Λίγα 24ωρα μετά το χτύπημα του φονικού σεισμού των 6,6 Ρίχτερ στην Κω και το νησί επιστρέφει σιγά σιγά σε κανονικούς ρυθμούς. Τα μόνα που θυμίζουν πως ο εγκέλαδος επισκέφθηκε το όμορφο νησί του ανατολικού Αιγαίου, είναι οι καταστροφές που άφησε, κυρίως στο ιστορικό κέντρο της πόλης, οι μετασεισμοί άλλοι μικροί άλλοι πιο ισχυροί αλλά και οι μαρτυρίες όσων έζησαν από πρώτο χέρι τη δύναμη του εγκέλαδου.

Ένας από αυτούς είναι ο Δημήτρης Χαματζόγλου ο ιδιοκτήτης του πρώτου ορόφου του διαμερίσματος στην πολυκατοικία, που το ισόγειό της βυθίστηκε στο έδαφος και ο πρώτος όροφος έγινε το ισόγειο. Αγόρασε το σπίτι αυτό το 2011, σε μια πολυκατοικία κτισμένη της δεκαετία του 1980. Κάτω από το διαμέρισμά του βρισκόταν το τεχνικό γραφείο του πολιτικού μηχανικού Δημήτρη Σιφονιού.

Ο Δημήτρης Χαματζόγλου βρισκόταν στον καναπέ του σαλονιού του όταν ο σεισμός άρχισε να χτυπά. «Ξαφνικά άρχισα να κουνιέται ο καναπές που ήμουν ξαπλωμένος και πιάτα και ποτήρια άρχισαν να σπάνε. Η τηλεόραση έπεσε κάτω, τα ντουλάπια ανοιγόκλειναν και χτυπούσαν και εγώ κουνιόμουν, χωρίς να μπορώ να σταθώ. Προσπάθησα να τρέξω, αλλά το κτίριο πήγαινε μπρος πίσω. Το ευτύχημα ήταν όλοι και εγώ και οι άλλοι ένοικοι βγήκαμε σώοι. Μέσα σε έξι δευτερόλεπτα το κτίριο κατεδαφίστηκε και έγινε όπως βλέπετε».

Ο Χρήστος Μπουράνης ήταν ένας από τους τραυματίες του σεισμού. Χτύπησε στην πλάτη και στο πόδι όταν άρπαξε το νεογέννητο παιδί του και άρχισε να τρέχει για να βγει έξω από το σπίτι του όπου ήταν μαζί με τη σύζυγό του Επιστήμη. Ο ίδιος περιέγραψε στο protothema.gr τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε. «Αρχίσαμε να κουνιόμαστε και αμέσως έτρεξα στην κούνια που ήταν το παιδί μου. Έπεφταν πράγματα από τα ράφια και το μόνο που με ένοιαζε ήταν το παιδί μου. Έτρεξα ξυπόλητος και την ώρα που είχα φθάσει στα σκαλιά έπεσε πάνω μου μια ξύλινη ντουλάπα. Ήταν πολύ συγκλονιστικό αυτό ένιωθες λες και ήσουν σε ένα χαρτόκουτο και σε κουνούσαν. Φοβήθηκα πάρα πολύ». Η σύζυγός του Επιστήμη η οποία εργάζεται στο νησί αποφάσισε με το σύζυγό της να φύγουν για Αθήνα για να ηρεμήσουν και να ξεχάσουν όσο αυτό είναι δυνατόν το σεισμό.

Ένας από τους επιχειρηματίες του νησιού που εκτός του ότι έζησε τον τρόμο του σεισμού καταστράφηκε και οικονομικά εξαιτίας του είναι ο Χρήστος Πης, ο ιδιοκτήτης του κυλικείου στον έλεγχο διαβατηρίων στο λιμάνι του νησιού.

Ο ίδιος νοικιάζει το κυλικείο τα τελευταία 9 χρόνια και τώρα όπως λέει η οικονομική ζημιά που έπαθε ξεπερνά τις 150.000 ευρώ μόνο σε εμπόρευμα. Οι τεχνικοί τον ειδοποίησαν να αδειάσει το χώρο. Ο κ. Πης έδειξε στο protothema.gr τις ρωγμές που υπέστη το κατάστημά του από το σεισμό, ενώ εξήγησε επίσης πως η τουριστική σεζόν τελείωσε επιχειρηματικά για εκείνον. «Το μόνο που μπορώ να πω είναι δόξα το θεό που ζούμε. Την ώρα του σεισμού δεν ήμουν εδώ ήταν όμως υπάλληλός μου και λίγοι τουρίστες. Ευτυχώς κανείς δεν τραυματίστηκε και όλοι σώθηκαν. Το μόνο που μπορώ να πω τώρα που βλέπω τις ζημιές είναι ότι καταστράφηκα. Είχαμε τους πρόσφυγες, είχαμε το πραξικόπημα στην Τουρκία τώρα ήρθε και ο σεισμός να μας αποτελειώσει».

