Στη Σαντορίνη έφτασε το πρωί του Σαββάτου ο Κυριάκος Μητσοτάκης από όπου θα δώσει και το σήμα για την επίσημη επανεκκίνηση της φετινής τουριστικής περιόδου.
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε μαζί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας για να διαπιστώσει το επίπεδο προετοιμασίας για τον κορωνοϊό και να καταγραφούν οι ανάγκες. Στη συνέχεια επισκέφτηκε τον αρχαιολογικό χώρο στο Ακρωτήρι μαζί με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Έχουμε κάνει την καλύτερη δυνατή προετοιμασία, είναι πάρα πολύ σημαντικό να εκπέμψουμε αυτή την εικόνα ασφάλειας και οργάνωσης και στους επισκέπτες οι οποίοι θα έρθουν στην Ελλάδα το καλοκαίρι, όπως την εκπέμψαμε όλους αυτούς τους μήνες που αντιμετωπίσαμε, πιστεύω, με μεγάλη επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου στη Σαντορίνη, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να καλωσορίσει τους τουρίστες φέτος.
Ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, δηλώνοντας στη συνέχεια πως η Ελλάδα ανοίγει τις πύλες της στον τουρισμό από αυτό το εμβληματικό νησί τη Σαντορίνη, που είναι γνωστή όχι μόνο για το ηλιοβασίλεμά της αλλά και για τους σημαντικούς αρχαιολογικούς της χώρους.
Ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαιτέρως στην ασφάλεια και την υγεία, λέγοντας πως η προστασία τους αποτελεί κύριο μέλημα της κυβέρνησης. Και των τουριστών που θα έρθουν στη χώρα μας και τον εργαζομένων στον κλάδο αλλά και των κατοίκων, δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η υπουργός Πολιτισμού, επίσης ανέφερε ότι κεντρικό σύνθημα για την Ελλάδα αποτελεί το «πρώτα η ασφάλεια».
Η σημερινή συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ, έρχεται ως επιστέγασμα της δημοσιοποίησης χθες του δίδυμου κυβερνητικού σχεδίου για την υγεία και τον τουρισμό, τομείς που θα κινούνται αλληλένδετα στο εξής, αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών αναψυχής στη χώρα. Η υγεία ως κρίσιμη παράμετρος για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, σε συνδυασμό με την διεθνώς αναγνωρισμένη και υποδειγματική συμπεριφορά της Ελλάδας απέναντι στην πανδημία νοηματοδοτούν και τη σημερινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιηθεί η διαχειριστική επάρκεια στην κρίση του κορωνοϊού, αλλά κυρίως να κινητοποιηθεί προς την Ελλάδα το μεγαλύτερο δυνατόν ποσοστό όσων θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό τους επόμενους μήνες.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδεύεται από τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τους βουλευτές του νομού Κυκλάδων, Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππο Φόρτωμα, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο και άλλους εκπροσώπους κρατικών και τοπικών φορέων.
Το σχέδιο για τον τουρισμό
Καθιστώντας την Ελλάδα αφενός ελκυστική και αφετέρου υγειονομικά αξιόπιστη, το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Νησιωτική χώρα εστιάζει:
· στην ενίσχυση των υγειονομικών δομών με προσωπικό (1.100 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού), μέσα ατομικής προστασίας και 694 κλίνες
· στην αύξηση της δυνατότητας testing με μοριακούς αναλυτές στα νησιά
· στην ανάπτυξη νέων πλωτών και πτητικών διακομιδών.
Στο πόδι όλο το 24ωρο
Επιπλέον, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα μπορούν συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να κάνουν κατ’ οικόν επισκέψεις, ενώ θα ενεργοποιούνται συµβάσεις µε µπλοκάκι, κάτι που αφορά 600 γιατρούς µε αμοιβή 2.000 ευρώ αφορολόγητα.
Ρόλο – κλειδί αναμένεται να διαδραματίσουν και οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ σε μια προσπάθεια να ιχνηλατήσουν γρήγορα τυχόν περιστατικά και σε πυκνό χρόνο. Για το λόγο αυτό, οι Κινητές Ομάδες απλώνονται σε:
· Θάσο,
· Χανιά,
· Ρέθυµνο και
· Ηράκλειο
ενώ ακολουθούν οι: Σαλαµίνα, Αίγινα, Αγκίστρι, Κύθηρα, Πόρος, Σπέτσες, Ύδρα, Τροιζηνία, Σκιάθος, Λέσβος, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Ιθάκη, Σάµη, Λευκάδα, Μυτιλήνη, Ικαρία, Λήµνος, Σάµος, Χίος, Σύρος, Άνδρος, Σαντορίνη, Κάλυµνος, Κάρπαθος, Κέα, Κω, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρο,ς Ρόδος, Τήνος, Κρήτη.
Εκτός από την ξηρά, αναπτύσσονται και πλωτές ομάδες υγείας, τη στιγμή που ανάμεσα στα νησιά που θα πραγματοποιύνται δειγµατοληψίες είναι: Μήλος, Κίµωλος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Κουφονήσια, Ανάφη, Λεβιθά, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Δονούσα, Αµοργός, Κίναρος, Πάτµος, Αγαθονήσι, Αρκιοί, Λειψοί, Ψέριµος, Τήλος, Καστελόριζο και Χάλκη.
