Χριστούγεννα με το σκηνικό του περασμένου Πάσχα σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου, αναμένοντας την τελική απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανακοίνωση του πλάνου των απαγορεύσεων, που θα ισχύσουν λόγω πανδημίας και κατά τις γιορτινές μέρες.

«Παρά το γεγονός ότι βλέπουμε κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις ως προς την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να αποφύγουμε την αναζωπύρωση της επιδημίας και να δώσουμε μία ανάσα στα νοσοκομεία μας και στους μαχητές της πρώτης γραμμής. Για να φτάσουμε με προσοχή και με ασφάλεια στον οργανωμένο εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, ο οποίος και θα ξεκινήσει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- από τις αρχές Ιανουαρίου», τόνισε ο Πρωθυπουργός στην εισαγωγική τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις μεταρρυθμίσεις που θα συζητηθούν στη συνεδρίαση και αφορούν στο νέο πλαίσιο για τις Πρότυπες Προτάσεις έργων που θα παρουσιαστεί από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, στο τελικό σχέδιο αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, που θα παρουσιαστεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και sτην Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο το οποίο θωρακίζει ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες.

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

Oλοκληρώνουμε σήμερα, μία εβδομάδα μετά την προηγούμενη μας συνάντηση, τον κύκλο των θεμάτων του Yπουργικού Συμβουλίου του Νοεμβρίου. Θα ακολουθήσει ένα ακόμα Υπουργικό Συμβούλιο λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όπου θα κάνουμε και τον  απολογισμό των θεμάτων που μας απασχόλησαν καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς, για να διαπιστώσουμε σε ποιο βαθμό ήμασταν συνεπείς με την στοχοθεσία την οποία είχαμε θέσει στην αρχή του χρόνου.

Καταρχάς σε ό,τι αφορά τον Covid, μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο σχετικά με το τι δεν θα λειτουργήσει μετά βεβαιότητος μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Θα έχω την ευκαιρία και εγώ σήμερα το απόγευμα να δώσω μία συνέντευξη για να εξηγήσω πιο αναλυτικά το σκεπτικό μας.

Νομίζω ότι έχουμε πει πολλές φορές ότι παρά το γεγονός ότι βλέπουμε κάποιες ενθαρρυντικές ενδείξεις ως προς την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, οφείλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί για να αποφύγουμε την αναζωπύρωση της επιδημίας και να δώσουμε μία ανάσα στα νοσοκομεία μας και στους μαχητές της πρώτης γραμμής. Για να φτάσουμε με προσοχή και με ασφάλεια στον οργανωμένο εμβολιασμό όλου του πληθυσμού, ο οποίος και θα ξεκινήσει -καλώς εχόντων των πραγμάτων- από τις αρχές Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά τώρα τη θεματολογία του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, να σταθώ πολύ σύντομα σε τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες.

Πρώτα από όλα στο νέο πλαίσιο για τις Πρότυπες Προτάσεις έργων που θα παρουσιαστεί από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Αποτελούσε μία κεντρική προεκλογική μας δέσμευση. Για να το πω με πολύ απλά λόγια, ιδιωτικοί φορείς θα μπορούν να εισηγούνται οι ίδιοι μεγάλα έργα υποδομών, τα οποία όμως θα έχουν μελετήσει και θα έχουν ωριμάσει με δική τους χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει ευελιξία απέναντι στη γραφειοκρατία και ενεργοποίηση της ιδιωτικής καινοτομίας προς όφελος του Δημοσίου. Και έναν, φυσικά, τρόπο ακόμα να αξιοποιηθούν οι σημαντικοί πόροι από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Νομίζω ότι εξίσου σημαντική παρέμβαση είναι και το τελικό σχέδιο αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, που θα παρουσιαστεί από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Έχει ήδη ενσωματώσει την εμπειρία της δημόσιας διαβούλευσης, είναι μία γιγαντιαία προσπάθεια συνολικής οικονομικής αξίας η οποία ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Μία προσπάθεια που θα αλλάξει συνολικά το παραγωγικό μοντέλο των δύο αυτών περιοχών με επενδύσεις στην έξυπνη γεωργία, στην σύγχρονη μεταποίηση, στον βιώσιμο τουρισμό, στην εκπαίδευση, στην τεχνολογία. Δεκαέξι από τις προτάσεις οι οποίες μας έχουν ήδη υποβληθεί έχουν ήδη ενταχθεί στο σχέδιο που θα παρουσιαστεί σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Και να επισημάνω επίσης μία τρίτη πολύ σημαντική πρωτοβουλία: Μετά την ψηφιακή βίβλο, η οποία αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση και πιστεύω ότι απέσπασε πολύ θετικά σχόλια, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα παρουσιάσει σήμερα την Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας. Ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο το οποίο θωρακίζει ψηφιακές εφαρμογές και υπηρεσίες, έχει 15 ειδικούς στόχους, παραπάνω από 50 δράσεις. Είναι ένα απαραίτητο θεσμικό βήμα που δεν καταπολεμά απλά το διαδικτυακό έγκλημα -το οποίο όπως ξέρετε αναπτύσσεται ταχύτατα- αλλά προσφέρει στην Ελλάδα την προστιθέμενη αξία ενός ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος.
 
Έχουμε και άλλα πολύ ενδιαφέροντα θέματα στην ατζέντα της συζήτησης μας. Ζητήματα που αφορούν το Υπουργείο Τουρισμού, ιαματικές πηγές, σχέδιο για την περιστολή του λαθρεμπορίου.

