματα που θα κάνει η χώρα στο ασταθές περιβάλλον του φθινοπώρου και του χειμώνα που έρχονται. Γιατί τίποτα πλέον στον κόσμο δεν είναι το ίδιο με χθες».
«Δίπλα στην αγωνία και την ανασφάλεια ανατέλει ταυτόχρονα μια νέα αυτοπεποίθηση, μια νέα εθνική αισιοδοξία, ότι μαζί κράτος και πολίτες θα τα καταφέρουμε και ότι θα βγούμε από αυτή την περιπέτεια πιο δυνατοί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος και στην κρίση στην ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε την «στρατηγική της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα».
Βούλησή του πρωθυπουργού είναι «να μιλήσω συγκεκριμένα για τα σταθερά βήματα που θα κάνει η χώρα στο ασταθές περιβάλλον του χειμώνα και του φθινοπώρου».
«Ανατέλλει μια νέα αυτοπεποίθηση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υποστήριξε πως «μαζί κράτος και πολίτες θα τα καταφέρουμε και τώρα».
Για την ελληνοτουρκική κρίση, ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι «στον Έβρο και στο Αιγαίο η Ελλάδα κλήθηκε να αμυνθεί στα αλλεπάλληλα κύματα εισόδου παράνομων μεταναστών» κάνοντας λόγο για στοίχημα που πρέπει να κερδίζεται μέρα μέρα από όλους, αλλά και έναν ξεχωριστά.
Στο ακροατήριο των μόλις 50 ατόμων στη ΔΕΘ βρίσκονται οι «πρωταγωνιστές της περιόδου», δηλαδή: νοσηλευτές και γιατροί, ασθενείς από την πανδημία, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στον τουρισμό, δάσκαλοι, καθηγητές και φοιτητές.
Επαναλαμβάνοντας ότι «είμαι εδώ για τα δύσκολα» ο πρωθυπουργός περιέγραψε ναρκοθέτηση της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο από την Άγκυρα.
6 εμβληματικές αποφάσεις για την άμυνα
ελληνική αεροπορία αποκτά 18 αεροσκάφη ραφάλ 4ης γενιάς
ένταξη 4 νέων φρεγατών πολλαπλού ρόλου
εκσυγχρονισμός 4 φρεγατών ΜΕΚΟ και 4 αεροσκάφη Romeo
εμπλουτίζεται ταυτόχρονα το οπλοστάσιο των 3 κλάδων.
15.000 ανδρών και γυναικών σε ορίζοντα 5ετιας
επαναξιολογείται το πλαίσιο στρατιωτικής θητείας και εκπαίδευσης
ενεργοποιούμε την αμυντική μας βιομηχανίας
οι ένοπλες δυνάμεις ενισχύουν την ψηφιακή τους λειτουργία – σύγχρονα συστήματα σε κάθε επίπεδο