Ελπίδες για την έγκαιρη διάγνωση του ιού βασίζει το υπουργείο Υγείας και στο testing (μοριακά τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού), αφού μοριακοί αναλυτές µε µεγάλες δυνατότητες θα µεταφερθούν σε Σύρο και Ρόδο και θα προσθεθούν µικροί αναλυτές (PoC) σε συγκεκριµένα νησιά για τις έκτακτες καταστάσεις. Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια υπάρχουν εγκατεστημένοι μικροί αναλυτές σε:
Μυτιλήνη, Σάµος, Χίος, Κέρκυρα, Πάρος, Αντίπαρος, Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Ρόδος, Κως, Λέρος και Κάλυµνος. Όπως ανέφερε, σχεδιάζεται η εγκατάσταση µικρών αναλυτών στα νησιά Μύκονος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κύθηρα, Λήµνος, Σκιάθος, Κεφαλλονιά, Κάρπαθος, Μήλος, Ικαρία, Σαντορίνη, Κως.
Έχοντας αναδιατάξει τις υγειονομικές υποδομές, προσθέτοντας σημαντικά νέες, τις πύλες της χώρας ανοίγει από τη Δευτέρα ο ελληνικός τουρισμός, για την επανεκκίνηση του οποίου έχουν μελετηθεί αριθμητικά και συμπεριφορικά μοντέλα.
«Η γέφυρα προς την κανονικότητα είναι στρωμένη με σχέδιο. Σχέδιο από το Υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία, όλα τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία και θέλω, εδώ δημόσια, να ευχαριστήσω για την πολύ καλή συνεργασία και τον ΕΟΔΥ φυσικά και τους γιατρούς και όλους όσοι μόχθησαν το προηγούμενο διάστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, αναλύοντας το δικό του σχέδιο δράσης με ορόσημα την 15 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου και στις 3 διαστάσεις:
· της ξηράς (χερσαίες αφίξεις)
· του αέρα (εναέριες μετακινήσεις)
· της θάλασσας (θαλάσσιες αφίξεις)
Ως το πρώτο ορόσημο, νοείται η περίοδος από τις 15 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου:
Στις εναέριες μετακινήσεις, για το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»:
1. Αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία.
2. Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία μόνο για ουσιαστικούς λόγους ταξιδιού.
3. Διατηρείται η απαγόρευση για Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία.
Για το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη:
1. Επιτρέπονται όλες οι πτήσεις.
2. Διατήρηση απαγόρευσης για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μεγ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία.
Για τις θαλάσσιες αφίξεις:
• Απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια.
• Επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.
και τέλος, για τις χερσαίες επιχειρήσεις: ως φυσικό και επόμενο παραμένουν τα χερσαία σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία, αλλά ανοικτά με Βουλγαρία.
Από την 1η Ιουλίου, δηλαδή στο δεύτερο ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, προβλέπονται για τις εναέριες μετακινήσεις:
· Αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.
· Συνδιαμόρφωση της πρότασης της ΕΕ για την λίστα τρίτων χωρών στις οποίες θα συνεχίσουν να υφίστανται περιορισμοί.
· Στις χερσαίες επιχειρήσεις παρατηρείται άρση των περιορισμών από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία.
· Επανεξέταση έως τις 30 Ιουνίου για την Τουρκία.
Για τις θαλάσσιες μετακινήσεις τέλος, επιτρέπεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια.
Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο επιστροφής στο παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι συνοδεύεται από μια μακρά λίστα οδηγιών και προϋποθέσεων για την τήρηση προληπτικών μέτρων προστασίας περιλαμβάνοντας από αεροδρόμια εκτός λίστας EASA:
• Δειγματοληπτικά τεστ.
• Σύσταση για αυτοπεριορισμό στο ξενοδοχείο διαμονής του ταξιδιώτη μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ.
• 14 μέρες καραντίνα σε περίπτωση θετικού τεστ/ξενοδοχείο καραντίνας.
• Από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και αεροδρόμια εντός λίστας EASA.
• Τεστ σε όλους.
• 1 μέρα αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής του ταξιδιώτη (Αθήνα ή Θεσσαλονίκη) μέχρι την έκδοση αποτελέσματος του τεστ.
• 14 μέρες καραντίνα σε περίπτωση θετικού τεστ/ξενοδοχείο καραντίνας (ισχύει και για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία).
Ειδικά στη δεύτερη φάση, δηλαδή μετά την απελευθέρωση των αφίξεων για όλες τις χώρες προέλευσης, αρχής γενομένης από 1ης Ιουλίου:
1. Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη (ή πριν επιβιβαστούν) συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα (από 1.7 και μετά).
2. Δειγματοληπτικά τεστ.
3. 14 μέρες καραντίνα, σε περίπτωση θετικού τεστ/ξενοδοχείο καραντίνας.
4. Ξενοδοχεία καραντίνας στις πρωτεύουσες νομών και σε όλα τα νησιά.