search icon

Ελλάδα

Συνέδριο Eurobank για Δημογραφικό – Μητσοτάκης: Εθνικός κίνδυνος σε πλήρη εξέλιξη (pic + vid)

Το πλέγμα δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank για τη στήριξη της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων καραβίας

Τον διετή απολογισμό της ευρείας κλίμακας πρωτοβουλίας για το Δημογραφικό που υλοποιεί η Eurobank από το 2021, μέσω του Προγράμματος Μπροστά για την Οικογένεια, παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, στον χαιρετισμό του σε συνέδριο με θέμα Δημογραφικό 2023 – Ώρα για Δράση, και κεντρικό ομιλητή τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Μέχρι σήμερα, μέσω του προγράμματος Μπροστά για την Οικογένεια έχουν γεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση 20 παιδιά σε όλη την Ελλάδα, πολλά από τα οποία σε ακριτικά νησιά, ενώ 12 εγκυμοσύνες βρίσκονται σε εξέλιξη σε Β. Αιγαίο και Δωδεκάνησα.

Στο συνέδριο χαιρετισμό απηύθυνε, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία & τη Δημογραφία, κα Ντούμπραβκα Σουίτσα (διαδικτυακά), ενώ συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας, κα Σοφία Ζαχαράκη, ο Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Υφυπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κα Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Πάνος Τσακλόγλου, υψηλόβαθμα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ειδικοί, ακαδημαϊκοί και στελέχη της αγοράς.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, δήλωσε: «Ακούγοντας το σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας αναλάβαμε πριν δύο χρόνια τη δέσμευση και την ευθύνη να αναδείξουμε το Δημογραφικό ως τη μείζονα μεσοπρόθεσμη πρόκληση για την Ελλάδα, καθιστώντας το κεντρικό πυλώνα της Εταιρικής Κοινωνικής μας Ευθύνης. Κορυφαία επιβράβευση της απόφασης να σταθούμε δίπλα στην ελληνική οικογένεια είναι τα 20 παιδιά που έχουν ήδη γεννηθεί με τη στήριξη του Προγράμματος, με πολλά από αυτά σε ακριτικές περιοχές όπου δυστυχώς οι γεννήσεις δεν αποτελούν πια μέρος της καθημερινότητας. Στην Eurobank αντιλαμβανόμαστε τα δυσμενή δημογραφικά ως κίνητρο για ακόμη πιο εντατική προσπάθεια. Στο σκοπό αυτό, διαθέτουμε όλες μας τις δυνάμεις με πρωτοβουλίες, όπως το Μπροστά για την Οικογένεια, αλλά και χρηματοδοτώντας τη διαμόρφωση μιας ακμάζουσας οικονομίας που είναι προϋπόθεση για τη δημογραφική ανθεκτικότητα στην Ελλάδα σήμερα.».

Το πλέγμα δράσεων Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Eurobank για τη στήριξη της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, υλοποιείται σε συνεργασία με αναγνωρισμένους φορείς, όπως η ΜΚΟ Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το Σωματείο Be-Live και η Ένωση Μαζί για το παιδί. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις ακριτικές περιοχές της Ελλάδας, τον Έβρο, τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα μέχρι το Καστελόριζο. Πέραν της στήριξης της Τράπεζας με την παροχή δωρεάν θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης μέσω της συνεργασίας με τη Be-Live, και μεταξύ άλλων, στα δύο (2) χρόνια δράσης του Μπροστά για την Οικογένεια:

Κατά την ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, και σημείωσε πως «η ΕΛΣΤΑΤ σήμανε τον πιο ηχηρό συναγερμό όλων των τελευταίων ετών για το δημογραφικό». «Τα στοιχεία του 2022 είναι αποκαρδιωτικά: η χώρα κατέγραψε ουσιαστικά μία γέννηση ανά δύο θανάτους. Είναι ένα αρνητικό ισοζύγιο που κλιμακώνεται εδώ και μισό αιώνα» τόνισε.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «εθνικό κίνδυνο σε πλήρη εξέλιξη» και επεσήμανε ότι–«δεν πρέπει να γίνει καθεστώς».

«Το πρόβλημα απασχολεί όλη τη Δύση, συνδέεται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Στην Ελλάδα επιβαρύνεται και από άλλες ιδιαιτερότητες, ο λαός μας από τους πιο γερασμένους στην Ευρώπη» παρατήρησε ο πρωθυπουργός.
Ανέφερε ακόμη πως η πληθυσμιακή υποχώρηση δεν εκδηλώνεται ισομερώς στην επικράτεια αλλά έχει εξάρσεις σε συγκεκριμένες περιοχές. «Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκούν μόνο εθνικές στρατηγικές αλλά απαιτούνται και συγκεκριμένες τοπικές πρόνοιες» είπε.

«Η δημογραφική κατάρρευση καθίσταται ένα υπαρξιακό στοίχημα για το μέλλον μας», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός.

Εστιάζοντας στις ρίζες του προβλήματος επισήμανε ακόμη πως «σε όλο τον κόσμο βρισκόμαστε στο στάδιο της δεύτερης δημογραφικής μετάβασης: τα ζευγάρια κάνουν οικογένειες σε μεγαλύτερες ηλικίες κάνουν όμως και λιγότερα παιδιά». Παράλληλα, «αλλάζει και το προσωπικό όραμα ευτυχίας των νέων ανθρώπων και το μοντέλο της σύγχρονης οικογένειας που είναι πιο απαιτητικό, αλλά και πιο απρόσιτο, καθώς συμπιέζεται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον με την ανασφάλεια να κυριαρχεί συχνά στην ψυχολογία πολλών νέων ανθρώπων».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ίδρυση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας ώστε η χώρα να ενοποιήσει τις προτεραιότητές της σε ένα εθνικό σχέδιο για το βασικό κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας, την οικογένεια.

Επισήμανε ακόμη πως «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, ούτε επιλογές που μπορούν να φέρουν γρήγορα αποτέλεσμα» και πως η αντιμετώπισή του συνιστά «μία πολύχρονη και συχνά άνιση προσπάθεια και προϋποθέτει συμμάχους το κράτος και τις επιχειρήσεις, μέχρι τους ίδιους τους πολίτες».

Διαβάστε ακόμη

Μεγαλύτερη ανάπτυξη φέτος αλλά και το 2024 – «Παράθυρο» για έκτακτα μέτρα στήριξης

Το κυνήγι των επενδυτών για την αντιγήρανση και η θαυματουργή βιταμίνη D

Μισθολογικά «πίσω» η Ελλάδα σε σχέση με τον πληθωρισμό σύμφωνα με νέα έρευνα (πίνακες)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version