search icon

Ελλάδα

Μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά: Δεν θα δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους-μέλους της ΕΕ

Σε μια κίνηση με ισχυρό συμβολισμό ο Γάλλος Πρόεδρος ανάρτησε στα ελληνικά το μήνυμά του στο Facebook εκφράζοντας την αλληλεγγύη της Γαλλίας «προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους» 

Σαφές μήνυμα αλληλεγγύης της Γαλλίας «προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους» στέλνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με ανάρτησή του στο Facebook, η οποία μάλιστα είναι γραμμένη στα ελληνικά.

Ο Μακρόν καθιστά σαφές ότι «δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ» , ενώ τονίζει ότι «η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της» και υπογραμμίζει: «Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων.»

O Γάλλος πρόεδρος υπενθυμίζει ότι στην προσεχή σύνοδο της EuroMed 7 θα εξεταστούν τα ζητήματα ασφάλειας στη Μεσόγειο και κάνει αναφορά στο θέμα της Λιβύης, για το οποίο τονίζει ότι «δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων».

Συγκεκριμένα, ο Εμανουέλ Μακρόν αναφέρει:

«Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της.

Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων. Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους. Δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ.

Στη Λιβύη, δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων. Η επιχείρηση Irini αποτελεί μια από τις απαντήσεις της Ευρώπης. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω.»

 

Πηγή: protothema.gr

 

Exit mobile version