Τα προϊόντα που έχουν δηλωθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη «μόνιμη μείωση τιμής», έφτασαν συνολικά τα 629, έως και το βράδυ της Δευτέρας 6 Νοεμβρίου.
Ειδικότερα, πρόκειται για τρόφιμα (γάλα, μαρμελάδες, ζάχαρη, δημητριακά, γιαούρτι, αλλαντικά, ρύζι) απορρυπαντικά, καθαριστικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας κ.ά..
Αναφορικά με την αύξηση των τιμών που παρατηρείται στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις σχετικά με τον νόμο περί αθέμιτης κερδοφορίας μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας: «Η αύξηση των τιμών δεν προήλθε αποκλειστικά και μόνο από απληστία. Η αύξηση των τιμών τα προηγούμενα δύο χρόνια έγινε γιατί είχαμε αντικειμενικές συνθήκες, για παράδειγμα είχαμε ένα πόλεμο – τώρα έχουμε κι ένα δεύτερο πόλεμο – και υπήρχε και ενεργειακή κρίση. Οι τιμές έχουν μειωθεί, το σκληρό σιτάρι έχει πάει στα 28 λεπτά από τα 32 λεπτά, δηλαδή «έπεσε» κατά 4 λεπτά. έχουν μειωθεί οι τιμές του ψωμιού και του τοστ στα σούπερ μάρκετ».
«Τα πρόστιμα που βάλαμε το καλοκαίρι εισπράχθηκαν σε διάστημα 20 ημερών για να λάβουν και την έκπτωση οι εταιρείες που παρανόμησαν. Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα των 2 εκατ. ευρώ, ένα εκατ. για κάθε επιχείρηση που παραβίασε τον νόμο περί αθέμιτης κερδοφορίας, η μία επιχείρηση θα πληρώσει το πρόστιμο και μετά μπορεί να προσφύγει να κάνει ένσταση.
Τα πρόστιμα εισπράττονται και πρέπει να σας πω ότι από τα 7,5 εκατ. πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέσα στη χρονιά τα 4,5 έχουν βεβαιωθεί ή πληρωθεί στην εφορία. Το θέμα δεν είναι μόνο να εισπραχθούν τα πρόστιμα, ο στόχος δεν είναι να κάνουμε κακό στις εταιρείες. Ο στόχος είναι να προσαρμοστούν οι επιχειρήσεις στις επιταγές του νόμου που έχει ψηφίσει η κυβέρνησή μας για την αθέμιτη κερδοφορία και τα νοικοκυριά να βλέπουν τις τιμές των προϊόντων να μειώνονται στα ράφια», σημείωσε ο κ. Σκρέκας, μιλώντας στο Mega.
Σε ερώτημα για το αν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση των τιμών στα ράφια, ο υπουργός τόνισε: «Πιέζουμε ώστε να μειωθούν όσο πιο πολύ γίνεται οι τιμές στα ράφια, έχουμε τους ελέγχους για αθέμιτη κερδοφορία, επιβάλλουμε πρόστιμα και διορθώνονται οι τιμές, έχουμε την πρωτοβουλία «μόνιμης μείωσης τιμής» κι έχουμε και το καλάθι του νοικοκυριού που κάθε εβδομάδα ανανεώνεται».
Ακόμη, το υπουργείο Ανάπτυξης ετοιμάζει μία προσθήκη στην εφαρμογή «e-katanalotis» ώστε να μπορεί ο πολίτης να στέλνει επιτόπου από το κινητό του μία καταγγελία -με φωτογραφία ή κείμενο- στο υπουργείο, το οποίο θα προχωρά στη σχετική διερεύνηση.
Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου ξεκινούν έλεγχοι της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) στα καταστήματα των σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν τοποθετήσει τα καρτελάκια «μόνιμης μείωσης τιμής», όπως οφείλουν.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται ο έλεγχος σε άλλες έξι πολυεθνικές εταιρείες ενώ ελέγχονται και 10-14 ελληνικές εταιρείες, βάσει του νόμου για αθέμιτη κερδοφορία.
Διαβάστε ακόμη
ΥΠΕΝ: Πώς οι καταναλωτές θα ρίξουν το ενεργειακό κόστος από το 2024
Μυτιληναίος: Είμαι αισιόδοξος για την Ελλάδα, δεν φεύγουμε από τη χώρα
Χατζηδάκης: Πρέπει να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην αγορά και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