Σε αυτήν την σύσκεψη-τηλεδιάσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, οι λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής και οι αρμόδιοι υπουργοί έχουν κληθεί να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα για τη λειτουργία της αγοράς και τα περιθώρια χαλάρωσης κάποιων μέτρων που αφορούν στις κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκέμβρη και τις πρώτες ημέρες του 2021.

Η εξέλιξη της πανδημίας που «ταυτίζεται» και σήμερα με τον μεγάλο αριθμό διασωληνώσεων και θανάτων, δείχνει ότι το σύστημα Υγείας που εξακολουθεί να δέχεται ισχυρές πιέσεις δεν αντέχει κινήσεις  υψηλού ρίσκου. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μητσοτάκης θα δώσει σαφείς οδηγίες για το φετινό σκηνικό των Χριστουγέννων στα αρμόδια μέλη του υπουργικού συμβουλίου κατά την διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης που θα αρχίσει μετά την σύσκεψη με την Επιτροπή των ειδικών. Στόχος είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση του πλάνου με το απαγορευτικό των γιορτών, είτε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, είτε -και- από τους αρμόδιους υπουργούς άμεσα- το αργότερο μέχρι την Τετάρτη ημέρας αναχώρησης του πρωθυπουργού για την Σύνοδο Κορυφής.

Όπως εξηγεί κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος «πυξίδα» μας είναι η διάσωση ανθρώπινων ζωών και η προστασία των πολιτών από την επιδημιολογική κρίση με την τήρηση των μέτρων. Το ίδιο στέλεχος συμπληρώνει ότι το σύστημα-ακορντεόν κρύβει πολλά ρίσκα και στο πεδίο της οικονομίας. Ενδεικτική των απόψεων που επικρατούν στην κυβέρνηση είναι η αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη ο οποίος με την συνέντευξή του στο newmoney.gr  ξεκαθάρισε ότι: «Αυτό που είναι σημαντικό να αποφευχθεί από εδώ και πέρα είναι να ανοίγει και να κλείνει η οικονομία με διαδοχικά κύματα του Covid-19, ιδίως τώρα που πλησιάζουμε στην έναρξη των εμβολίων. Δεν μιλώ από υγειονομικής πλευράς που είναι προφανώς αρμοδιότητα άλλων, αλλά από οικονομικής.

Ο κύκλος «ανοίγω – κλείνω» έχει σοβαρό κόστος στις επιχειρήσεις -κυρίως στην εστίαση και τις εμπορικές- , σε ό,τι αφορά αγορές αποθεμάτων, προετοιμασίες κ.λπ., ενώ υπάρχει και ένα πολύ σημαντικό κόστος σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες των επιχειρήσεων και των καταναλωτών». Εντούτοις από σήμερα ανοίγει μια μικρή ομάδα καταστημάτων που συνδέεται με την πώληση χριστουγεννιάτικων ειδών.

Ο «οδικός χάρτης» των Xριστουγέννων – Τι ανοίγει και τι παραμένει κλειστό – Ανακοινώσεις Πέτσα

Ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης έχει μιλήσει για τα πιθανά βήματα σχετικά με το λιανεμπόριο, αλλά οι ειδικοί συνεχίζουν να βάζουν φρένο στο σταδιακό άνοιγμα από τις 14 Δεκέμβρη και μετά. Το σίγουρο είναι ότι πριν και μετά τα Χριστούγεννα θα ισχύει η απαγόρευση των μετακινήσεων εκτός νομού και ίσως κατά τις νυχτερινές ώρες. Τα σχολεία θα ανοίξουν μετά της 7 Γενάρη και εφόσον η εξέλιξη της επιδημίας το επιτρέπει. Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι καταστηματάρχες εστίασης έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι είναι κατά του ανοίγματος για κάποιες μέρες μέσα στις γιορτές.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου θα γίνει ενημέρωση σχετικά με την προετοιμασία της κυβέρνησης προς τη Σύνοδο Κορυφής, ενώ ο πρωθυπουργός με την εισαγωγική του ομιλία θα περιγράψει εκ νέου την στάση της χώρας που έχει ήδη θέσει στους Ευρωπαίους το ζήτημα των κυρώσεων και του εμπάργκο όπλων για την Τουρκία.

Ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στις Βρυξέλλες προκειμένου να ζητήσει την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης και 2ας Οκτωβρίου- δηλαδή την εκκίνηση της διαδικασίας κυρώσεων έναντι της Τουρκίας. Βέβαια το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αποφασίζει κυρώσεις- μπορεί όμως να δώσει την εντολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ να καταρτίσει λίστα στοχευμένων κυρώσεων έναντι της Τουρκίας. Ο προβληματισμός αυτήν την ώρα αφορά στην διστακτικότητα της Γερμανίας, καθώς Γαλλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη ταχθεί «ανοιχτά» υπέρ των ελληνικών θέσεων.

Διαβάστε ακόμη

Τέλη κυκλοφορίας: «Κλειδώνει» η παράταση – Προς κατάργηση η εφάπαξ εξόφληση

Τιμολόγια ρεύματος: Έρχονται άμεσα αυξήσεις 10% με 20% στα οικιακά τιμολόγια

Ο νέος Σεΐχης της πόλης, ο Καματάκης και ο υπουργός με το «μπισκοτάκι» του