search icon

Ελλάδα

Μέτρα στήριξης στους πληγέντες από την κακοκαιρία «Daniel» από κράτος και ασφαλιστικές εταιρίες

Η πρώτη καταγραφή από την φονική κακοκαιρία «Daniel» έδειξε 6.011 ζημιές - Τα στοιχεία από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος δημιουργούν «πονοκέφαλο» για το θέμα αποκατάστασης ζημιών και αποζημιώσεων

Η κακοκαιρία Daniel πέραν των ζωών που χάθηκαν άφησε τεράστια προβλήματα στις πληγείσες περιοχές, προβλήματα στέγης, χιλιάδες σπίτια θάφτηκαν στο βούρκο που προκάλεσε το σαρωτικό αυτό σφυροκόπημα. Η ψυχολογία των κατοίκων είναι εμφανώς βεβαρυμμένη αφού εκτός από την καταστροφή που έζησαν, θα πρέπει να λύσουν άμεσα θέματα που άπτονται της καθημερινότητας τους. Βρέθηκαν από την μια στιγμή στην άλλη χωρίς βασικά είδη πρώτης ανάγκης, τα υπάρχοντα και τις επιχειρήσεις τους, όλα αυτά που αποτελούσαν την ζωή τους.

Η κρατική βοήθεια με τα 14 μέτρα που ανακοινωθήκαν από τις πρώτες μέρες προβλέπουν οικονομική ενίσχυση, επιδοτήσεις, φοροαπαλλαγές αλλά και έκτακτη ενίσχυση στους δήμους των περιοχών που αντιμετώπισαν τις συνέπειες της καταστροφής. Σκοπός της είναι η στήριξη των πληγέντων στην προσπάθεια τους να ξαναστήσουν την ζωή και τις περιουσίες τους. Μερικά μέτρα που πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα είναι η ενίσχυση για απλές επισκευαστικές εργασίες ή και την αντικατάσταση της οικοσκευής, η οποία θα κυμαίνεται μέχρι του ποσού των 6.000 ευρώ για κύρια κατοικία, ανάλογα με την καταγραφή της σοβαρότητας των ζημιών από τη Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επίσης παροχή στεγαστικής συνδρομής σε φυσικά και νομικά πρόσωπα για την αποκατάσταση κτιρίων, επιδότηση ενοικίου ή συγκατοίκησης.

Βοήθεια σημαντική θα δοθεί και στις επιχειρήσεις με την επιχορήγηση να καλύπτει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς σε στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως αυτή προκύπτει από το έργο των επιτροπών κρατικής αρωγής. Αντίστοιχα με τις επιχειρήσεις, επιχορήγηση καταβάλλεται και στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις (γεωργικές και κτηνοτροφικές), σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τις Περιφέρειας και τον ΕΛΓΑ, η επιχορήγηση καλύπτει το 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς. Παράλληλα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τον ΕΛΓΑ έχει ενεργοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες.

Ένα πολύ σημαντικό μέτρο προς τους παραγωγούς είναι η παράταση υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) οι παραγωγοί που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές θα μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2023 και μετά την 11η Σεπτεμβρίου, χωρίς την επιβολή ποινής καθυστέρησης.

Τα στοιχεία που δόθηκαν λοιπόν από την πρώτη καταγραφή που πραγματοποιήθηκε κάνει λόγο για 6.011 ζημιές. Από αυτές, οι 4.307 ζημιές αφορούσαν ασφαλίσεις περιουσίας (1.714 κατοικίες, 2.032 επιχειρήσεις, 69 βιομηχανικές εγκαταστάσεις, 116 τεχνικά έργα και 376 φωτοβολταϊκά συστήματα). Οι υπόλοιπες 1.699 αφορούσαν ασφάλιση αυτοκινήτων και 5 ασφάλιση σκαφών.
Όπως σε κάθε περίπτωση καταστροφικού συμβάντος, η ΕΑΕΕ προχωρά σε αναλυτική καταγραφή που θα περιλαμβάνει πλήθος ζημιών, ποσά αποζημιώσεων και ασφαλισμένα κεφάλαια ανά κατηγορία και γεωγραφική κατανομή τους.

Εκτός από την κρατική βοήθεια πολλές ασφαλιστικές εταιρίες αντιλαμβανόμενες την κρισιμότητα των στιγμών έχουν προβεί σε μια σειρά από μέτρα που στόχο έχουν να ανακουφίσουν όσο το δυνατόν πιο πολύ τους συνανθρώπους μας . Έχουν ενεργοποιήσει την  λειτουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας για την αμεσότερη εξυπηρέτηση και παροχή πληροφοριών στους ασφαλισμένους, αλλά και την άμεση καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών, έχουν επίσης προχωρήσει σε παρατάσεις πληρωμών αναστολή ακυρώσεων.

Μετά την μεγάλη καταστροφή που βιώσαμε «μπήκε» στο τραπέζι για τα καλά αυτή την φορά το θέμα της ασφάλισης κατοικίας έτσι ώστε να υπάρχει πλέον ένα δίχτυ προστασίας για περιουσίες που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι στην ζωή μας. Οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες διαθέτουν προγράμματα ασφάλισης κατοικιών και επιχειρήσεων, τα οποία σίγουρα θα γίνουν περισσότερα και πλουσιότερα δίνοντας περισσότερα κίνητρα. Άλλωστε το πρώτο κίνητρο από την πλευρά του κράτους έχει δοθεί ήδη με την μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ σε όποιον επιλέξει κάποιο ασφαλιστικό πρόγραμμα για την ακίνητη περιουσία του.

Διαβάστε ακόμη

Ο νέος Proedros, η μεγάλη επιστροφή (του Νίκου Παππά), ο κανονικός ΣΥΡΙΖΑ (τι πάθαμε, αδέλφια), το Μαξίμου και μια ωραία ατμόσφαιρα…

Πλειστηριασμοί: Εβδομάδα με… Δαυίδ, ξενοδοχεία και οικόπεδα-«φιλέτα» σε Γλυφάδα και Μύκονο (pics)

ΤΑΙΠΕΔ: Νέος οδικός χάρτης για την Εγνατία Οδό – Εντός του 2024 η παραχώρηση σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Εgis Project

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version