Οι περισσότεροι επιχειρηματίες της περιοχής όπως είπαν κάποιοι από αυτούς στο ΘΕΜΑ έπαθαν ζημιές, κυρίως σε κάβες και μπαρ όταν καταστράφηκαν τα εμπορεύματά τους. Όλοι τους ελπίζουν πως η πολιτεία θα τους βοηθήσει οικονομικά για να επανέλθουν στην κανονικότητα και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της τουριστικής περιόδου.

Λύση για το λιμάνι 

Στο μεταξύ λύση για την προσωρινή λειτουργία του επιβατηγού λιμένα της Κω έδωσε τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Υποδομών, στο οποίο συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του υπουργείου Ναυτιλίας, Χρήστος Λαμπρίδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, υπήρχε σχέδιο που προέβλεπε την κατασκευή τσιμεντένιας ράμπας για την εξυπηρέτηση των πλοίων της ακτοπλοΐας. Για να προχωρήσει όμως η υλοποίηση του σχεδίου, θα χρειαζόταν να γίνει αυτοψία από δύτες, η οποία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο νησί.

Το συγκεντρωθέν υλικό, βίντεο και φωτογραφίες παραδόθηκε άμεσα στην επιτροπή, η οποία σε πρώτη φάση ενέκρινε την κατασκευή της τσιμεντένιας προβλήτας. Θα γίνει σύσκεψη εκ νέου αύριο το πρωί, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση δεν πρόκειται να αλλάξει. Η κατασκευή της προβλήτας είναι θέμα λίγων ημερών.

Νωρίτερα το απόγευμα, οι δύτες-τεχνικοί με τη συνδρομή ατόμων του Λιμενικού Ταμείου βούτηξαν στη θάλασσα και έλεγξαν τον πυθμένα και την αποβάθρα από την εξωτερική πλευρά του λιμανιού, εκεί όπου εξαιτίας του σεισμού, το έδαφος σκίστηκε στα δύο ή σηκώθηκε αρκετά εκατοστά. Συγκεκριμένα επιχείρησαν στο σημείο που δένει το καράβι, ώστε να υπολογιστούν το μέγεθος και το είδος της καταστροφής.

dites

Επιστροφή στην καθημερινότητα

Σε φυσιολογικούς ρυθμούς επιστρέφει σιγά σιγά η ζωή στην Κω, πάντα όμως με τον φόβο δυνατών μετασεισμών. Η εξέλιξη του φαινομένου είναι φυσιολογική, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι οποίοι όμως παρακολουθούν το φαινόμενο. Ήδη, μηχανικοί και φορείς ελέγχουν ξενοδοχειακές μονάδες και δημόσια κτίρια, ώστε από τη Δευτέρα όλοι να επιστρέψουν σε κανονικούς ρυθμούς.

Από την άλλη, μπουλντόζες μαζεύουν τα χαλάσματα στο τζαμί στην πλατεία Ελευθερίας, σημείο που έχει μετατραπεί σε ατραξιόν για τους τουρίστες. Επίσης, από το πρωί συνεργεία του δήμου Κω έχουν βγει στους δρόμους και προσπαθούν να περισσυλέξουν τα συντρίμια, που άφησε πίσω η καταστροφική μανία του Εγκέλαδου. Γιατί μπορεί τα κτίρια της Κω να άντεξαν όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας, ωστόσο υπάρχουν αρκετά προβλήματα στις υποδομές που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Στην ύπαιθρο 

Και δεύτερη νύχτα πέρασαν έξω από τα σπίτια τους πολλοί κάτοικοι της Κω, καθώς ο φόβος για τους μετασεισμούς είναι ακόμη μεγάλος, δύο μόλις ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό. Η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα δεν τους αφήνει να ησυχάσουν και έτσι αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια στην ύπαιθρο.

Πηγή: protothema.gr