Την πεποίθηση του ότι «καθαρή έξοδος (σ.σ. από το μνημόνιο) δεν πρόκειται να συμβεί» τον Αύγουστο, εκφράζει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο Newsmax, στο πλαίσιο της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.
“Είναι βέβαιοι οι Ευρωπαίοι πιστωτές μας θα ζητήσουν ενισχυμένη εποπτεία για να βεβαιωθούν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στον σωστό δρόμο μετά το πέρας του προγράμματος”, σημειώνει ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Τονίζει παράλληλα ότι “η μόνη φόρμουλα που θα κρατήσει την Ελλάδα στο σωστό δρόμο, είναι μια φιλο-μεταρρυθμιστική, ικανή, κεντροδεξιά Κυβέρνηση που μπορεί να εφαρμόσει τις πολιτικές που θα κάνουν πάλι την Ελλάδα ελκυστικό προορισμό για ξένες επενδύσεις, για το εγχώριο κεφάλαιο και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα”.
Στρέφοντας την προσοχή του στις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες μιλά η Ν.Δ. ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι αυτές “αφορούν τη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη Δικαιοσύνη”.
“Οι συντάξεις είναι επίσης ένα κρίσιμο ζήτημα. Έχουμε ήδη δεσμευθεί να αναθεωρήσουμε την αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος και σε αυτή τη μεταρρύθμιση ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Επιδίωξή μου είναι οι εργαζόμενοι να είναι και ιδιοκτήτες των ασφαλιστικών τους εισφορών και με απλά λόγια όλοι να είναι ελεύθεροι να διαχειριστούν τις εισφορές τους με τον τρόπο που θεωρούν προσφορότερο. Εξυπακούεται βέβαια ότι το Κράτος θα εποπτεύει αυτόν τον μηχανισμό και θα διασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία του”, αναφέρει.
Στρατηγικός εταίρος η Ελλάδα
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημειώνει εξάλλου ότι η Ελλάδα αποτελεί “τον πιο αξιόπιστο, μακροπρόθεσμο σύμμαχο που μπορούν να έχουν οι ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή”, τονίζοντας ότι “η Ελλάδα είναι στρατηγικός εταίρος για τις ΗΠΑ σε μια πολύ ασταθή περιοχή του κόσμου”.
“Καθώς η Τουρκία γίνεται απρόβλεπτη, είναι φυσικό να ενισχύεται ο διεθνής ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή”, αναφέρει και προσθέτει: “Η Τουρκία είναι ασφαλώς μια πολύ σημαντική δύναμη. Αλλά εσχάτως επιδίδεται σε μια αναθεωρητική προσέγγιση της εξωτερικής της πολιτικής που είναι πολύ ανησυχητική. Οποιαδήποτε συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάνης αναπαράγεται στην Ελλάδα με μεγάλη ανησυχία γιατί υποδηλώνει ότι η Τουρκία θα μπορούσε να έχει εδαφικές βλέψεις πέραν των σημερινών συνόρων της. Αυτό δεν είναι αποδεκτό”.
΄Όσον αφορά το εγχώριο πολιτικό σκηνικό, ο κ. Μητσοτάκης σημειώνει ότι “υπάρχει μεγάλη απογοήτευση για τον Τσίπρα, που εμφανίστηκε ως ένας αντισυστημικός, λαϊκιστής υποψήφιος και τελικά έπραξε τα ακριβώς αντίθετα από όσα υποσχέθηκε”.
Σημειώνει εξάλλου ότι “εάν συγκρίνεις την Ελλάδα με την υπόλοιπη Ευρώπη και κυρίως τη Νότια Ευρώπη [στην οποία η κεντροδεξιά χάνει έδαφος] πηγαίνουμε πολύ καλά”.